RSS
Lectii invatate

Scoala Zidarilor este o scoala de invataminte si provocari, pe care Holcim Romania le-a imbratisat pe parcursul proiectului pentru a-l imbunatati in fiecare etapa. Flexibilitatea noastra la cerintele cursantilor s-a dovedit, intr-un final, punctul nostru forte. Desi a fost gandit initial ca program de curs prin intemediul carora participantii primeau o diploma recunoscuta de Holcim Romania, incepand cu anul 2014, la finalul Scolii Zidarilor, participantii pot obtine si o diploma oficiala de calificare in meseria de zidar - pietrar – tencuitor, eliberata de Autoritatea Nationala pentru Calificari. Cerintele cursantilor au devenit pilonii de crestere ai proiectului nostru, transformandu-l astfel intr-unul dintre cele mai importante programe de dezvoltare profesionala din Romania.

Alina Cristea
Manager Dezvoltare Durabila - Holcim Romania

Studiu de caz: Scoala Zidarilor

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de Holcim Romania (21 ian 2015)

Rezumat studiu de caz:

Compania a desfasurat un program de calificare si certificare pentru zidari, in conditiile in care Romaniei ii lipseste forta de munca specializata in domeniul constructiilor.


Cauza sociala studiu de caz:


In Romania, aproximativ 43.000 de oameni lucreaza in prezent in zidarie si domenii conexe (amenajari interioare si exterioare, izolatii etc.). Dintre acestia, doar 5.900 sunt zidari calificati.

De cele mai multe ori, zidarilor nici nu li se cere calificare. Un studiu realizat in 2014 la comanda Holcim arata ca doar 17% dintre cei chestionati au solicitat ca meseriasii pe care i-au angajat pentru o lucrare de zidarie sa aiba si o specializare. Cei mai multi au luat in considerare doar recomandarile rudelor sau ale prietenilor (74%).

Unul dintre motivele pentru care in Romania se gasesc foarte putini muncitori calificati in zidarie il reprezinta faptul ca, in ultimii 10 ani, s-a redus cu 90% numarul de locuri din scolile specializate. In prezent, exista doar 20.700 de locuri disponibile in 480 de unitati de invatamant, ceea ce face ca firmele din domeniul constructiilor sa se confrunte cu o lipsa acuta de personal calificat.

Desfasurare proiect:


Pentru a raspune cererii de pe piata fortei de munca, Holcim Romania a initiat in 2011 un program gratuit de calificare si certificare pentru zidari-tencuitori.

Acesta se numeste “Scoala Zidarilor” si consta in instruirea unor muncitori  in constructii care doresc o certificare a abilitatilor lor sau care vor sa afle ultimele noutati in materie de constructii, dar si a persoanelor interesate de o noua specializare.

Timp de 6 zile, cei inscrisi in program participa la o serie de cursuri teoretice si practice, predate de experti din cadrul Holcim Romania si de cadre didactice de specilitate. In total, este vorba despre 35 de ore de curs, 15 - de teorie si 20 - de practica.

In tot acest timp, cursantii afla informatii de baza in domeniul constructiilor si invata efectiv cum sa prepare corect un mortar, cum sa-si aleaga cat mai eficient materialele si tehnicile, dar si care sunt ultimele noutati in domeniul zidariei si tencuielii.

La final, ei pot sustine un examen, pentru a obtine un certificat de competente profesionale in meseria zidar - pietrar - tencuitor, emis de Autoritatea Nationala pentru Calificari.

Etapele implementarii proiectului


Programul  “Scoala Zidarilor” a inceput in 2011, cu o sesiune pilot, care a avut loc in Bucuresti la Colegiul Tehnic Anghel Saligny

Ulterior, a fost extins in alte 17 orase din tara, fiind implementat in parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate, alaturi de experti din partea Holcim.

Cativa dintre expertii Holcim implicati in program
Cativa dintre expertii Holcim implicati in program

La sfarsitul anului 2014, absolvisera peste 500 de zidari.

Rezultate studiu de caz:


Pana acum, au fost implicati in program:
 • 18 colegii tehnice de profil, din 18 de orase ale tarii
 • 36 cadre didactice
 • peste 500 de cursanti

Pe langa rezultatele din cadrul programului, acesta a beneficiat si de o mediatizare importanta, din partea unor institutii precum: ResponsabilitateSociala.ro, Europa FM, Adevarul, Wall-Street, Mediafax, Agenda Constructiilor, Piticu.ro etc.

De asemenea, spre finalul anului 2014, “Scoala Zidarilor” a obtinut marele premiu la categoria proiectelor desfasurate de companii mari, in cadrul unei competitii organizate de Consiliul National al IMM-urilor. Copetitia s-a numit CNIPMMR CSR Awards si a recompensat companiile care au oferit solutii sustenabile si inovatoare la probleme economice, sociale sau de mediu cu care se confrunta tara noastra.
4779

Parteneri in proiect:

Producatori:

Institutii de invatamant:
 • Bucuresti: Colegiul Tehnic "Anghel Saligny"
 • Iasi: Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”
 • Cluj:  Colegiul Tehnic de Constructii "Anghel Saligny"
 • Alesd: Colegiul Tehnic “Alexandru Roman”
 • Ploiesti: Colegiul Tehnic "Toma N. Socolescu"
 • Galati: Grupul Școlar "Anghel Saligny"
 • Brasov: Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”
 • Targu-Mures: Liceul Tehnologic "Constantin Brancusi"
 • Campulung Muscel: Colegiul Tehnic Câmpulung
 • Pitesti: Colegiul “Dimitrie Dima”
 • Alexandria: Grupul Scolar Tehnic
 • Sighet: Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii
 • Suceava: Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu”
 • Baia Mare: Colegiul Tehnic "Anghel Saligny"
 • Bistrita: Colegiul “grigore Moisil”
 • Galati: Grupiul Scolar “Anghel Saligny”

Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Holcim Romania

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/respsoc/public_html/components/com_e_studii_de_caz/e_studii_de_caz.html.php on line 51

Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.