RSS
Lectii invatate

Intr-un program de acest tip, este important sa fie cunoscute si integrate atat feedback-urile elevilor implicati, cat si cele ale cadrelor didactice si ale parintilor, ei fiind targetul secundar si vectori importanti de comunicare. Astfel, daca initial, in faza de proiect pilot, programul a fost conceput pentru elevii claselor a III-a, tinand cont de notiunile predate in cadrul programei scolare si de feedback-ul cadrelor didactice, am revizuit continutul programului si l-am adaptat pentru elevii claselor a IV-a.

O provocare din acest program a fost aceea de a veni cu metode de predare diferite de cele uzuale, folosite in activitatea curenta, si care sa fie centrate pe interactivitate, jocuri, experimente, filmulete pedagogice. In acest sens, experienta partenerilor nostri de la Chance for Life ne-a fost foarte utila pentru a transforma lectiile intr-o experienta placuta de invatare.

In anumite scoli, pe parcursul celor 8 editii, ne-am lovit de reticenta unora dintre cadrele didactice de a accepta derularea programului, insa o comunicare axata pe beneficiille programului pentru elevi si cadrele didactice ne-au ajutat sa depasim aceste momente si sa-l implementam cu succes.

Ramona Sararescu
Communication Project Manager - GDF SUEZ Energy Romania

Citeste si alt studiu de caz CSR al
GDF SUEZ Energy Romania:

Studiu de caz: Intalnire cu energia, 2007-2014

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de GDF SUEZ Energy Romania (12 feb 2015)

Rezumat studiu de caz:

Compania a desfasurat un program de educare a elevilor de clasa a IV-a, pe tema surselor de energie. Pana acum, l-a implementat in 26 de localitati, cu implicarea a peste 120 de voluntari ai GDF SUEZ.


Cauza sociala studiu de caz:


In Romania, exista o lipsa de informare privind utilizarea corecta a gazelor naturale, precum si modalitatile de economisire a energiei. Conform statisticilor, se inregistreaza anual circa 250 de incidente pe instalatiile interioare de gaze naturale in aria de activitate a GDF SUEZ Energy Romania si filialei sale de distributie

Cauzele sunt multiple: nerespectarea instructiunilor de utilizare a instalatiilor, efectuarea de reparatii de catre persoane neautorizate sau folosirea dispozitivelor fara supraveghere etc.

Numarul incidentelor creste in sezonul rece, cand consumatorii folosesc in mai mare masura aparatele care functioneaza pe baza de gaze naturale pentru incalzire.

Desfasurare proiect:


Prin intermediul unor campanii de informare si sensibilizare derulate anual, GDF SUEZ Energy Romania si-a informat constant clientii despre cum sa utilizeze in siguranta gazele naturale. In plus, incepand cu anul 2007, a desfasurat un program educational pentru sute de copii de clasa a IV-a, pe care i-a invatat despre sursele de energie, despre folosirea lor in siguranta si despre modalitatile de economisire a acestora.

Programul se numeste “Intalnire cu energia” si a fost dezvoltat impreuna cu Fundatia Chance for Life si Ministerul Educatiei Nationale. In fiecare an, in lunile octombrie si noiembrie, voluntarii fundatiei, alaturi de angajati ai GDF SUEZ, au mers in scoli din 26 de localitati ale Romaniei si au sustinut cate 2 lectii.

In timpul acestor lectii, elevii au invatat care sunt principalele tipuri de energie, cum ajunge gazul natural de la sonde pana in locuinte, cum sa foloseasca in siguranta gazul natural, cum sa economiseasca energia si cum sa protejeze mediul inconjurator.

Copii care au participat la o editie a programului 'Intalnire cu energia'
Copii care au participat la o editie a programului ‘Intalnire cu energia’

Notiunile teoretice au fost prezentate pe intelesul copiilor, folosind imaginea unei mascote denumite Metano. Mascota a fost creata inca de la prima editie a programului, de catre o eleva participanta.
 
Mascota programului ‘Intalnire cu energia’
Mascota programului ‘Intalnire cu energia’

Teoria a fost insotita de experimente si jocuri, iar interesul copiilor a fost trezit prin intermediul unui concurs. In anul 2014-2015, acesta se desfasoara pe mai multe etape, respectiv:
 • etapa pe clasa

  Elevii dau un test pentru verificarea cunostintelor dobandite de-a lungul celor doua cursuri. Cei care obtin cele mai mari 3 punctaje pe fiecare clasa sunt premiati.
 • etapa pe scoala

  Elevii fiecarei clase, impreuna un profesor coordonator, inscriu in competitia pe scoala cate un proiect de grup (filmulete, machete etc.), plecand de la tematica programului. Este desemnat cate un proiect castigator pe fiecare scoala.

  Macheta realizata la o editie a programului 'Intalnire cu energia'
  Macheta realizata la o editie a programului 'Intalnire cu energia'
 • etapa pe oras

  Proiectele de grup concureaza pentru titlul de “cel mai original proiect”, oferit pentru fiecare oras participant.
Urmariti in continuare un scurt film de prezentare a programului:Pe langa activitatile desfasurate pentru copii, reprezentantii fundatiei Chance for Life si ai companiei GDF SUEZ au organizat si intalniri cu cadrele didactice si cu parintii copiilor. Scopul a fost acela de a le prezenta obiectivele si continutul programului.

Cadrele didactice au asistat apoi la predare si au completat chestionare de feedback, prin intermediul carora au evaluat continutul transmis si metodele de predare utilizate de catre lectorii din program. Feedback-ul lor a fost folosit pentru imbunatatirea programului.

Programul „Intalnire cu energia” face parte din platforma de responsabilitate sociala a GDF SUEZ Energy Romania, Energie pentru fapte bune. Totodata, se incadreaza intr-una din cele 3 directii strategice de CSR ale companiei, respectiv educatia (alaturi de sanatate si protectia mediului).

Rezultate studiu de caz:


Principalele obiective ale programului au fost:
 • sa transmita un continut informational suplimentar elevilor implicati in program, despre sursele de energie, cu accent pe utilizarea in siguranta a gazelor naturale, economia de energie si protectia mediului inconjurator;
 • sa sensibilizeze cadrele didactice si parintii in ceea ce priveste utilizarea in siguranta a surselor de energie, precum si a economiei de energie.

Cifrele cheie ale programului, in perioada 2007-2014

 • 8 editii ale programului au avut loc in perioada 2007-2014;
 • 26 de localitati/orase au fost implicate in program;
 • 26.200 de elevi au participat pana acum in program;
 • 122 de voluntari ai companiei au sustinut lectiile programului;
 • 2.440 ore de voluntariat au fost efectuate de angajatii GDF SUEZ Energy Romania, in perioada 2009-2014 (angajatii companiei s-au alaturat voluntarilor Chance for Life incepand cu a treia editie);

Reflectarea in mass-media


Au existat de-a lungul timpului numeroase mentionari in mass-media ale programului. Dintre acestea, le amintim pe cele de pe site-urile: ResposabilitateSociala.ro, Mesagerul de Covasna, Cariere Online, Romania Pozitiva, Stiri ONG si CSR Media.
3962

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Educatie | Protectia mediului

Vezi profilul companiei GDF SUEZ Energy Romania

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.