RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Solutii: eficienta energetica si surse regenerabile pentru companii

Solutii: eficienta energetica si surse regenerabile pentru companii

Descoperiti tehnologii inovatoare, care le permit companiilor sa-si eficientizeze consumul de energie si sa-si reduca impactul de mediu.

(11 ian 2016)

Continuam sa va prezentam proiecte si initiative sustenabile impresionante, selectate din cel mai important catalog de profil din 2015, de think tank-ul Sustainia, cu sediul central in Copenhaga, Danemarca.

Anual, organizatia realizeaza o ampla cercetare la nivel global (in 2015 au fost analizate 1.500 de proiecte din 74 de tari), in urma careia realizeaza un catalog cu cele mai bune 100 de solutii, denumit “Sustainia 100”. In 2015, catalogul s-a concentrat pe tema “beneficiilor climatice”.     

Dupa ce v-am prezentat "idei de afaceri sustenabile, din domeniul alimentar" si "modele de afaceri care folosesc reciclarea deseurilor", va prezentam in continuare 3 tehnologii inovatoare, care pot fi adoptate de orice companie, inclusiv din Romania, pentru a-si eficientiza consumul de energie si pentru a-si reduce semnificativ impactul de mediu.   

Celule fotovoltaice organice aplicate pe film subtire


In ciuda faptului ca energia solara este disponibila din abundenta, in 2013 ea reprezenta mai putin de 0,5% din consumul global (conform IEA - “International Energy Agency”). Acest lucru se datoreaza printre altele si inconvenientelor actualelor tehnologii de captare a energiei solare.

Spre exemplu, tehnologia celulelor fotovoltaice aplicate pe film subtire nu este una noua. Insa astfel de celule presupuneau pana acum folosirea mai multor metale grele, care, daca nu erau gestionate corespunzator, deveneau o amenintare pentru mediul inconjurator.

Heliatek, o companie din Germania, a propus o noua tehnologie care foloseste conductori si molecule organice de dimensiuni nanometrice, care sunt plasate pe un film de tip PET, extrem de subtire (sub un milimetru).

Celule fotovoltaice organice aplicate pe film subtire

Tehnologia HeliaFilm are numeroase avantaje:
  • Filmul solar este extrem de flexibil, ofera o transparenta de pana la 50% si poate fi produs intr-o gama ampla de dimensiuni si culori. Astfel, el poate fi incadrat in numeroase structuri arhitecturale si formule de design, pastrand un aspect vizual placut.
  • Foloseste un spectru larg de variatii ale luminii solare si isi pastreaza capacitatea de a colecta energie chiar si in conditii de vreme proasta sau de lumina slaba. Astfel, intreaga fatada a unei cladiri poate integra filmul Heliatek, indiferent de orientarea acesteia, de materialul din care e construita fatada, de conditiile climatice sau de zona geografica in care e plasata cladirea.
  • Are costuri mult mai mici de productie, combinate cu o eficienta crescuta fata de tehnologiile alternative (bazate pe cristale sau pe film subtire traditional). De aceea, investitia se poate amortiza in mai putin de 3 luni, conform reprezentantilor Heliatek.
  • Filmul fotovoltaic este produs doar din materiale organice, deci poate fi reciclat usor la finalul ciclului de viata. Astfel, o companie care foloseste produsul isi va reduce impactul de mediu, atat prin energia regenerabila pe care o va consuma, cat si prin usurinta cu care is va putea gestiona deseurile rezultate din aceasta tehnologie.

Panouri solare care se adapteaza peisajului inconjurator


Un alt obstacol in calea folosirii pe scara larga a energiei solare este cel de ordin estetic. De multe ori, companiile sau proprietarii de locuinte se feresc de energia solara de teama ca tehnologia necesara le va strica aspectul vizual al proprietatii.

Sistine Solar, o companie din SUA, a dezvoltat o metoda pentru a integra orice elemente grafice pe suprafata panourilor solare, “SolarSkin”.

Astfel, companiile isi pot maximiza beneficiile investitiei in panouri solare, transformandu-le in spatii de reclama extrem de vizibile. La fel ca un billboard, un panou solar poate afisa logo-uri, elemente de branding sau diverse mesaje adresate trecatorilor.

Totodata, proprietarii de case pot achizitiona panouri solare care imita perfect culoarea sau materialul din care este construit acoperisul sau fatada.  

In acest fel, conflictul dintre aspectul estetic si eficientizarea energetica dispare, iar companiile pot obtine o valoare economica mai mare.

Panouri solare care pot fi folosite ca spatii de reclama

Baterii netoxice din carbon extras din bumbac


O problema importanta de mediu consta in recuperarea si reciclarea in siguranta a bateriilor clasice, deoarece acestea contin substante chimice si metale grele periculoase. In Uniunea Europeana, spre exemplu, doar 38% din bateriile intrate pe piata au fost recuperate, in 2013.

Compania Power Japan Plus a dezvoltat o baterie in care electrozii sunt realizati din carbon ieftin, recuperat din bumbacul organic, spre deosebire de acumulatorii obisnuiti litiu-ion, care folosesc nichel, cobalt sau mangan. Cei doi electrozi de carbon sunt plasati vertical pe lungimea bateriei, iar intre ei se afla un electrolit organic, combinat cu saruri de litiu (vezi imaginea de mai jos).

Printre avantajele “Ryden Dual Carbon Battery” se numara: Baterie ecologica, produsa din carbon recuperat din bumbac organic
  • Nu foloseste metale grele sau metale rare, ceea ce inseamna ca este usor si nepericulos de gestionat la finalul ciclului de viata. In plus toate partile ei pot fi refolosite, ceea ce o face 100% reciclabila. Din acelasi motiv productia ei este mai sigura, iar pe parcursul folosirii nu exista riscul supra-incalzirii.
  • Plasarea verticala a electrozilor de carbon permite o incarcare de 20 de ori mai rapida decat a unui acumulator obisnuit litiu-ion (datorita distantei mult mai mici pe care trebuie sa o parcurga ionii intre electrozi). Acest lucru o face ideala pentru vehiculele electrice, care pot beneficia de un timp mai scurt de incarcare si pot regenera energia prin franare.
  • Durata de viata este mult mai mare decat a altor acumulatori. Astfel, producatorul afirma ca poate atinge 3.000 de cicluri de incarcare/descarcare, inainte ca performantele sale sa inceapa sa scada, si poate rezista unui numar total de peste 10.000 de cicluri. In comparatie, la acumulatorii litiu-ion performanta scade, in medie, dupa 300-500 de cicluri, iar durata lor totala de viata este de 1.000 de cicluri.
  • Este mult mai ieftina deoarece nu foloseste decat carbon produs din bumbac, iar pentru producatori, costurile schimbarii tehnologiei de fabricatie ar foarte mici sau inexistente, conform companiei Power Japan Plus.  

Pentru a descoperi si alte solutii spectaculoase de eficientizare energetica sau de folosire a surselor regenerabile va invitam sa descarcati sau sa rasfoiti online Raportul “Sustainia 100”, editia 2015.


Material realizat de Alexandra Dima, Colaboratoare ResponsabilitateSociala.ro


3358

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Tendinte CSR | Produse responsabile | Investitii sustenabile

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.