RSS
Bugete implicare in comunitate
 • nedeclarate
Contact de presa E-mail: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.
Tel.: +40 372 11 56 94

Studii de caz ale Enel Romania

  Enel Romania, profil CSR

  Despre Enel Romania Profil actualizat la data de 05 aug 2014

  Enel Romania face parte din Grupul Enel S.p.A., cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de-a doua companie europeana de utilitati in functie de capacitatea instalata. Grupul activeaza in 40 de tari din intreaga lume, are 74.000 de angajati si vinde electricitate si gaze naturale catre 61 de milioane de clienti la nivel global.

  Enel a intrat pe piata din Romania in anul 2005, cand a cumparat pachetul majoritar al companiilor de stat Electrica Dobrogea si Electrica Banat.

  In 2014, era cel mai mare investitor privat din domeniul energetic din Romania, cu peste 3.600 de angajati pe plan local si 2,7 milioane de clienti.

  Enel Romania are operatiuni in sectorul productiei de energie electrica din surse regenerabile (prin compania ”Enel Green Power”), al furnizarii de electricitate (prin companiile ”Enel Energie” si ”Enel Energie Muntenia”) si al distributiei de energie (prin companiile ”Enel Distributie Banat”, ”Enel Distributie Dobrogea” si ”Enel Distributie Muntenia”).

  Filosofia de CSR a Enel Romania:

  Responsabilitatea sociala ar trebui sa faca parte din ADN-ul tuturor organizatiilor. Este una dintre valorile care conduc operatiunile companiei noastre in societate, este chiar sensul final al intregii noastre activitati. Noi modernizam si dezvoltam, de fapt, o "retea de autostrazi", care face parte din infrastructura strategica a Romaniei: reteaua de distributie electrica. Dezvoltarea durabila (sau sustenabilitatea), este, deci, obiectul muncii noastre si nu un vis nascut prin laboratoarele companiei. Pentru ca investim pe termen lung, gandim afacerea noastra ca pe o parte integranta a unui proces mai amplu al modernizarii societatii romanesti. Iata de ce sprijinim cultura, educatia, sportul, protectia mediului: intrucat intr-o astfel de lume vrem sa traim si sa lucram.

  Radu Cosarca - Director Relatii Externe, Enel Romania


  Politica de CSR a Enel Romania:


  Grupul Enel a adoptat o strategie de CSR care presupune “planificarea minutioasa, monitorizarea si raportarea politicilor referitoare la transparenta, combaterea coruptiei, protejarea mediului si relatiile cu comunitatile si cu oamenii cu care lucreaza.”

  Companiile din grup respecta un cod etic, un plan de combatere a coruptiei, un program de conformitate si o politica pentru respectarea drepturilor omului conforma cu cerintele ONU.

  Enel Romania
  urmareste aceleasi domenii de responsabilitate sociala precum compania-mama: responsabilitatea fata de stakeholderi, responsabilitatea fata de mediul inconjurator si responsabilitatea fata de comunitate, prin programele sale din domeniul educatiei, culturii si asistentei sociale.

  Responsabilitatea fata de angajati si furnizori


  Atat angajatii din mediul intern, cat si colaboratorii trebuie sa respecte Codul Etic al companiei. Acesta este format din 16 principii generale, printre care se numara: impartialitatea (non-discriminarea), confidentialitatea datelor personale, cooptarea actionarilor in procesul de luare a deciziilor, protejarea angajatilor, transparenta informatiilor, concurenta loiala si responsabilitatea fata de mediu si comunitate.

  Codul are la baza doua principii fundamentale: buna reputatie si reciprocitatea.

  Buna reputatie face referire la imaginea pe care compania o are. In mediul extern, aceasta are rolul de a favoriza investitiile actionarilor, loialitatea clientilor si atragerea celor mai bune resurse umane. In mediul intern, contribuie atat la luarea si implementarea deciziilor, cat si la organizarea activitatii fara controale birocratice sau utilizarea excesiva a autoritatii.

  Reciprocitatea se refera la cooperarea partilor in conformitatea cu rolul fiecareia.

  Responsabilitatea fata de mediul inconjurator


  In ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator, Enel s-a angajat sa investeasca in urmatoarele directii: dezvoltarea energiilor regenerabile, eficienta energetica si dezvoltarea echipamentelor nepoluante.

  La nivel de grup, Enel a implementat o serie de proiecte pentru protejarea mediului inconjurator, si anume:

  Responsabilitatea fata de comunitate


  Initiativele prin care compania isi demonstreaza preocuparea pentru comunitatile in care activeaza sunt de obicei desfasurate intr-unul dintre urmatoarele domenii: educatie, cultura, sport sau asistenta sociala.

  Ca proiecte educationale, Enel organizeaza periodic competitiile “Play Energy” si “We are energy”. Prima se adreseaza elevilor si profesorilor, care sunt invitati sa propuna proiecte care utilizeaza electricitatea intr-un mod inovator, contribuind astfel la o lume mai eficienta energetic. Cea de-a doua competitie are drept scop premierea copiilor angajatilor Enel pentru idei creative pe diverse teme.

  Pe plan cultural, Enel a sponsorizat numeroase evenimente artistice, cum ar fi: Festivalul Enescu, concertele Uto Ughi, Sting, Dan Grigore, Angela Gheorghiu, festivalul SoNoRo sau festivalul turneul Stradivarius. De asemenea, a conceput sisteme de iluminare pentru diverse monumente, precum Ateneul Roman, Statuia lui Mihai Viteazul din Piata Universitatii sau Opera Romana din Timisoara.

  In domeniul sportului
  , Enel este un sustinator al sportului si atletilor talentati, fiind suporter traditional al turnelui ATP din Romania.

  In ceea ce priveste asistarea unor categorii defavorizate, grupul Enel a infiintat Enel Cuore, o organizatie nonprofit care administreaza fondurile alocate unor initiative sociale si caritabile.

  In Romania, printre proiectele finantate de organizatie, se numara: renovarea completa a mai multor sectii de copii din cadrul principalelor spitale din Bucuresti si Constanta (Spitalul de Copii Marie Curie, Spitalul de Urgenta din Constanta), sprijinirea unor institutii care ajuta copii cu nevoi speciale (Casa pentru copii cu dizabilitati Pollicino din Petrosani, Asociatia pentru copii cu autism Help Malin) sau numeroase initiative educationale ale organizatiei Salvati Copii.

  Mai multe detalii despre Enel Romania gasesti pe site-ul companiei: www.enel.ro

  Cauze sociale in care se implica Enel Romania:

  10013
  Site-uri partenere
  Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

  Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

  Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

  Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.