RSS LinkedIn
Lectii invatate

Faptul ca din mainile noastre a iesit o casa, ca am vazut-o ridicandu-se sub ochii nostri, putin cate putin in fiecare zi, a dat fiecaruia dintre noi sentimentul placut al unei impliniri. Pe de o parte, am construit o casa - experienta prin care cei mai multi din echipa nu avusesera prilejul sa treaca, pe de alta parte, prin eforturile noastre o familie urma sa aiba o locuinta decenta si sa o duca mai bine. Un alt castig a fost ca intre toti membrii echipei s-a legat o prietenie care va fi, de acum, un punct de referinta in relatiile noastre. Nu in ultimul rand, am vazut cu ochii nostri si am inteles in realitate ca genul acesta de proiecte pot produce diferente majore in viata oamenilor, a comunitatilor. Iar, atunci cand sunt sustinute si prin actiuni de voluntariat, genereaza o coeziune interna a echipei, mult mai profunda decat orice teambuilding clasic.

Alexandru Badulescu
Country Director Romania si Bulgaria - Western Union Romania

Studiu de caz: Parteneriat cu Habitat for Humanity - Cumpana

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de Western Union Romania (27 oct 2009)

Rezumat studiu de caz:

In 2007, Fundatia Western Union a finantat cu 25.000 USD proiectul Habitat for Humanity de construire a unei case pentru o familie nevoiasa din comuna Cumpana. Echipa Western Union din Romania s-a implicat cu voluntari in activitatile de constructie si, de asemenea, si-a convins partenerii de afaceri sa participe.


Cauza sociala studiu de caz:


Potrivit studiilor Habitat for Humanity, nevoia de locuinte este foarte mare in Romania. Un numar ingrijorator de familii nevoiase locuiesc inca in conditii de neacceptat, sub orice standard imaginabil.  

In 2007, aproape 1 milion de romani traiau in conditii precare, in absenta unor elementele minime de civilizatie.

Despre Habitat for Humanity - organizatorul proiectului

Habitat este o organizatie internationala, crestin-ecumenica, a carei misiune este sa elimine conditiile improprii de locuit si lipsa de adapost. In Romania, organizatia deruleaza inca din 1997 un program complex, prin care construieste case simple, decente si accesibile ca pret.

Programul este orientat spre responsabilizarea participantilor si a comunitatii. De aceea, Habitat nu face cadou casele pe care le construieste.

Spre exemplu, o familie poate deveni beneficiara doar daca participa activ atat la ridicarea propriei case, cat si a caselor celorlalte familii beneficiare, din comunitatea lor. In plus, familiile trebuie sa achite costurile de constructie, in rate lunare, pe o perioada de pana la 20 de ani, fara ca organizatia sa obtina vreun profit sau sa perceapa dobanda.

Desfasurare proiect:


In 2007, Habitat for Humanity Romania a depus un proiect in cadrul unei licitatii internationale derulata de Fundatia Western Union.

Proiectul presupunea construirea unei locuinte pentru o familie nevoiasa din comuna Cumpana, situata la 3 km de Constanta. El a concurat cu alte mii de proiecte ONG, din toata lumea, care vizau reducerea gradului de saracie.

Vestea buna pentru organizatia din Romania a venit in decembrie 2007, cand a aflat ca proiectul a fost aprobat de Fundatie si a primit o finantare de 25.000 USD.

Western Union Romania isi implica angajatii si partenerii in proiect


In 2008, cand activitatile din teren erau pe cale sa inceapa, echipa Western Union din Romania a decis sa isi extinda implicarea in proiect. Impreuna cu cei de la Habitat, compania a pus la punct o componenta de voluntariat.

Western Union si-a invitat atat angajatii cat si partenerii din Romania sa mearga la Cumpana si sa participe la constructii.
Alexandru Badulescu (centru), Country Director Western Union Romania si Bulgaria, participa la lucrari alaturi de ceilalti voluntari si de familia beneficiara.
S-a format astfel o echipa de 25 de voluntari: 9 de la Western Union (din Romania, Austria si Polonia), 10 de la Posta Romana, 3 de la BRD Groupe Societe Generale, 2 de la Angelo Costa si unul de la Raiffeisen Bank. Echipa Western Union din Romania a fost condusa chiar de managerul companiei, Alexandru Badulescu.

Lucrul la ridicarea casei


Doua voluntare Western Union la start intr-un 'concurs' de batut cuieIn mai 2008, pe durata a cinci zile, echipa de voluntari a muncit cot la cot cu specialistii Habitat for Humanity si cu proprietarii viitoarei case.

Echipati cu salopete, casti si manusi de protectie, voluntarii isi incepea ziua pe santier cu un instructaj din partea specialistilor Habitat. Ei au fost, pe rand, dulgheri sau zidari. Au trait emotiile si satisfactia finalizarii fiecarei etape de constructie: punerea temeliei, ridicarea structurii de lemn, acoperirea casei, realizarea izolatiei si a finisajelor exterioare si interioare. 

Micile neajunsuri provocate de lipsa de experienta au fost indulcite de incurajarile celorlalti si recompensate de rezultatele vizibile ale eforturilor fiecaruia. Concursurile de batut cuie, instantaneele surprinse cu telefonul mobil sau tihna binevenita a meselor luate in echipa au dat un nou sens oboselii, transformand-o intr-o satisfactie imensa, despre care toti au vorbit cu entuziasm mai tarziu.

Voluntarii Western Union sunt instruiti de specialistii de la Habitat for Humanity
Munca asidua a fost presarata si cu momente de destindere
Intreaga echipa a simtit satisfactia de a finaliza toate etapele ridicarii casei: punerea temeliei, ridicarea structurii de lemn, acoperirea casei, realizarea izolatiei si a finisajelor exterioare si interioare

Rezultate studiu de caz:


  • O familie nevoiasa din Cumpana are acum o casa noua si beneficiaza de un standard de viata mai bun. Pentru ei, sanatatea si siguranta vietii au dobandit o noua calitate, iar eliminarea stresului locuirii saracacioase le va imbunatati sansele de munca si formare profesionala.
  • Echipa Western Union Romania a avut ocazia sa experimenteze voluntariatul si, mai mult, sa-si convinga partenerii de afaceri sa li se alature.
Echipa mixta de voluntari a beneficiat de o experienta unica, atat la nivel de grup cat si pe plan individual. Feedback-urile post-proiect au confirmat o imensa satisfactie la nivelul valorilor individuale si multumirea de a fi contribuit personal la imbunatatirea destinului familiei beneficiare din Cumpana.

In plus, angajatii companiei au experimentat pe viu filozofia Fundatiei Western Union, referitoare la implicarea si sustinerea programelor sociale ale comunitatii.

5970

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Proiecte ONG | Voluntariat | Dezvoltare comunitara | Incluziune si diversitate | Asistenta sociala

Vezi profilul companiei Western Union Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro