RSS LinkedIn
Lectii invatate

Obiectivul nostru a fost sa prevenim abandonul copiilor prin ajutorul acordat famiilor aflate in dificultate. Am construit un plan initial care trebuia sa functioneze corect. Pe parcurs insa ne-a fost destul de dificil sa clasificam nevoile familiilor si sa stabilim modul in care urma sa intervenim noi sau autoritatile locale. A fost un schimb de roluri continuu, permanent ghidat de beneficiari. Copii, mame, bunici au gasit formula corecta a suportului material si informativ de care aveau nevoie, pe langa cel afectiv. Am fost foarte surprinsi cand o familie cu 5 copii - inclusa in programul de indemnizatii lunare - a hotarat sa cedeze ajutorul financiar altei familii pentru ca, intre timp, parintii isi gasisera un loc de munca si isi puteau acoperi cheltuielile zilnice.

Margareta Gavrilita
Asistent social Agapedia Moldova, Partener - Western Union Romania

Studiu de caz: Parteneriat cu Agapedia Moldova

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de Western Union Romania (10 mai 2010)

Rezumat studiu de caz:

Western Union a finantat cu 50.000 USD Fundatia Agapedia Moldova, permitandu-i sa ajunga in cele mai sarace comunitati din Republica Moldova si sa ofere solutii de protectie pentru copiii din familii dezavantajate. Peste 50 de copii si 225 de tinere mame au beneficiat de interventia Fundatiei.


Cauza sociala studiu de caz:


Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa (sursa). De asemenea, are una dintre cele mai mari rate de emigratie din lume. Multi tineri pleaca sa munceasca in alte tari, lasandu-si in urma copiii, sotiile sau rudele in varsta. In aceste conditii, in special in comunitatile rurale sarace, multe familii care se confrunta cu dificultati isi abandoneaza copiii sau ii dau in grija orfelinatelor.   

Comunitatile rurale din Republica Moldova mai sufera si din cauza lipsei programelor de asistenta maternala. De multe ori, astfel de comunitati nu au nici macar un medic de familie. Una dintre consecinte este ca tinerelor mame le lipsesc informatiile despre cum trebuie sa-si alimenteze corect bebelusii. Iar asta poate afecta pe termen lung dezvoltarea si sanatatea acestora.

Despre Fundatia Agapedia Moldova, organizatorul proiectului


Fundatia face parte din reteaua AGAPEDIA (care in greaca inseamna “Copiii iubiti”). Din aceeasi retea mai fac parte Fundatia Agapedia Jurgen Klinsmann Germania, Fundatia Agapedia Bulgaria si Fundatia Agapedia Romania.

Copii aflati in grija Centrului de Plasament Agapedia Moldova Fundatia din Moldova a fost infiintata in 2001. De atunci lucreaza in stransa colaborare cu fundatia din Romania. Activitatile ei sunt legate in primul rand de copiii dezavantajati dar si de mamele sau familiile lor. In 2008, Fundatia avea 20 de angajati - printre care asistenti sociali, medici de familie sau medici specialisti - si gestiona doua programe majore. Primul era un Centru de Plasament, in Chisinau. Al doilea era Centrul SocioMed, un centru medical care ofera asistenta medicala si de planificare familala pentru femei sau familii defavorizate (vezi si prezentarea fundatiei).

Desfasurare proiect:


Western Union avusese deja o colaborare de succes cu Fundatia Agapedia din Romania. In perioada 2006-2007, o finantare acordata prin intermediul Fundatiei Western Union a contribuit la infiintarea centrului SocioMed din Brasov (vezi studiul de caz).
     
 Licitatia internationala 'Our World, Our Family' - Western Union Incurajata de experienta organizatiei din Romania, presedinta Agapedia Moldova, Ecaterina Mardarovici, a apelat la sprijinul biroului din Bucuresti al Western Union. Acesta a indrumat-o si a ajutat-o sa participe la licitatia internationala a Fundatiei Western Union din toamna anului 2007. In noiembrie, ea a aflat ca a castigat un grant in valoare de 50.000 USD.

Finantarea urma sa fie folosita de Agapedia Moldova pentru a-si extinde serviciile sociale in mai multe localitati rurale. Proiectul avea trei componente:
  • Derularea unor interventii personalizate in cadrul unor familii sarace, supuse riscului de a-si abandona sau a-si institutionaliza copiii;
  • Organizarea unor sesiuni de pregatire a mamelor din comunitati rurale, pe tema alimentatiei copilului; 
  • Finantarea activitatilor curente ale Centrul de Plasament al Fundatiei, din Chisinau.

Interventii in familii cu risc de abandon al copilului


Proiectul a inceput in ianuarie 2008, cu o ancheta sociala. Aceasta a fost coordonata de unul dintre asistentii sociali ai Agapedia, Margareta Gavrilita. Ancheta s-a desfasurat in 13 sate si a urmarit sa descopere familii vulnerabile, care aveau intentia de a-si abandona copilul/copiii, din cauza dificultatilor materiale.

Margareta a apelat in primul rand la primariile din localitatile respective. Le-a explicat in ce consta proiectul si le-a cerut liste cu familii care corespundeau criteriilor anchetei.

Ea nu s-a limitat insa la listele obtinute de la primarii. De multe ori, acestea contineau fie familii cu multi copii, care insa nu se calificau pentru ajutor, fie familii unde existau probleme precum alcoolismul si care ar fi avut nevoie de alt tip de suport.

De aceea, Margareta a vizitat toate cele 13 sate si si-a documentat cazurile discutand cu asistentii sociali de la primarie, cu medicul - acolo unde exista -, cu familiile sau cu vecinii acestora. La final, a strans aproximativ 120 de cazuri, pe care le-a prezentat conducerii Fundatiei. Aceasta a decis sa sprijine un numar de 19 familii, care aveau in total 48 de copii.  

Pentru fiecare familie s-a realizat un plan de interventie pe o perioada de 9 luni. Obiectivul acestuia era sa ajute familia sa-si rezolve problemele si sa renunte la intentia de a-si institutionaliza copiii.

Una dintre familiile beneficiare a fost ajutata sa-si cumpere o vacuta, urmand ca atunci cand va putea sa dea lapte sa fie o sursa de hrana pentru copii Planurile difereau in functie de nevoile si solutiile pe care le propusesera chiar familiile. Unii au primit bani, altii au primit alimente, imbracaminte, rechizite sau alt tip de suport. Unele familii, spre exemplu, ar fi putut beneficia de subventii din partea statului, insa nu stiau despre ele; in cazul lor Agapedia le-a ajutat sa acceseze aceste subventii.    

Conditia pe care trebuia sa o respecte familiile era ca suportul Fundatiei sa fie folosit in beneficiul copiilor. Acest lucru era verificat in cadrul unor vizite care aveau loc o data la 3 luni.

Conform monitorizarii Agapedia, la finalul celor 9 luni, toti cei 48 de copii ramasesera in familiile naturale. Copiii care aveau varsta necesara mergeau la scoala, fiind pregatiti sa faca fata mediului scolar.

Exemple de cazuri care au beneficiat de suport  

Una dintre familii (numele sunt confidentiale) avea 6 copii, mama suferea de handicap locomotor, iar tatal nu avea un loc de munca permanent. Cu ajutorul Agapedia si Western Union, ei au putut sa-si cumpere o vaca. Animalul urma sa fie o solutie pe termen lung pentru hrana copiilor (foto sus).

Cei doi copii orfani impreuna cu unchiul si matusa lor In alt caz a fost vorba de doi copiii orfani, a caror mama a decedat. Copiii se aflau sub tutela unchiului si a matusii lor. Familia acestora mai avea insa trei copii, dintre care cel mai mare suferea de o invaliditate de gradul I. Chiar daca nu faceau parte dintr-o categorie vulnerabila social, familia se confrunta cu greutati materiale majore.

Cu ajutorul financiar de la Western Union, familia a cumparat pui de gaina, pe care i-au crescut si apoi i-au vandut in piata. De asemenea, au cumparat seminte de lucerna si porumb. Au vandut lucerna, iar cu porumbul si-au putut hrani restul animalelor pe care le cresteau.

Tanara mamica si copilul ei. Un al treilea exemplu este cel al unei mamici de 20 ani care locuia cu fratele mai mic, pe care tot ea il avea in grija. Parintii erau divortati, tatal se recasatorise, iar mama era plecata din tara. Copilasul avea 4 luni. Din cauza stresului legat de familie si de nevoile materiale, tanara isi pierduse laptele matern si era nevoita sa foloseasca alimentatia artificiala. Din pacate, neavand un venit stabil, nu putea sa cumpere laptele praf necesar. Totusi, sprijinul primit de la Agapedia si Western Union a ajutat-o sa-i asigure copilului alimentatia pana la virsta de un an. De asemenea, ea a mai beneficiat de un suport financiar si de imbracaminte pentru copil.
   

Seminarii pentru mame, despre alimentatia corecta a copilului


O alta componenta a proiectului s-a adresat lipsei de informatii despre alimentatia corecta a copilului, in comunitatile rurale.  

Pentru a le ajuta pe tinerele mame din astfel de comunitati, Agapedia a realizat o serie de publicatii, printre care un ghid intitulat: “Alimentatia Sanatoasa a Copilului - Sfaturi practice”.   Insa Fundatia a mers mai departe pentru a se asigura ca informatiile din brosura sunt asimilate corect de tinerele mame. Ea a ales 13 sate sarace, dintre care multe nu erau acoperite cu medic de familie, si a organizat acolo seminarii pentru mamicile care aveau copii de pana la 3 ani.

Seminariile s-au desfasurat intr-o maniera interactiva. Initial mamicile erau invitate sa descrie cum isi hranesc ele copiii, dupa care discutia evolua inspre ce e bine si ce nu. De ajutor a fost si experienta , care au participat la intalniri si le-au impartasit femeilor din constintele lor. Nu in ultimul rand, participantele primeau un exemplar din brosura despre “alimentatia sanatoasa”.
Mame participante la unul din seminariile despre 'alimentatia sanatoasa a copilului'.  Unele dintre ele nu si-au putut lasa copiii acasa, asa ca micutii apar si ei in fotografie
La inceput, organizatorii au avut emotii in privinta modului in care vor primi mamele aceste seminarii. Totusi, datorita modului interactiv in care s-au desfasurat, participantele au fost entuziasmate, vestea despre intalniri s-a raspandit si, pana la final, la ele au tinut sa participe si alte femei din sat, viitoare mamici sau chiar asistentele medicale. 

Rezultate studiu de caz:


De proiectul finantat de Western Union au beneficiat:
  • 19 familii dezavantajate, aflate in risc de abandon al copilului. Familiile, in care se regaseau in total 48 copii, au primit o indemnizatie, pe baza unui plan de interventie, timp de 9 luni. La capatul perioadei, toate familiile isi rezolvasera, macar partial, problemele pe care le intampinau si renuntasera la intentia de a-si institutionaliza copiii;
  • 225 de mame din comunitati rurale, care au participat la seminariile despre “alimentatia sanatoasa a copilului”. Datorita discutiilor si a materialelor informative oferite de fundatie, ele au invatat ce reguli sa respecte sau ce greseli sa evite in hranirea copiilor. Totodata, de aceste seminarii au beneficiat si 31 de asistente medicale din satele respective;
  • 14 copii abandonati, care au trecut, pe parcursul celor 9 luni de proiect, prin Centrul de Plasament al Agapedia. Pana la final, 8 copii au fost re-integrati in familia naturala, iar unul a fost adoptat de o noua familie din Republica Moldova.
Tot in urma proiectului au mai fost publicate si distribuite:
  • 5.000 de exemplare din ghidul “Alimentatia sanatoasa a copiilor, care contine sfaturi despre hrana copiiilor pana in 3 ani;
  • 3.000 de exemplare din brosura lunara “Agenda pentru copii“, care prezinta nevoile copilului mic si etapele lui normale de dezvoltare.
Ambele publicatii au fost distribuite in cadrul seminariile organizate de Agapedia, prin intermediul celorlalte servicii ale fundatiei, cu ajutorul unor medici de familie, dar si prin intermediul Spitalului Clinic Republican pentru copii "Emilian Cotaga" din Chisinau.

In privinta beneficiilor Western Union, proiectul a insemnat o interventie calitativa intr-o serie de comunitati, care, datorita ratei mari de emigratie, folosesc frecvent serviciile companiei (transferuri internationale de bani). Fundatia Agapedia a mentionat contributia companiei atat pe materialele publicate, cat si in cadrul seminariilor sau al discutiilor cu alti beneficiari directi.  

6344

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Proiecte ONG | Incluziune si diversitate | Asistenta sociala

Vezi profilul companiei Western Union Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro