RSS
Lectii invatate

"Atunci cand lucrezi cu copii a caror familie nu le poate oferi protectia si suportul de care au nevoie pentru a creste, cel mai bun lucru pe care il poti face ca organizatie este sa dezvolti un serviciu mic, pentru un numar mic de copii si sa te ocupi in permanenta de toate detaliile vietii lor. Te asiguri ca au conditiile materiale necesare ca sa se dezvolte, le oferi sansa de a se dezvolta ca orice copil dintr-o familie obisnuita (au prieteni, merg la gradinita si la scoala, traiesc intr-o comunitate) si, in acelasi timp, ii “cresti” si pe asistentii maternali. Acesta este aspectul mai putin vizibil si mai greu de perceput al muncii noastre, aspect pe care reprezentantii Western Union l-au inteles dupa o vizita la doi asistenti maternali.

Desi relatia a fost foarte buna inca de la inceputul proiectului, dupa aceasta vizita i-am simtit pe cei de la Western Union ca au inteles efectiv proiectul mai bine decat din orice prezentare sau raport. Ca urmare, am inclus intalnirea directa dintre finantator si cei care beneficiaza efectiv de proiectul finantat ca etapa “obligatorie” in toate proiectele Fundatiei Agapedia."

 

Mihaela Bucsa
Coordonator PR Fundatia Agapedia, Partener - Western Union Romania

Studiu de caz: Asistenta pentru familii si copii in dificultate

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de Western Union Romania (06 feb 2008)

Rezumat studiu de caz:

In 2006, Fundatia Western Union si Fundatia Agapedia au infiintat Centrul social si de asistenta medicala SocioMed. Pana in iulie 2007, peste 300 de copii si familii au beneficiat de asistenta sociala si medicala si peste 100 de femei aflate in risc de abandon al copilului au fost consiliate.


Cauza sociala studiu de caz:


Alex, unul dintre beneficiarii Centrului In 2006, in judetul Brasov, 610 copii traiau in centre de plasament de stat, iar 384 se aflau in grija asistentilor maternali.

In acelasi an, in Brasov nu exista nici un centru de pediatrie gratuit pentru copiii proveniti din medii defavorizate, orfani, abandonati sau abuzati.

Anual, 50 de copii din judetul Brasov sunt abandonati. Una din cauzele acestui fenomen este lipsa unor servicii de planificare familiala la care sa aiba acces tinerele mame. In Brasov exista doar 2 cabinete de planificare familiala, greu accesibile din cauza locatiei si a orarului de functionare.

Desfasurare proiect:


Fundatia Agapedia a decis sa valorifice experienta acumulata in lucrul cu tineri si copii aflati in dificultate, prin infiintarea unui centru social si de asistenta medicala. Centrul SocioMed a fost infiintat in 2006, in parteneriat cu Fundatia Western Union.

In prima faza a fost amenajat spatiul destinat Centrului, in sediul Fundatiei Agapedia, din Brasov. Centrul SocioMed a fost impartit in trei: un cabinet de pediatrie, unul de planificare familiala si o sala de training si consiliere sociala. Amenajarea Centrului a durat doar o luna, iar in septembrie 2006, SocioMed a fost acreditat de autoritati ca serviciu social.

A urmat etapa de informare a comunitatii despre infiintarea Centrului si despre serviciile pe care le ofera. In perioada septembrie – decembrie 2006 au fost derulate actiuni de informare a organizatiilor si institutiilor de asistenta sociala si au fost distribuite pliante tuturor persoanelor interesate sau care activau in domeniul asistentei sociale, in judetul Brasov.

Centrul si-a inceput activitatea in decembrie 2006, cu 13 angajati: 2 medici pediatri, un medic specializat in planificare familiala, 4 asistente medicale, 4 asistenti sociali, un psiholog si un jurist.

Acestia au oferit consultanta si asistenta pentru:
 • copii orfani, abandonati sau abuzati;
 • copii si familii din medii defavorizate, precum si pentru familii monoparentale;
 • femei gravide, cu risc de a-si abandona copilul;
 • parinti adoptivi si familii de plasament;
 • asistenti maternali, educatori, medici de familie.

Unul dintre copiii beneficiari ai CentruluiSuport pentru copii orfani, abandonati sau abuzati

 
In perioada decembrie 2006 - iulie 2007, angajatii Centrului au consiliat si au oferit asistenta medicala pentru 18 copii aflati in grija a 10 asistenti maternali profesionisti, angajati ai Agapedia.

Fundatia Western Union i-a sustinut in tot acest timp pe cei 10 asistenti maternali, prin ajutoare (alimente, lapte praf, scutece pentru copii, etc), rechizite, materiale educationale, carti si produse de igiena.

De aceleasi servicii au beneficiat si 22 de copii ingrijiti in 9 familii de plasament, sustinute de Fundatia Agapedia. Copiii au beneficiat de consultanta si asistenta medicala, iar familiile de plasament de consiliere si ajutoare materiale.

De asemenea, angajatii centrului au oferit consiliere si asistenta medicala pentru 16 copii, incredintati SocioMed in vederea adoptiei nationale. Pentru 9 dintre acestia s-au demarat procedurile de adoptie.

Suport pentru copii si familii din medii defavorizate, familii monoparentale


In perioada decembrie 2006 - iulie 2007 peste 250 de copii din familii foarte sarace au primit asistenta pediatrica si sociala gratuita. 2 medici pediatri si 4 asistente i-au consiliat pe parintii acestora pentru ingrijirea sanatatii copiilor.

De asemenea, 50 dintre familiile consiliate au beneficiat si de sustinere materiala din partea Western Union, sub forma de ajutoare sociale (alimente, lapte praf, scutece pentru copii, etc), rechizite, materiale educationale, carti si produse de igiena.

Suport pentru femei gravide, cu risc de a-si abandona copilul

Planificare familiala

Peste 100 de femei aflate in risc de a-si abandona copilul au fost consiliate in cabinetul de planificare familiala al Centrului.

De asemenea, o mare parte dintre acestea au participat si la una sau mai multe din cele 10 sesiuni de dezvoltare a abilitatilor parentale, sustinute de specialisti din domeniul planificarii familiale.

Suport pentru parinti adoptivi si familii de plasament

Familie adoptiva

In perioada decembrie 2006 - iulie 2007, 16 copii au fost incredintati Centrului SocioMed in vederea adoptiei nationale. Pentru 9 dintre ei s-au deschis procedurile de adoptie nationala.

De asemenea, angajatii Centrului au oferit si pregatit 5 familii pentru a primi atestatul de familie apta pentru adoptarea unui copil (atestat necesar in conditiile legii). Toate cele 5 familii au fost atestate.

Suport pentru asistenti maternali, educatori si medici de familie


Centrul SocioMed a fost creat atat pentru a oferi suport familiilor si copiilor aflati in dificultate, cat si pentru a pregati acei oameni care ar putea fi un suport pentru parintii si copiii aflati in dificultate: asistentii maternali, educatorii si asistentii sociali.

De aceea, in centru s-au organizat aproape saptamanal sesiuni de training si informare de cate 4-6 ore, sustinute de profesionisti in domeniu.

Temele au fost:
 • Asistent maternal"Imbunatatirea standardelor profesionale ale educatorilor din sistemul public de protectia copilului" - 3 sesiuni, la care au participat 50 de educatori;
 • "Imbunatatirea standardelor profesionale ale asistentilor sociali din institutiile publice de ingrijire" - 2 sesiuni, la care au participat peste 40 de asistenti sociali;
 • "Imbunatatirea abilitatilor asistentilor sociali de a disemina informatia de planificare familiala" - o sesiune la care au participat 20 de asistenti sociali.
10 asistenti maternali dintre cei participanti la seminarii sunt angajati ai Fundatiei Agapedia si au in grija 18 copii. Dintre acestia, 6 au fost platiti din fondurile Western Union.

In cadrul programului, ei au beneficiat si de consultanta si asistenta sociala pentru orice problema legata de activitatea lor.

Fundatia Western Union le-a oferit si acestora suport material.

Rezultate studiu de caz:


In perioada decembrie 2006 - iulie 2007, Centrul SocioMed a oferit asistenta specializata pentru:
 • 10 asistenti maternali si 18 copii pe care acestia ii au in grija;
 • 9 familii de plasament si cei 22 de copii aflati in grija lor;
 • 16 copii incredintati in vederea adoptiei nationale;
 • 5 familii, pentru a obtine atestatul de familie apta pentru adoptarea unui copil;
 • peste 250 de copii proveniti din medii defavorizate si familiile lor;
 • peste 100 de femei aflate in risc de abandon al copilului;
 • peste 100 de asistenti maternali, asistenti sociali si educatori, prin sesiunile de informare.
Participante la cursurile Agapedia Investitia Western Union in acest proiect a fost de 50.000 de USD, suma folosita pentru:
 • ajutoare sociale (alimente, analize medicale, lapte praf si scutece pentru copii, etc): 12.102 de USD;
 • achizitionarea de rechizite, materiale educationale, carti si produse de igiena : 5.046 de USD;
 • publicarea de materiale informative: 4.600 de USD;
 • transport pentru vizite in comunitate, evaluari si anchete sociale pe teren, monitorizarea copiilor aflati in ingrijire, etc.: 4.485 de USD;
 • salariile a 6 asistenti maternali profesionisti care au in ingrijire 8 copii: 15.233 de USD;
 • organizarea trainingurilor pentru profesionisti si a sesiunilor informative pentru femei vulnerabile: 8.600 de USD.
Incepand cu august 2007, Centrul SocioMed  este finantat de Ministerul Muncii, Egalitatii de Sanse si Familiei si de Agapedia Jurgen Klinsmann Foundation Germania.

19787

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Western Union Romania

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/respsoc/public_html/components/com_e_studii_de_caz/e_studii_de_caz.html.php on line 51

Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.