RSS LinkedIn
Lectii invatate

Cand am planificat actiunile pe care trebuia sa le facem in fiecare oras, am stiut ca succesul lor depinde in mare parte de atitudinea autoritatilor locale. Ei bine, am fost placut surprinsi sa descoperim la acestia foarte multa deschidere si entuziasm fata de ideile noastre. Fie ca ne-am intalnit cu primari sau cu oficiali ai Politiei, i-am vazut iesind cu placere alaturi de noi si de voluntari pe strada, impartindu-le soferilor stickere sau vorbind despre importanta de a avea cu totii orase mai curate si mai verzi. Tot ei ne-au ajutat sa monitorizam, in fiecare oras, impactul actiunilor noastre, dupa terminarea lor.

Alina Bratu
PR Manager - Tuborg Romania (URBB)

Studiu de caz: Umbrela Verde 2009-De acum, orasul este mai verde!

Studiu de caz din domeniul Mediu, trimis de Tuborg Romania (URBB) (24 nov 2009)

Rezumat studiu de caz:

In cadrul programului Umbrela Verde, Tuborg a derulat o ampla caravana de responsabilizare fata de mediu, in 7 orase. Peste 200.000 de locuitori au fost implicati in actiuni de ecologizare, au participat la concerte cu mesaje ecologice si au fost informati despre colectarea selectiva sau reciclarea DEEE.


Cauza sociala studiu de caz:


In prezent Romania se bucura de toate avantajele legislatiei de mediu europene. Din pacate, aceste avantaje nu pot fi fructificate pe deplin, in lipsa unei mentalitati referitoare la protectia mediului, care sa fie impartasita de o parte cat mai mare a populatiei.

Atat sondajele cat si imaginile pe care le vedem peste tot in jur ne arata ca romanii nu sunt inca suficient informati despre efectele negative ale actiunilor lor, ale micilor gesturi care, multiplicate, afecteaza dramatic mediul inconjurator.

Desfasurare proiect:


Tuborg Romania a initiat in 2007 un amplu program de responsabilizare fata de mediu, denumit Umbrela Verde. Programul s-a bazat de la inceput pe o comunicare simpla si optimista. Accentul era pus pe puterea exemplului personal si pe gesturile mici, de bun simt, dar care, multiplicate, pot face o diferenta.
 
Sofer care si-a lipit pe masina sticker-ul Umbrela Verde (imagine trimisa de Catalin Miinescu)O componenta principala a programului au fost actiunile de voluntariat. Ele urmareau ecologizarea unor zone verzi sau educarea soferilor sa nu-si mai arunce gunoiul din masina pe strada.

Spre exemplu, pentru a promova exemplele personale pozitive, voluntarii ii invitau pe soferi sa-si lipeasca pe masina un sticker cu mesajul “Eu nu arunc gunoi pe strada”. De asemenea, Tuborg i-a incurajat pe bloggeri sa afiseze bannere online, care pledau pentru "o Romanie mai curata”.

Strategia campaniei in 2009  


La inceputul lui 2009, Alina Bratu, coordonatoarea programului, a crezut ca este timpul ca Umbrela Verde sa promoveze mai multe solutii concrete legate de protectia mediului.

Pentru asta, ea si-a propus sa organizeze o caravana, care sa ajunga, pe parcursul anului, in mai multe orase ale tarii: Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Mangalia, Sinaia si Bucuresti.

Obiectivul era, pe de o parte, sa promoveze exemple pozitive de orase din Romania, iar pe de alta parte, sa-i responsabilizeze pe locuitori sa-si pastreze propriul oras curat si verde. Pentru asta, caravana urma sa-i informeze despre importanta reciclarii deseurilor electronice (DEEE), sa-i incurajeze sa colecteze selectiv, sa ii responsabilizeze in privinta aruncarii gunoiului doar in locurile special amenajate, dar si sa ii implice in actiuni de ecologizare a propriului oras.

Campania era una ambitioasa, presupunand un numar mare de evenimente si un efort logistic semnificativ. De aceea, Tuborg a stabilit intai parteneriate cu 3 organizatii din domeniul reciclarii DEEE:  Recolamp, Asociatia RoRec si EcoTic.

Pentru a ajunge cu mesajele la publicul campaniei (in special tineri), Tuborg a incheiat un parteneriat media cu Radio Zu, un post care avea "o priza" din ce in ce mai mare la acest public.

Nu in ultimul rand, pentru ca avea nevoie de sprijinul autoritatilor locale, Tuborg a stabilit parteneriate cu primariile din 7 orase.

Un weekend "eco" alaturi de Umbrela Verde


In fiecare din cele 7 orase in care a ajuns, caravana Umbrela Verde a ramas cel putin 3 zile (de obicei de joi pana sambata, insa au fost si exceptii). De fiecare data, echipa de organizare se completa cu zeci de voluntari, in special tineri, atrasi din randurile locuitorilor.  

De regula, o astfel de vizita avea desfasurarea de mai jos:

Organizatorii montau in piata centrala a orasului un cort de eveniment, denumit "Cortul verde".

Acesta urma sa functioneze in toate cele 3 zile. Era atat locul de intalnire intre organizatori si echipa de voluntari, cat si principalul punct de interactiune cu locuitorii orasului.

In preajma cortului actiona echipa de animatori ai Recolamp, Omuletii Verzi. Acestia se jucau, dansau si faceau tot ce puteau pentru a le atrage atentia trecatorilor. Alti organizatori erau pregatiti sa le ofere informatii despre campanie, despre colectarea selectiva sau despre reciclarea DEEE.

Tot la "Cortul verde", organizatorii ii implicau pe trecatori in concursuri "eco", cu premii, sau ii invitau sa se alature echipelor de voluntari.

Organizatorii si voluntarii Umbrela Verde, impreuna cu reprezentantii Primariei si ai Politiei, in fata Cortului Verde, in Timisoara.
Omuletii Verzi fac pantomima in fata Mall-ului din Constanta, in apropierea locului unde era amplasat 'Cortul Verde'. Trecatorii erau invitati in Cortul Verde, unde puteau participa la concursuri 'eco' cu premii.

Prima zi era dedicata actiunilor de responsabilizare a soferilor.


Actiunile se desfasurau in parteneriat cu Inspectoratele Judetene de Politie.

Voluntarii Umbrela Verde, insotiti de echipaje de politie, mergeau in principalele intersectii semaforizate ale orasului. Acolo le imparteau soferilor stickere pentru masina, cu mesajul ”Eu nu arunc gunoi pe strada”. De asemenea, se ofereau sa le colecteze gunoaiele din masina.

Oficial din Politia Timisoara participand la actiunea de responsabilizare a soferilor
Primarul Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a participat, alaturi de presa locala la actiunea de responsabilizare a soferilor Voluntarii Umbrela Verde le impart soferilor stickere si se ofera sa ii ajute sa scape de gunoiul din masina (actiunea de la Constanta)

A doua zi se organizau actiuni de colectare a deseurilor de la locuitori.


Echipele de voluntari mergeau in zonele studentesti sau in diverse alte cartiere. Intrau in blocuri, bateau la usi si ii indemnau pe locatari sa le "doneze" aparatele electronice vechi sau alte deseuri reciclabile. Jucausii Omuleti Verzi ii insoteau si aveau grija sa le starneasca “vecinilor” atat curiozitatea cat si simpatia.

Pentru a le face o surpriza placuta celor care deschideau sau care faceau o “donatie”, echipele erau de multe ori insotite si de vedetele partenere (ex. artistii de la Cargo, Simplu, Mandinga, Zdob si Zdub etc.).   

Iar pentru ca locuitorii sa-si poata aminti calea pe care trebuie sa o urmeze deseurile electronice, voluntarii transportau “donatiile” la un Colt Verde, amenajat de partenerii campaniei - Recolamp, Asociatia RoRec si EcoTic.
Voluntarii, insotiti de Omuletii Verzi, au batut la usile oamenilor si i-au intrebat daca vor sa le doneze aparatele electronice de care nu mai aveau nevoie sau alte deseuri reciclabile
Printre vedetele care au participat la actiunile de colectare de deseuri s-au numarat si cei de la trupa Mandinga. Elena, solista trupei, a obtinut de la doamna din imagine o 'donatie', constand in 3 telefoane mobile stricate (actiune Constanta)
Voluntarii Umbrela Verde se intorc victoriosi, cu deseurile electronice colectate la actiunea din Cluj.

A treia zi era dedicata actiunilor de ecologizare.


Organizatorii foloseau aceasta zi pentru cea mai importanta actiune prin care urmareau sa-i responsabilizeze pe locuitorii orasului.

Pentru asta, formau o echipa cat mai mare de voluntari locali, in frunte cu reprezentatii primariei si vedetele Radio Zu - Buzdugan si Morar. Mergeau apoi intr-o zona de agrement din apropierea orasului, pentru a o curata de PET-uri si de alte gunoaie.

Zonele atinse de echipele de ecologizare au fost, pe rand: padurea Faget de langa Cluj-Napoca, padurea de langa gradina Zoologica din Timisoara, zona de picnic “La iepure” din Brasov, plaja Mamaia din Constanta si apoi plaja din Mangalia. Aceleasi echipe s-au asigurat ca lasa curatenie si in urma concertelor de la Festivalul Sinaia Forever sau de la Festivalul Tuborg Green Fest, din Parcul Izvor din Bucuresti.

Echipa de voluntari Umbrela Verde participa la ecologizarea padurii Faget de langa Cluj-Napoca Echipa de voluntari ecologizeaza zona de picnic 'La iepure' din apropierea Brasovului. Artisul CRBL (foto staga) participa si el la actiune. Buzdugan si Morar langa 'captura' de gonoaie, pe care au strans-o din padurea Faget, de langa Cluj-Napoca.

Fiecare din cele trei zile se incheia cu niste concerte speciale, cu accente "eco".


Concertele au fost sustinute de unele dintre cele mai iubite trupe romanesti: Cargo, Directia 5, Simplu, Sistem, Zdob si Zdub etc. Omuletii Verzi si mesajele "eco" au fost si ele nelipsite de pe scena. Ele le-au amintit zecilor de mii de participanti de importanta gesturilor mici, care protejeaza mediul inconjurator.

Artistii nu s-au limitat insa la concerte. Ei au participat la toate actiunile de pe parcursul celor trei zile, ajutandu-i pe organizatori sa-si transmita mai bine mesajele catre public.

Trupa Sistem, pe scena la Constanta, alaturi de Omuletii Verzi
 Directia 5 a 'electrizat' publicul din Piata Sfatului, din Brasov. Participantilor la concert li s-a reamintit insa permanent cat de important este sa protejeze mediul inconjurator. Trupa Six evolueaza pe scena de la Constanta, in compania Omuletilor Verzi

Povestile detaliate despre trecerea caravanei prin toate cele 7 orase pot fi citite pe blogul Umbrela Verde.

Vezi posturile despre: Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Mangalia, Bucuresti si Sinaia.

Promovarea Caravanei - "Zadio Zu emite ECOOO"

 

Principala modalitate pe care a ales-o Tuborg pentru a-si promova evenimentele a fost un parteneriat media cu Radio Zu. Impreuna, ei au gandit o campanie in ton cu valorile care consacrasera brandul Zu, in randurile publicului tanar. In plus, vedetele postului - Buzdugan si Morar au fost si purtatorii de imagine ai caravanei.

Exemplu de promovare locala, in parteneriat cu Radio Zu (Timisoara) Promovarea cu ajutorul Radio Zu se desfasura in principal in saptamana in care caravana urma sa ajunga intr-un oras. Tacticile urmareau sa obtina o notorietate si o implicare cat mai mare din partea ascultatorilor din orasul respectiv.

Astfel, parteneriatul media a avut 3 componente.
1. Concursuri interactive

De luni pana vineri, postul organiza, in emisiunea ”Morning Zu”, un concurs pe teme de mediu, denumit ”Politia bunului simt eco”. Ascultatorii erau indemnati sa trimita prin SMS povesti despre cum i-au ”sanctionat” pe cei din jur, pentru lipsa de respect fata de mediu.  Cele mai bune povesti erau premiate cu mijloace de transport tot ”eco”, respectiv o pereche de role sau o bicicleta.   

Asculta un exemplu de concurs:


Tot in ziua de vineri, Buzdugan si Morar promovau caravana Umbrela Verde, prin bine cunoscuta lor ”aroganta”. Aceasta avea tot o tema ”eco” si se desfasura in orasul in care se afla caravana.

2. Spoturi la nivel national

Spoturile promovau asocierea intre Radio Zu si Umbrela Verde. Tot ele ii indemnau pe ascultatori sa intre pe site-ul campaniei.3. Spoturi locale


Tot in saptamana in care caravana urma sa ajunga intr-un anumit oras, statia Radio Zu locala difuza o serie de spoturi speciale. Acestea contineau detalii despre actiunile care urma sa aiba loc si ii invitau pe locuitori sa participe la ele. Spoturile rulau cu un text usor adaptat in ziua sosirii caravanei si in ziua anterioara acesteia.


Promovarea pe internet


Site-ul si blogul Umbrela Verde au fost principalele canale online ale campaniei Actiunile Umbrela Verde au fost promovate intens si pe interenet. Pentru asta, Tuborg a folosit in principal blogul Umbrela Verde.

Cei peste 2.000 de abonati ai site-ului au fost informati periodic prin alerte pe email despre noutati. Alte emailuri directe au fost trimise, in functie de orasul in care ajungea caravana, celor peste 900 de persoane inscrise ca voluntari pe site si celor peste 600 de bloggeri parteneri care sustineau campania.

De asemenea, Tuborg a creat o "cauza" pe Facebook pentru Umbrela Verde. Aceasta avea sa devina in scurt timp cea mai populara cauza creata de o companie din Romania (avand la ora actuala peste 6.000 de sustinatori).

Rezultate studiu de caz:


In cadrul actiunilor din cele 7 orase, organizatorii au obtinut rezultate "fizice" precum:
  • Stickerul campaniei a fost adaptat pentru a comunica parteneriatul cu Radio ZU14.000 stickere de masina “Eu nu arunc gunoi pe strada” oferite direct soferilor;
  • Peste 1.000 saci de gunoi colectati in timpul actiunilor de ecologizare;
  • 1.500 kg de plastic colectate;
  • 12 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice colectate.
Aceste rezultate au fost obtinute cu ajutorul unor echipe de zeci de voluntari, formate "ad-hoc" in fiecare oras. Acest lucru a contribuit si la o mai mare responsabilizare a locuitorilor fata de orasul lor.

In privinta componentei de informare, Tuborg a obtinut rezultate precum:
  • Banner online afisat de bloggerii parteneripeste 900.000 persoane au fost expuse mesajelor transmise in campania de comunicare;
  • 215.000 persoane au intrat in contact direct cu diversele actiuni sau concerte din cadrul caravanei;
  • cresterea gradului de cunoastere al campaniei Umbrela Verde, de la 9% la finalul anului 2008, la 18% in prezent;
  • 30 articole aparute in presa locala, 180 mentionari on-line, 22 stiri TV;
  • Peste 600 de bloggeri au devenit parteneri ai campaniei si au afisat pe blogul lor bannerul si mesajul Umbrela Verde.
In plus, 2 primarii au preluat mesajul caravanei si au implementat permanent in orasul lor centre de colectare a DEEE, cu ajutorul Asociatiei Romane pentru Reciclare - Rorec.

8395

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Campanii sociale | Protectia mediului | Competitii CSR | Reciclare | Marketing social | Social Media CSR

Vezi profilul companiei Tuborg Romania (URBB)

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro