RSS
Lectii invatate

"Responsabilitatea fata de noi si de semenii nostri are o pondere deosebita pentru compania noastra. Fabrica Tuborg produce, inca de la lansare, conform standardelor de mediu ale Uniunii Europene. Dar pentru a salva o intreaga tara de amenintarea poluarii era si este nevoie de mai mult decat o organizatie care sa lupte. Am convingerea ca numai actionand impreuna putem opri procesul de degradare a mediului inconjurator din tara noastra. "Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape" ne-a dovedit ca primul lucru care trebuie schimbat in acest sens in Romania nu este poluarea in sine, ci cauza poluarii: mentalitatea profund gresita a multor romani – "gestul meu nu conteaza". Doar schimband modul de a privi si de a se raporta la mediul in care traiesc vor putea oamenii sa ocroteasca acel ceva extrem de pretios pentru noi toti: viata intr-un mediu sanatos".

Shachar Shaine
Presedinte - Tuborg Romania (URBB)

Studiu de caz: Tu si Umbrela Verde - Mereu Aproape

Studiu de caz din domeniul Mediu, trimis de Tuborg Romania (URBB) (28 sep 2007)

Rezumat studiu de caz:

Tuborg Romania a lansat la inceputul acestei veri programul de responsabilitate fata de mediu "Tu si Umbrela Verde - Mereu Aproape". Alaturi de partenerii sai, Fundatia Mereu Aproape si Ministerul Mediului, Tuborg a organizat doua actiuni de colectare a ambalajelor si a PET-urilor. Prima actiune s-a desfasurat pe plaja din Costinesti, iar a doua la Sinaia, la cota 1400. Incepand cu 11 septembrie, programul include o campanie de educare prin minidocumentare difuzate de Antena 1.


Cauza sociala studiu de caz:


umbrela_verde_thLa nivel national, volumul mare al defrisarilor necontrolate are consecinte grave pe termen mediu si lung. Nivelul poluarii, atat in Capitala, cat si in alte zone din tara, intrece cu mult limita maxima de poluare din alte tari europene.

Pe langa defrisari, poluarea se datoreaza in mare masura si celor din jur, care arunca deseuri in natura fara sa le pese de consecintele gestului lor.

Pentru a pastra Romania curata, organizatorii isi propun in primul rand sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor – "gestul meu nu conteaza". Programul pleaca de la premiza ca romanii nu sunt suficient de informati despre efectele negative ale actiunilor lor, ale micilor gesturi care, multiplicate, schimba dramatic mediul inconjurator.


Desfasurare proiect:


Tuborg Romania, impreuna cu Fundatia Mereu Aproape si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a lansat la inceputul acestei veri programul de responsabilitate ecologica "Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape". Obiectivele programului sunt informarea, educarea si responsabilizarea romanilor in ceea ce priveste starea mediului inconjurator, ca efect al propriilor lor actiuni.

umbrela_verde_conferinta_presa_thSub sloganul "Sa pastram Romania curata!", programul isi propune sa actioneze in principal la nivelul mentalitatilor si atitudinilor romanilor fata de natura.

Organizatorii au lansat programul printr-o conferinta de presa la statia de metrou Gara de Nord 2. Locatia evenimentului a fost o statie de metrou pentru ca intr-un astfel de loc iarba nu va creste singura niciodata. Statia de metrou a reprezentat astfel o forma de manifest a organizatorilor impotriva transformarii mediului umbrela_verde_costinesti_panouintr-unul unde iarba sa fie ceva rar intalnit.

In prima faza a programului au avut loc doua actiuni de colectare a ambalajelor si a PET-urilor. Prima actiune s-a desfasurat pe plaja din Costinesti si durat 30 de zile. Printr-o serie de mesaje amplasate de-a lungul plajei, organizatorii au incercat sa-i convinga pe turisti sa-si stranga ambalajele din jurul cearsafurilor si sa le arunce la punctele de colectare amplasate de Tuborg pe plaja.

umbrela_verde_sinaia_participantiCea de-a doua actiune s-a desfasurat la cota 1400, in Sinaia. In cateva ore, angajati ai Tuborg Romania, vedete ale postului Antena 1 si alti voluntari au strans 150 de saci de ambalaje din Parcul National Bucegi. Vedetele Antena 1 care au participat la aceasta actiune au fost Simona Patruleasa, Simona Gherghe, Vlad Ionescu si Lucian Mandruta.

In cadrul programului "Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape" a fost lansata si o campanie cu scop informativ si educativ. Incepand cu 11 septembrie, postul Antena 1 difuzeaza zilnic minidocumentare cu mesaj ecologic. Minidocumentarele ating probleme importante generate de lipsa de respect a oamenilor fata de mediul inconjurator. Scopul campaniei de informare este sa traga un semnal de alarma asupra consecintelor gesturilor aparent mici ale romanilor asupra mediului.

Un alt canal de informare din cadrul programului este site-ul www.umbrelaverde.ro . Pagina de web contine atat informatii despre starea poluarii din Romania, cat si solutii de imbunatatire a mediului in care traim. De asemenea, vizitatorii site-ului se pot inscrie in "Comunitatea Umbrela Verde – Mereu Aproape". Aici pot sa-si exprime parerea despre mediu, sa povesteasca victoriile ecologice personale sau sa atraga atentia asupra a ceea ce considera ca pune in pericol mediul inconjurator.

Rezultate studiu de caz:


umbrela_verde_costinesti_petActiunea de colectare a ambalajelor si a PET-urilor de pe plaja din Costinesti s-a finalizat prin strangerea a aproximativ 10.000 kg de plastic. Timp de 30 de zile, campania a mobilizat zilnic peste 100 de turisti care au adunat sticle si pahare de plastic de pe plaja si le-au dus la punctele de colectare spre a fi reciclate.

In actiunea de ecologizare de la Sinaia, cota 1400, au fost stransi, in doar cateva ore, peste 150 de saci cu ambalaje si PET-uri goale.

In doua saptamani de la lansarea site-ului www.umbrelaverde.ro peste 130 de persoane si organizatii si-au anuntat intentia de a se alatura actiunilor "Umbrelei Verzi".

Parerile liderilor de opinie implicati in program


attila_korodi1Atilla Korodi, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, se declara a fi "mahnit ca pana la ora actuala romanii nu asociaza binele personal cu mediul in care traiesc! Sunt convins in schimb, ca fiecare actiune de responsabilitate sociala initiata in domeniul protectiei mediului, cum este Umbrela Verde, contribuie la ceea ce noi socotim a fi o mentalitate sanatoasa. Cred ca Umbrela Verde trebuie sa reprezinte un semnal si un prim pas pentru a marca reactia noastra atenta fata de oboseala planetei. Si mai trebuie sa insemne ceva... un imbold catre actiuni in continuarea acestui prim pas!"

umbrela_verde_mihaela_radulescuMihaela Radulescu, vedeta a postului Antena 1: "Am un copil si ma intreb mereu: cum va fi viata lui cand se va face mare? Ce aer va respira, ce apa va bea, cum va fi lumea in jurul lui: un loc in care sa merite sa traiesti sau un dezastru? Tocmai de aceea sunt alaturi de initiativele ecologiste, si in special de Umbrela Verde. Si sper ca si altii vor face la fel ca mine: gesturi mici, care sa se adune. Pentru o tara mai curata."


umbrela_verde_lucian_mandrutaLucian Mandruta, unul dintre participantii activi in actiunile de ecologizare ale programului povesteste ca "de curind am vazut cea mai ironica scena din intregul univers: dintr-o masina cu inscriptia "Cutare SRL - Servicii Profesionale de Curatenie", soferul arunca relaxat, pe sosea, intregul continut al scrumierei. Am facut recensamintul, ca eram linga el: 12 chistoace, jumatate de kilogram de scrum si vreo doua capace de bere. Semn ca bautul la volan, dupa munca, e singura solutie sa scapi de mizeria lumii (pe care tocmai ai strins-o). Aici incepe problema de mediu a Romaniei. Si tot aici se poate sfirsi: in educatie. In schimbarea felului in care ne uitam la tara noastra: ca la un sac fara fund. Sau ca la un loc fragil, limitat si in nevoie de ajutorul nostru.Tocmai de aceea sunt alaturi de Umbrela Verde. Cu o singura mentiune: avem nevoie deja nu de o umbrela, ci de ditamai foaia de cort!"


9281

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Tuborg Romania (URBB)

Iti recomandam si articolul:

Orange: vizite virtuale ale Muzeului Antipa, cu ajutorul internetului

Voluntarii Orange au organizat tururi virtuale ale muzeului, pentru 600 de elevi din orase mici si indepartate de Bucuresti.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.