RSS LinkedIn
Lectii invatate

"In cadrul activitatilor acestui program, am invatat ca tinerii sunt creativi atunci cand problemele abordate sunt de interes pentru ei si ca se bucura sa primeasca informatii suplimentare si sfaturi pentru dezvoltarea ideilor lor de proiecte. Vom continua sa-i indrumam si vom creste numarul de voluntari implicati in aceste proiecte".

Georgeta Bora
Corporate Responsibility Coordinator - RBS Romania

Studiu de caz: Educatie pentru dezvoltare durabila 2007 - 2008

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de RBS Romania (09 feb 2009)

Rezumat studiu de caz:

RBS si-a propus sa-i invete pe studenti sa realizeze proiecte de dezvoltare durabila, care sa rezolve problemele comunitatilor in care traiesc. Pentru asta, banca a investit peste 13.000 de euro in traininguri, work-shopuri si seminarii, la care au participat peste 500 de studenti din toata tara.


Cauza sociala studiu de caz:


Ca si celelalte state ale lumii, Romania trebuie sa contribuie la crearea unei societati durabile, care sa se dezvolte fara sa afecteze mediul sau viitorul generatiilor urmatoare. Pentru aceasta, e nevoie de oameni care inteleg ca printr-o atitudine proactiva pot face o diferenta si pot ajuta la imbunatatirea conditiilor de viata prezente si viitoare.

RBS Romania si-a propus sa formeze astfel de oameni, care sa gandeasca "sustenabil" si care sa doreasca sa se implice in dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. De aceea, impreuna cu asociatia studenteasca AIESEC, banca a lansat, in martie 2007, programul "Educatie pentru dezvoltare durabila".

Desfasurare proiect:


Prin "Educatie pentru dezvoltare durabila", RBS Romania a vrut sa implice studentii in rezolvarea problemelor comunitatilor in care traiesc. Pentru aceasta, banca a avut nevoie de sprijinul unei organizatii studentesti, care sa fie activa in mai multe orase. A fost aleasa AIESEC, un partener mai vechi al RBS, prezenta in 13 localitati din Romania.

Programul a fost lansat in martie 2007 si a debutat cu prezentarea lui in randurile filialelor AIESEC. Astfel, membrii asociatiei au aflat ca trebuie sa realizeze si sa implementeze un proiect care sa urmareasca dezvoltarea durabila a comunitatii locale (sa rezolve o problema a acesteia sau sa creeze oportunitati de dezvoltare, care sa nu afecteze generatiile urmatoare).
 
In program s-au inscris filialele AIESEC din 8 orase ale tarii: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Iasi, Oradea si Sibiu.

"Sustainability School" – training de 2 zile pentru studentii AIESEC

Sustainability School Pentru ca proiectele AIESEC sa fie cat mai realiste, banca a organizat in prima faza un training – "Sustainability School". Acesta s-a desfasurat intre 26-27 iunie 2007, in Bucuresti si a fost sustinut de reprezentantii departamentului de dezvoltare durabila ai RBS.

La aceasta intalnire, fiecare filiala AIESEC a trimis cate 2 studenti, manageri de proiect. Acestia au aflat in ce consta un proiect de dezvoltare durabila, ce fel de probleme urmareste sa rezolve si care sunt pasii pentru realizarea lui. Totodata, tinerii au fost invitati sa-si prezinte ideile de proiect si au primit feed-back din partea specialistilor.

Cercetarea comunitatilor locale si realizarea proiectelor

Dupa finalizarea trainingului, fiecare filiala AIESEC a desfasurat o cercetare pentru a "depista" problemele comunitatii locale. Pe baza acesteia, au realizat proiecte, pe care apoi le-au implementat:
 • IaSi Recicleaza AIESEC Brasov – Dezvoltarea turismului
 • AIESEC Bucuresti – Cresterea capacitatii ONG-urilor
 • AIESEC Cluj – Programe de CSR pentru companii
 • AIESEC Constanta – Reciclare si educare in licee
 • AIESEC Galati – Integrarea persoanelor cu dizabilitati
 • AIESEC Iasi – Reciclare in licee si plantare de copaci
 • AIESEC Oradea – Cresterea capacitatii financiare a ONG-urilor
 • AIESEC Sibiu – Dezvoltarea mediului universitar
RBS a sprijinit financiar si prin munca voluntara a angajatilor 3 astfel de proiecte:
 • IaSi Recicleaza (AIESEC Iasi). In cadrul acestui proiect, 400 de studenti au participat la sesiuni de educare pe probleme de mediu. Totodata, s-au reciclat 30 de tone de hartie si s-a impadurit un hectar de teren cu 5.000 de puieti.
 • CSR Bridge (AIESEC Bucuresti). In cadrul acestui proiect, RBS s-a implicat prin organizarea unui Seminar de Responsabilitate Sociala. Acesta a avut loc la Baile Olanesti si a adunat peste 70 de tineri.
 • Seminar de CSR la Cluj (AIESEC Cluj). Acesta a fost sustinut de specialistii RBS, care impreuna cu reprezentanti ai 11 companii si organizatii din Cluj, au dezbatut teme ca: intelegerea conceptului de dezvoltare durabila si a problemelor existente, beneficiile si componentele unei strategii pe dezvoltare durabila pentru companii.
Pentru organizarea seminariilor, a work-shopurilor, a traininigurilor si pentru sustinerea celor 2 proiecte AIESEC, RBS Romania a investit 13.550 euro.

Rezultate studiu de caz:


 • peste 500 de studenti din toata tara au fost informati despre ce inseamna conceptul "dezvoltare durabila" si cum se realizeaza un proiect de intr-ajutorare a comunitatilor;
 • au fost reciclate 30 de tone de hartie si au fost plantati 5.000 de puieti pe un hectar de teren (in cadrul proiectului IaSi Recicleaza);
 • 14 voluntari RBS au fost implicati in traininguri si activitati de plantare (la Iasi).

8215

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei RBS Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro