RSS
Advertisement
Lectii invatate

Am invatat ca atunci cand o companie reuseste sa comunice eficient cu toti stakeholderii sai, beneficiile se regasesc in schimbarea de atitudine si de perceptie. In cazul nostru, am simtit aceasta schimbare in fiecare etapa a proiectui "Parcurile Viitorului". Trebuie sa fii, insa, atent la fiecare pas pe care-l faci pentru ca, odata facuta, o promisiune trebuie respectata.

"Parcurile Viitorului" inseamna un raspuns pe care-l dam comunitatilor in care avem activitati si angajati si cu care interactionam zilnic. Un dialog si un parteneriat cu autoritatile din aceste orase, cu comunitatea de arhitecti si peisagisti din Romania, cu presa si liderii de opinie.

Mona Nicolici
Sustainability Manager - Petrom

Studiu de caz: Parcurile Viitorului

Studiu de caz din domeniul Mediu, trimis de Petrom (04 dec 2007)

Rezumat studiu de caz:

In mai 2007, Petrom a lansat "Parcurile Viitorului", unul dintre cele mai mari proiecte de reabilitare a spatiilor verzi. Compania investeste 1,5 milioane de Euro in refacerea completa a 5 parcuri din Bucuresti, Pitesti, Moinesti, Timisoara si Targoviste. In perioada septembrie – noiembrie 2007 au fost refacute primele trei "parcuri ale viitorului".


Cauza sociala studiu de caz:


Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca pentru fiecare locuitor al unui oras sa existe intre 6 si 8 mp de gradina publica sau parc. In Bucuresti, fiecarui locuitor ii revin 1,69 mp suprafata de parcuri si gradini publice, conform unui raport din 2006 al Agentiei de Mediu a Municipiului Bucuresti.

O alta problema a parcurilor din Romania este starea in care se afla. Multe dintre ele sunt in paragina, intretinerea si ingrijirea lor fiind responsabilitatea nimanui. De asemenea, parcurile care folosesc surse de energie alternativa sunt aproape inexistente.


Desfasurare proiect:


Petrom si-a propus prin proiectul "Parcurile Viitorului" sa se implice in viata comunitatilor din 3 orase in care activeaza: Bucuresti, Moinesti si Pitesti. Proiectul a presupus reamenajarea a trei parcuri din aceste orase si transformarea lor in niste "Parcuri al Viitorului".

Parcul din PitestiParcurile urmau sa indeplineasca normele europene de securitate, ecologice si estetice de amenajare a parcurilor publice si sa foloseasca cel putin un mecanism de energie alternativa (eoliana, solara etc.). De asemenea, trebuia sa includa elemente spectaculoase de arhitectura, unice in Romania, iar la reconstructia lor sa fie utilizate materiale reciclate (sticla, metal etc.).

Intr-o prima etapa a proiectului, compania a ales sa organizeze un concurs, prin care i-a implicat in proiectarea Parcurilor pe tinerii arhitecti si peisagisti, din toata tara.

In a doua etapa, Petrom a implicat specialisti in domeniul arhitecturii si peisagisticii, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai societatii civile, reprezentanti ai Ministerului Mediului si ai mass-media in jurizarea competitiei de proiecte. In urma jurizarii au rezultat trei poiecte castigatoare.

In a treia etapa, cele 3 proiecte castigatoare au fost implementate de catre o firma specializata in  amenajari de spatii verzi, selectata prin licitatie. Petrom a organizat totodata activitati de voluntariat pentru reamenajarea parcurilor, in care a implicat peste 600 de voluntari, angajati din cele trei regiuni (Bucuresti, Pitesti, Moinesti), autoritati si membri ai comunitatilor locale si jurnalisti.

Petrom isi propune sa continue proiectul "Parcurile Viitorului" in 2008, prin reamenajarea a inca doua parcuri, in Timisoara si Targoviste.

Concursul de proiecte de reamenajare

 
Petrom a lansat competitia pe 6 iunie. Pana pe 5 iulie, arhitecti si peisagisti cu varste de pana in 40 de ani si-au putut inscrie proiectele in concurs. Inscrierea s-a facut prin intermediul site-ului parcurileviitorului.com.

Participant la un workshop despre Parcurile ViitoruluiPentru promovarea concursului, pe langa site-ul www.parcurileviitorului.com si campania de comunicare cu presa, Petrom a mai organizat o serie de workshop-uri in centre universitare din Craiova, Timisoara,  Cluj, Iasi si Bucuresti.

De asemenea, Petrom a facut o campanie de direct mail adresata jurnalistilor si altor lideri de opinie. Pachetul continea informatii despre concurs, publicate pe hartie ecologica, si o caramida din plante. Caramida simboliza invitatia pe care le-o facea compania jurnalistilor de a se implica in proiectul "Parcurile Viitorului", pentru a pune in acest mod o caramida la temelia unei Romanii mai verzi.

Jurizarea si decernarea premiilor

Juriul care a evaluat proiectele inscrise a fost format din specialisti in domeniul arhitecturii si peisagisticii, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai societatii civile, reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai Petrom si ai mass-media:
 • Mona Nicolici si Dragos Bucurenci, in timpul jurizariiNicolae Radulescu Dobrogea, Asociatia Eco-civica;
 • Dragos Bucurenci, Asociatia Salvati Dunarea si Delta;
 • Dana Deac, Director TVR1;
 • Prof. dr. Felicia Iliescu, Coordonatorul Catedrei de Peisagistica, Universitatea de Agronomie si Medicina Veterinara Bucuresti;
 • Neculai Ontanu, Primar Sector 2 Bucuresti;
 • Vasile Ailincai, Primar Moinesti;
 • Tudor Pendiuc, Primar Pitesti;
 • Ion Anghel, Secretar General in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile;
 • Arh. Bruno Andresoiu, Igloo Media;
 • Arh. Catalina Preda;
 • Cerasela Craciun, lector, sef de Lucrari la Facultatea de Urbanism, Peisagistica, Universitatea "Ion Mincu" Bucuresti.
Ana-Maria si Alexandru Crisan Castigatorii au fost premiati la Gala de Decernare a Premiilor, pe 18 iulie, la Institutul de Agronomie. Premiul cel mare, de 4.000 de euro, a fost castigat de Alexandru Crisan (arhitect, 29 de ani) si Ana–Maria Crisan (arhitect, 29 de ani). Proiectele lor au fost cele de la care s-a pornit refacerea Parcului "Lunca Florilor" din Bucuresti si a "Expo Parc" din Pitesti.

Premiul pentru proiectul "Parcul Central" din Moinesti a fost acordat echipei formate din Ecaterina Dobrescu (21 ani) si Alexandru Matei (22 ani), studenti in anul IV la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".

Planurile proiectelor castigatoare (1. Bucuresti, 2. Pitesti, 3. Moinesti)


Planul de reabilitare a parcului din Bucuresti
Planul de reabilitare a parcului din Pitesti
Planul de reabilitare a parcului din Moinesti

Implementarea solutiilor premiate in concurs

Proiectele castigatoare au fost implementate de o firma de amenajari de spatii verzi, selectata prin licitatie, in august 2007.

Inainte de inceperea lucrarilor la cele trei parcuri, Petrom a derulat doua campanii de comunicare:
 • o campanie de comunicare externa a vizat informarea comunitatilor locale, prin distribuirea a 40.000 de flyere si amplasarea unor panouri informative;
 • o campanie de comunicare interna, adresata angajatilor companiei din fiecare din cele 3 orase, prin distribuirea a 3.500 de CD-uri si prin amplasarea a 10 panouri informative in sediile Petrom. Lucrarile de reamenajare au fost demarate pe 12 septembrie, in toate cele 3 parcuri. Startul lucrarilor de constructie a fost marcat, in fiecare oras, prin intalniri de lucru cu presa si cu autoritatile locale.
Lucrarile de reamenajare au fost inceput pe 12 septembrie, in toate cele 3 parcuri. Startul lor a fost marcat prin intalniri cu presa si cu autoritatile locale. Lucrarile au fost finalizate pe 15 noiembrie.

La reamenajarea parcurilor au participat peste 600 de voluntari, angajati Petrom din cele trei regiuni (Bucuresti, Pitesti, Moinesti), autoritati si membri ai comunitatilor locale, jurnalisti. Voluntarii au plantat peste 300 de arbori si arbusti si s-au implicat in activitati  de amenajare sau de curatare a spatiului verde.

Echipe de voluntari la reamenajarea parcurilor


Mariana Gheorghe, voluntar
Voluntari pentru Parcurile Viitorului
Mona Nicolici, voluntar pentru Parcurile Viitorului

Lansarea oficiala a "Parcurilor Viitorului" are loc in luna decembrie, in fiecare dintre cele 3 orase. Evenimentele de lansare vor avea specificul unor sarbatori de Craciun si se vor bucura de participarea primarilor celor trei localitati.

Descrierea parcurilor


Cele 3 parcuri reabilitate de Petrom: 
 • respecta normele europene de securitate, ecologice si estetice de amenajare a parcurilor publice;
 • folosesc elemente naturale pentru construire si reamenajare: piatra, metal, nisip, lemn sau combinatii intre acestea;
 • folosesc materiale reciclate: sticla reciclata cu efect vizual special pentru bazine, metal reciclat pentru dispozitivele de creare a energiilor alternative, scoarta pentru locurile de joaca si spatiile plantate;
 • au aproximativ 200 de arbori mari si aproximativ 1500 de arbusti;
 • au vegetatie specifica tuturor anotimpurilor (cu inflorire alternativa);
 • au spatii create pentru toate categoriile de varsta: locuri de joaca pentru copii, locuri pentru sahisti, terenuri de sport, spatii pentru caini;
 • folosesc sisteme de producere a energiei alternative (panouri solare cu celule fotovoltaice);
 • expun lucrari de arta semnate de sculptorul Marius Leonte.

Fotografii din parcurile reamenajate de Petrom


Parcul Lunca Florilor, Bucuresti
Parcul Lunca Florilor, Bucuresti
Parcul Central, Moinesti
Expo Parc, Pitesti Expo Parc, Pitesti Parc Central, Moinesti


Rezultate studiu de caz:


 • 13 stiri la programele nationale de TV;
 • 2 stiri la radio;
 • 111 articole online;
 • 89 articole in presa scrisa;
 • 2.999 vizitatori unici ai site-ului: www.parcurileviitorului.com;
 • 577.046 impresii / 2.524 clickuri pe bannerele concursului doar in primele doua luni de la lansare;
 • 100 postere in universitati;
 • 201 participanti la workshop-uri in 5 orase: Craiova, Timisoara, Cluj, Iasi, Bucuresti;
 • peste 600 de voluntari care au lucrat in cele 3 parcuri;
 • peste 300 de arbori si arbusti plantati in trei zile de voluntari;
 • peste 200 de arbori mari si aproximativ 1500 de arbusti plantati in cele trei parcuri.
Investitia Petrom in reamenajarea celor 3 parcuri depaseste 1,2 milioane de Euro.

Numeroase persoane publice si reprezentanti ai autoritatilor si-au exprimat sustinerea prin prezenta si prin declaratiile facute in presa:
 • Dana Deac, director TVR1;
 • Neculai Ontanu, Primar sector 2, Bucuresti;
 • Vasile Ailincai, Primar Moinesti;
 • Tudor Pendiuc, Primar Pitesti;
 • Lucia Varga, Secretar de Stat in Ministrerul Mediului;
 • Mircea Toma, Director Agentia de Monitorizare a Presei;
 • Marie-Rose Mociornita, Presedinte Onorific Fundatia "Casa Sperantei";

Aprecieri ale personalitatilor implicate in proiect

Dana DeacDana Deac, Director TVR 1: "Ma bucur ca Petrom a avut ideea sa investeasca atat de multi bani in construirea unor spatii care acum sunt la inceput, ca si societatea noastra. Important in aceasta intiativa a companiei Petrom este modul in care comunitatea este pusa in fata unui proiect pe care trebuie sa-l ingrijeasca. Cred ca acesta este mesajul cel mai puternic al programului."


Vasile Ailincai
, Primarul Municipiului Moinesti, judetul Bacau: "Pentru orasul Moinesti orice investitie este importanta. Multumim companiei Petrom pentru aceste preocupari. Programul este o deschidere importanta si arata faptul ca exista intelegere si preocupare de a folosi judicios resursele financiare pentru a pune in valoare locurile si oamenii Moinestiului. Orasul merita acest lucru. De-a lungul timpului Moinesti a reprezentat un centru puternic de specialisti in industria petroliera, care au dus faima orasului in Romania si in alte tari".

Dragos BucurenciDragos Bucurenci, Director al Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu": "Provocarea Petrom este buna din doua puncte de vedere: o data pentru ca pune problema viitorului, si a folosirii unor tehnologii noi, a unor materiale care sa nu afecteze mediul si, pe de alta parte, pentru ca se adreseaza arhitectilor tineri."     

Tudor Pendiuc, Primar al Municipiului Pitesti, judetul Arges: "Parcurile sunt atat plamanii verzi ai comunitatilor, cat si locuri de meditatie si agrement. Initiativa Petrom de a investi in acest program este binevenita si stimulatoare si speram sa dea un exemplu pentru reinnoirea orasului nostru."

Premii obtinute:

Proiectul "Parcurile Viitorului" a fost recompensat cu cea mai inalta distinctie, "Golden Award for Excellence", la Romanian PR Award.

Proiectul a fost apreciat si in cadrul Galei Oameni pentru Oameni, fiind castigator la categoria "Programe comunitare". In competitie au fost inscrise peste 120 de campanii.

Ultima apreciere pe care proiectul Petrom a primit-o este din partea European Excellence Awards de la Berlin. "Parcurile Viitorului" a fost nominalizat in topul primelor 5 campanii din Sud-estul Europei. Juriul de selectie al proiectelor a fost format din peste 30 de specialisti cu experienta in comunicare la nivel global, iar proiectele finaliste au fost selectate dintr-un numar de peste 600 de inscrieri din toata Europa.


16189

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Petrom

Iti recomandam si articolul:

Orange: vizite virtuale ale Muzeului Antipa, cu ajutorul internetului

Voluntarii Orange au organizat tururi virtuale ale muzeului, pentru 600 de elevi din orase mici si indepartate de Bucuresti.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.