RSS LinkedIn
Lectii invatate

Prin relansarea programului “tu pentru Comunitate” am vazut cat de mult se pot implica colegii daca au toate informatiile, daca le sunt oferite variante din care sa aleaga in functie de dorintele si preferintele lor.

Am ales sa folosim o tactica a pasilor marunti pentru a construi rezultate de durata. Am dezvoltat comunicarea pentru a atrage atentia, am mers targetat cu diferite tipuri de actiuni astfel incat sa ne adresam unui public cat mai divers si sa implicam un numar cat mai mare de angajati indiferent de profilul lor, am revenit cu rezultate si poze care sa mentina interesul viu fata astfel de actiuni, am tinut cont de propunerile si rugamintile colegilor pentru a-i implica si in procesul de planificare.

Alina Stan
CSR Officer, Orange Romania - Orange Romania

Studiu de caz: "Tu pentru comunitate", 2012

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de Orange Romania (25 ian 2013)

Rezumat studiu de caz:

In 2012, Orange a creat o platforma online interna cu ajutorul careia a mobilizat peste 500 de angajati in actiuni de voluntariat, un numar de cinci ori mai mare fata de media anilor precedenti.


Cauza sociala studiu de caz:


In ultimul timp, angajatii din companii sunt din ce in ce mai deschisi la activitatile de voluntariat. Pentru companiile mari, care se implica deja in comunitate prin sponsorizari si donatii, voluntariatul angajatilor reprezinta o modalitate de a creste impactul proiectelor si, in acelasi timp, de a creste atasamentul angajatilor fata de companie.

Ceea ce ii impiedica insa pe foarte multi dintre angajati sa faca voluntariat este lipsa informatiilor despre oportunitatile de voluntariat locale.

Desfasurare proiect:


In cadrul Orange este o traditie ca angajatii sa se implice in actiuni de voluntariat. Inca din 2004, compania a derulat anual programul “Tu pentru Comunitate”, in cadrul caruia angajatii au desfasurat actiuni in beneficiul copiilor cu deficiente senzoriale.

In 2012, Orange a aniversat 10 ani de brand in Romania printr-o mai mare sprijinire a comunitatii, relansand programul "tu pentru Comunitate". Compania si-a propus o crestere semnificativa a numarului de angajati care se implica in activitati de voluntariat si a introdus la nivel intern o serie de masuri pentru a-i incuraja pe angajati sa participe in actiuni comunitare din orice domeniu: cultural, mediu, social, sanatate etc.

Platforma online dedicata voluntariatului


Pentru a promova oportunitatile de voluntariat disponibile in comunitate, Orange a creat, pe Intranetul companiei, o platforma online. Aceasta ofera angajatilor acces la o lista cu actiuni comunitare in care se pot implica: 
 • Actiuni sustinute de Orange. Acestea erau organizate sau sprijinite de echipa de CSR a companiei, care asigura transportul angajatilor si materialele necesare desfasurarii proiectului. Voluntarii se puteau inscrie direct pe platforma, prin completarea unui formular online.
 • Proiecte derulate de alte organizatii. Compania a invitat ONG-urile sa-si promoveze pe platforma actiunile pentru care aveau nevoie de voluntari, postand informatii despre programul desfasurat: descriere, perioada de desfasurare, localitatea, numar limita de voluntari, perioada de inscriere si datele de contact. Pentru a participa la aceste actiuni, angajatii au contactat direct ONG-urile organizatoare.
Platforma ofera angajatilor si posibilitatea de a propune ei insisi actiuni care sa fie implementate.

Pentru promovarea activitatilor noi aparute, echipa de CSR trimitea notificari periodice pe mail tuturor oamenilor din companie. Pe langa noutati, angajatii erau invitati sa intre pe platforma pentru a vedea poze si filmulete de la actiunile precedente, precum si impresii de la colegii care s-au implicat.

Iata un exemplu de film de prezentare a tuturor actiunilor din 2012, care a fost postat pe platforma.  
Pentru a incuraja angajatii sa se inscrie in proiecte si sa contribuie la dezvoltarea comunitatii, Orange le-a oferit o zi libera in plus pe an.

In urma acestor masuri de incurajare, angajatii s-au mobilizat si au participat, pe parcursul anului 2012, la 14 actiuni de voluntariat organizate de Orange in domenii precum: educatie, cultura, sanatate si mediu. Pe langa acestea, angajatii au participat si independent, in diverse proiecte derulate de ONG-uri.

Actiune de plantare a angajatilor OrangePrintre cele mai importante activitati au fost:  
 • Doua actiuni de impadurire si intretinere de puieti, organizate in colaborare cu Asociatia EcoAssist. Plantarile au avut loc in comuna Tigveni (jud. Arges) si Armasesti (jud. Ialomita) si au participat 40 de angajati Orange. In Arges, voluntarii au impadurit o suprafata dintr-un versant, unde existasera alunecari de teren in anii precedenti. In conscinta, s-au plantat specii de frasin si gorun, pentru a stabiliza solul si pentru a evita probleme viitoare. 
 • Reamenajare de spatii verzi in Bucuresti si alte patru orase mici din tara: Curtea de Arges, Gura Humorului, Angajatii Orange reamenajeaza un parcReghin si Targu Frumos.  Ideea proiectului a fost de a implica si comunitatea locala in actiunile de voluntariat. Acestea au fost promovate la nivel local prin afise si prin anunturi la posturile locale de radio. Peste 150 de voluntari din comunitatea locala si angajati Orange au desfasurat diverse activitati: au strans deseuri din parcuri, au pictat banci, au facut plantari in curtea gradinitelor si a spitalelor si au donat jucarii copiilor din gradinite. Drept recompensa, Orange a organizat si proiectii de film in aer liber pentru voluntari, dar si pentru locuitorii celor 4 orase.
 • Actiuni de mentorship pentru liceenii participanti la cluburile Ziua Portilor Deschise la Orangede educatie non-formala organizate de Fundatia Noi Orizonturi. Astfel, cu ocazia Zilei Portilor Deschise la Orange, angajatii din Cluj si Bucuresti s-au intalnit, la sediile companiei, cu aprox. 20 de liceeni. Au participat angajati din diferite departamente, care, pe de o parte le-au povestit elevilor despre activitatea si responsabilitatile lor in cadrul Orange, iar pe de alta parte le-au dat sfaturi despre cum sa-si aleaga la randul lor un drum de cariera.  
 • Ateliere pentru copii de la Centrul Sf. MacrinaAteliere creative pentru copiii fara adapost. Cu ocazia zilei de 1 iunie, angajatii Orange au organizat, la Muzeul Antipa, ateliere pentru copiii defavorizati de la Centrul Sfanta Macrina din Bucuresti. Alaturi de copii, ei au confectionat masti, decoratiuni si diverse obiecte. De asemenea, i-au insotit pe copii intr-un tur ghidat al Muzeului Antipa.
 • Personalizarea mobilierului si donatii de carti si jucarii in gradinite defavorizate. In urma consultarii mai multor ONG-uri, echipa de CSR a ales 4 gradiniteAngajatii Orange personalizeaza mobilierul pentru gradinite din diferite orase din tara care  nu aveau mobilier sau, daca aveau, starea acestuia era degradata. Orange a achizitionat mobilier si alte obiecte necesare pentru copii (rucsaci, pelerine de ploaie, cizmulite, jucarii, carti). Apoi, angajati si familiile lor din patru orase (Bacau, Bucuresti, Timisoara si Cluj) au pictat si personalizat obiectele. De asemenea, acestia au donat 650 de carti pentru copii. 

Rezultate studiu de caz:


 • 504 angajati au participat la actiunile de voluntariat promovate de Orange pe platforma interna, de 5 ori mai mult decat media anilor precedenti. Cele peste 1.500 de ore de voluntariat realizate au avut un rol pozitiv privind modul in care e perceputa compania de catre angajati.
 • 1.263 de persoane, angajati Orange si familiile lor, au contribuit la personalizarea obiectelor de mobilier donat gradinitelor
 • in total, proiectele au avut 745 de beneficiari, dintre care 120 adulti si 625 copii
 • in cadrul actiunilor ecologice angajatii s-au implicat in plantarea a 1.500 de puieti

8343

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Voluntariat | Dezvoltare comunitara | Stakeholder engagement

Vezi profilul companiei Orange Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro