RSS LinkedIn
Lectii invatate

Prin intermediul comunicarii si dialogului, Orange urmareste sa sustina cresterea implicarii active a tinerilor in viata societatii, motiv pentru care am ales sa  sprijinim proiectul Parlamentul Tinerilor coordonat de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica. Proiectul, lansat in cateva licee din Bucuresti si Arad, a avut ca rezultate cresterea gradului de implicare a tinerilor in procesul decizional si imbunatatirea gradului de cunoastere a politicilor europene. Este o datorie de onoare sa ajutam tinerii sa fie pregatiti pentru schimbarile si standardele noi impuse de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.


- Orange Romania

Studiu de caz: Parlamentul Tinerilor

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de Orange Romania (16 apr 2006)

Rezumat studiu de caz:

Orange urmareste sa sustina cresterea implicarii active a oamenilor in viata societatii prin intermediul comunicarii si al dialogului. De aceea a ales sa sustina proiectul Parlamentul Tinerilor coordonat de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica.


Cauza sociala studiu de caz:


Parlamentul Tinerilor Implicarea tinerilor in procesul decizional al aspectelor care ii privesc direct este extrem de importanta pentru dezvoltarea unei societati democratice.

Orange urmareste sa sustina cresterea implicarii active a oamenilor in viata societatii prin intermediul comunicarii si al dialogului. De aceea a ales sa sustina proiectul Parlamentul Tinerilor coordonat de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica.

Desfasurare proiect:


Proiectul a fost lansat in toate liceele din Bucuresti, sectorul 2 si liceele din Arad, fiind adresat elevilor din clasele a IX-a si a X-a. Rezultatul proiectului a fost crearea a doua Parlamente ale Tinerilor – in sectorul 2 din Bucuresti si in Arad.

Alegeri Parlamentul TinerilorProcesul alegerilor a fost unul democratic, cei 85 de consilieri devenind reprezentanti ai 20.000 de elevi. Misiunea tinerilor consilieri este aceea de a-si reprezenta colegii si comunitatea din care fac parte la nivel local si de a se constitui intr-un partener de dialog serios pentru Consiliul Local. Ei urmeaza sa identifice problemele comunitatilor din care fac parte, sa propuna solutii si sa lucreze alaturi de consilierii locali din cadrul Primariei la proiecte concrete.

In proiect au fost implicati peste 160 de voluntari care l-au promovat in cele 44 de licee participante.

Peste 18.000 de tineri s-au implicat in proiect si s-au inscris pe listele de alegatori. Pe 6 mai 2005, in ziua alegerilor, peste 12.000 de elevi si-au votat reprezentantii in Parlamentul Tinerilor. Prezenta la vot a fost de 67%.

Parlamentul Tinerilor din Bucuresti are 43 de membri iar cel din Arad 42 membri.

Rezultate studiu de caz:


Rezultatele principale ale acestui proiect sunt:

  • cresterea gradului de implicare a tinerilor in procesul decizional;
  • cresterea implicarii tinerilor cu nevoi speciale sau provenind din medii dezavantajate;
  • imbunatatirea gradului de cunoastere a politicilor europene si facilitarea cooperarii intre participantii la proiect;
  • dezvoltarea abilitatilor tinerilor prin sesiuni de trainguri, dezbateri, conferinte;
Ca urmare a acestui proiect, 76 de profesori au beneficiat de traininguri despre ceea ce inseamna un parlament al tinerilor si care este rolul acestuia. Cursul a fost dedicat cadrelor didactice care nu au avut contact pana atunci cu proiectul Parlamentul Tinerilor. Obiectivul a fost acela de a oferi profesorilor cunostintele si abilitatile necesare pentru a implementa proiectul in scolile lor.

54 de profesori si tineri au beneficiat de training in arta dezbaterii.

Profesori, tineri si asistenti sociali care lucreaza cu persoane cu dizabilitati au participat la un curs care s-a concentrat pe aspecte prin care elevii cu dizabilitati pot depasi barierele prejudecatilor si discriminarii.

336 de tineri au participat la un training in care au fost invatati cum sa pledeze pentru rezolvarea diverselor situatii si probleme, in scopul de a imbunatati activitatea acestora in cadrul Parlamentului Tinerilor.

A fost publicat un ghid al dezbaterilor publice si un ghid despre parlamentul tinerilor.

9438

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Orange Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro