RSS LinkedIn
Lectii invatate

In domeniul telecomunicatiilor nu este suficient sa ai o idee inovativa. Trebui sa te gandesti daca se poate realiza si in ce fel. Este un domeniu in care este esential un ai mix de cunostintele teoretice, creativitate si spirit inovativ, dar si simt practic. Iar Orange Education Programme le ofera studentilor premisele pentru a-si dezvolta toate cele trei caracteristici. Rezultatele nu intarzie sa apara. In cadrul stagiilor la Orange am obsevat cat de usor tinerii deprind abilitati practice si gasesc solutii realiste la ideile lor inovative.

Pe de alta parte, angajatii se implica din ce in ce mai mult, nu doar la cursuri, ci oferind sfaturi/consiliere si dupa finalizarea programului. Sunt persoane care s-au implicat in fiecare an si o vor face in continuare, Orange Education Programme reprezentand o prioritate pentru ei.

Dan Nicola
Orange Technical University Project Coordinator - Orange Romania

Studiu de caz: Orange Education Programme 2006-2011

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de Orange Romania (13 mar 2012)

Rezumat studiu de caz:

Orange a investit peste 500.000 de Euro in formarea viitorilor specialisti telecom: a amenajat un centru de cercetare si training in cadrul Politehnicii Bucuresti, i-a implicat pe expertii din companie in livrarea unor cursuri practice si a acordat burse de merit celor mai buni studenti.


Cauza sociala studiu de caz:


Sistemul de invatamant superior din Romania a avut si are in continuare dificultati majore in a recupera decalajele intre ceea ce poate oferi, in privinta formarii, si cerintele pietei de munca.

Aceste decalaje sunt cu atat mai vizibile in cazul facultatilor cu profil tehnic, din cauza presiunii globale pentru inovatie si a ritmului alert in care se schimba tehnologia. Pentru a fi competitivi pe o piata extrem de dinamica, studentii acestor facultati ar trebui sa fie la curent cu inovatiile si tendintele internationale, sa beneficieze de o dotare pedagogica de ultima generatie si, nu in ultimul rand, sa fie in contact permanent cu expertii din mediul de business, de la care sa primeasca informatii despre aplicabilitatea teoriei, dar si acea cunoastere care poate veni doar in urma multor ani de experienta practica.

Desfasurare proiect:


Orange, unul dintre marii operatori telecom din Romania (care detine pozitia de lider, la ora actuala), este una din companiile a caror performanta depinde de calificarea viitorilor lor angajati, absolventi de facultati tehnice. In consecinta are si o responsabilitate referitoare la formarea acestor viitori specialisti telecom.

De aceea, compania a initiat in 2006 un parteneriat pe termen lung cu Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti.

Astfel a aparut “Orange Education Programme”, un program al carui scop era sa imbunatateasca pregatirea viitorilor specialisti telecom, actionand pe 3 dimenisuni:
  • Tehnologica - prin oferirea unor echipamente pedagogice si tehnologii de ultima generatie, care sa le permita studentilor sa dezvolte si sa testeze proiecte inovative intr-un cadru cat mai practic.
  • Educationala - prin sustinerea unor cursuri, in mod voluntar, de catre experti din cadrul companiei. 
  • Financiara - prin oferirea unor burse de merit, care sa-i incurajeze pe studentii cu rezultate deosebite. 

Centrul de training Orange


Centrul de training si cercetare amenajat de Orange in cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti In 2007, Orange a facut o investitie semnificativa in amenajarea unui centru de training, in cadrul UPB. Obiectivul acestuia era sa incurajeze cercetarea si pregatirea in domeniul telecomunicatiilor.

In cadrul centrului, studentii au acces la o biblioteca, la o sala de cursuri si la un laborator cu dotari de ultima generatie, unde pot realiza lucrari practice si pot studia diverse echipamente de telecomunicatii.

Tot in 2007, in premiera in Romania, Orange a a realizat o retea GSM experimentala care face legatura intre universitatile tehnice din Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca. Printre beneficiile initiativei a fost si acela ca le-a permis studentilor sa inteleaga, in mod practic, cum functioneaza o retea GSM.

Cursuri sustinute experti din cadrul Orange


Participanti la cursurile sustinute de specialistii OrangeIncepand din 2006, in fiecare an universitar, studentii de la Facultatea de Telecomunicatii au putut participa cursuri de specialitate sustinute de profesionisti cu experienta din cadrul Orange.

Cursurile au acoperit teme diverse, de la materii de baza pentru industria IT&C, pana la domenii conexe, dar necesare in activitatea de zi cu zi a specialistilor telecom, precum: Management de proiect, Servicii si Marketing, Buget si Logistica, Resurse umane etc.

Spre exemplu, in anul universitar 2010-2011, la predarea cursurilor au participat 35 de specialisti din cadrul companiei, care au sustinut aproximativ 100 de ore de curs, acoperind 30 de discipline.

In fiecare an, in cadrul cursurilor Orange Education Programme se inscriu aproximativ 30 de studenti. Acestia primesc diplome de absolvire, la finalul anului, in cadrul unui eveniment de premiere, la care participa oficiali ai companiei si ai facultatii.

Absolventii Orange Education Programme 2011

Burse de merit si stagii de practica in companie


Tot in cadrul Orange Education Programme, pentru a-i incuraja sa-si continue dezvoltarea profesionala, compania le ofera anual burse de merit celor mai buni studenti in anii terminali, de la Facultatea de Telecomunicatii.

Bursele au o valoare de 200 Euro/luna timp de 10 sau 12 luni. Ele sunt acordate in urma unor interviuri si a analizei activitatii anterioare a studentilor (media anilor de studiu precedenti, articole de specialitate publicate, participari in proiecte de cercetare, comunicari la sesiuni stiintifice, participari in concursuri etc.).

Numarul burselor a variat in timp. Spre exemplu, in anul universitar 2008-2009, de aceste burse au beneficiat 20 de studenti, timp de 12 luni, ceea ce a insemnat o contributie din partea Orange de 48.000 de Euro.

In cadrul programului, studentii participa la aplicatii practice pentru a intelege mai bine tehnologiile telecom Totodata, studentii care nu primesc burse, insa sunt admisi in Orange Education Programme, beneficiaza de stagii de practica in cadrul companiei. Aici, ei au ocazia sa lucreze, alaturi de inginerii Orange, in cadrul unor proiecte relevante pentru formarea lor profesionala.

Nu in ultimul rand, dupa ce termina cursurile din Orange Education Programme, studentii se pot angaja in departamentul Tehnic al companiei, unde pot lucra part-time pana la terminarea studiilor.

Rezultate studiu de caz:


In perioada 2006-2011, Orange a investit in formarea viitorilor specialisti telecom din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, peste 500.000 de Euro.

Ca urmarea a acestei investitii:
  • Diplome108 studenti au absolvit programul de cursuri sustinut de expertii din cadrul Orange
  • 60 dintre cei mai buni studenti au fost stimulati sa-si imbunatateasca performantele profesionale, prin acordarea de burse de merit
  • 28 dintre absolventii programului au devenit angajati permanenti in departamentul tehnic al Orange
Dincolo de cifre, studentii participanti la cursuri si la activitatile de mentorat si-au dezvoltat abilitati esentiale pentru domeniul in care se pregateau sa lucreze: abilitati de lucru in echipa, de leadership sau de management de proiect, creativatatea, spiritul de inovatie etc.

Totodata, pentru Orange, derularea programului a adus beneficii precum:
  • Consolidarea perceptiei de “angajator preferat” in randurile viitorilor sai posibili angajati
  • Imbunatatirea relatiei cu o universitate relevanta pentru succesul pe termen lung al companiei (Universitatea Politehnica Bucuresti, si mai precis Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei)
  • Cresterea atasamentului fata de valorile companiei (ex. educatie si dezvoltare continua, inovatie etc.), in randurile angajatilor care au sustinut in mod voluntar cursuri si le-au impartasit tinerilor din experienta lor practica.

7968

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Voluntariat | Implicare in comunitate | Educatie

Vezi profilul companiei Orange Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro