RSS LinkedIn
Lectii invatate

Initiativa a fost primita cu entuziasm de localnicii si autoritatile din zona. Voluntarii Orange au fost cazati si au mancat in casele localnicilor, iar unii dintre acestia i-au insotit la desfasurarea activitatilor.

Beneficiile imediate au fost cresterea gradului de cunoastere si intelegere a parteneriatului dintre Orange si Fundatia Adept, precum si obtinerea angajamentului tuturor voluntarilor de a se implica si pe viitor in actiuni asemanatoare.

Pe termen lung, desfasurarea unor astfel de initiative contribuie la motivarea si la atragerea angajatilor. Noi consideram ca un program de voluntariat corporativ reprezinta un avantaj in competitia pentru resurse umane.

Catalina Pislaru
CSR Officer - Orange Romania

Studiu de caz: Orange-Adept Work Camp, 2008

Studiu de caz din domeniul Mediu, trimis de Orange Romania (02 dec 2008)

Rezumat studiu de caz:

Voluntarii Orange si ai Fundatiei Adept au realizat un circuit turistic de peste 140 de km care leaga satele sasesti intre Sighisoara si zona Tarnava Mare. Noul traseu poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta. Proiectul a urmarit sa ajute la dezvoltarea economica a regiunii, prin incurajarea turismului.


Cauza sociala studiu de caz:


Biserica saseasca Zona satelor sasesti din Transilvania se numara printre ultimele peisaje medievale ale Europei. Acesta este motivul pentru care aceasta zona a fost inclusa in Natura 2000, o retea de arii naturale protejate, la nivel european.

Totusi, din cauza dificultatilor economice pe care le intampina comunitatile locale din Sud-Estul Transilvaniei, potentialul zonei nu este valorificat. Agricultura si mestesugaritul sunt principalele ocupatii care aduc venituri acestor comunitati.

Agroturismul este o preocupare putin intalnita in randurile localnicilor, chiar daca aceasta ar contribui la dezvoltarea economica a zonei. O cauza importanta este lipsa unei infrastructuri specifice turismului. Traseele turistice marcate, care sa faciliteze vizitarea obiectivelor din zona, lipsesc cu desavarsire.

Desfasurare proiect:


In 2005, Orange Romania a stabilit un parteneriat cu Fundatia ADEPT. Scopul acestuia a fost derularea unor proiecte pentru conservarea biodiversitatii din Sud-Estul Trasilvaniei si pentru dezvoltarea comunitatilor rurale din zona.

Orange s-a implicat in program, incurajandu-si angajatii sa participe in fiecare an la "Orange-Adept Work Camp". Acesta este o tabara de voluntariat in care angajatii pot sa afle despre comunitatile locale din zona si sa ajute la rezolvarea problemelor acestora.

In 2008, obiectivul "Orange-Adept Work Camp" a fost realizarea unui circuit turistic care sa lege satele sasesti din Zona Natura 2000, intre Sighisoara si zona Tarnava Mare.

Inscrierea angajatilor Orange in program

 
IntranetIntr-o prima faza, Orange a promovat “Orange-Adept Work Camp” 2008 in randurile propriilor angajati si i-a invitat sa se inscrie in proiect.

Angajatii au aflat despre tabara de voluntariat prin intermediul Intranetului. Ei au avut la dispozitie o pagina speciala, unde au putut accesa informatii despre proiect. Inscrierea s-a facut online, prin intermediul unei aplicatii.

In total, s-au inscris ca voluntari 75 de angajati.

Marcarea traseelor turistice

 
Case sasestiCei 75 de voluntari au fost impartiti in grupuri de cate 15. In perioada mai – septembrie 2008, fiecare grup a petrecut cate un week-end in zona de Sud-Est a Transilvaniei. Voluntarii au fost cazati in casele localnicilor. Ei au avut astfel ocazia sa intre in contact cu obiceiurile si preocuparile satenilor.

In cele cinci week-end-uri, grupurile de voluntari au participat la marcarea a 16 trasee turistice (care pot fi parcurse de turisti, atat pe jos, cat si cu bicicleta). Activitatea de marcare a fost coordonata de reprezentanti ai Fundatiei Adept. Pe langa marcarea propriu-zisa, au fost realizate panouri informative cu descrieri si legende ale noilor trasee.

Cele 16 trasee marcate, intre lunile mai si septembrie 2008, au fost:
  • 16 - 18 mai : Mesendorf - Crit - Cloasterf; Archita - Roades; Archita - Saschiz;
  • 13 - 15 iunie: Mesendorf - Viscri; Cloasterf - Mihai Viteazu - Roades; Vulcan - Daia - Saschiz;
  • 11 - 13 iulie: Apold - Stejerenii; Saes - Stejerenii; Stejerenii - Cris; Cris - Floresti;
  • 8 - 10 august: Floresti - Malincrav; Malincrav - Nou Sasesc; Nou Sasesc - Copsa Mare;
  • 5 - 7 septembrie: Valchid - Copsa Mare; Copsa Mare - Biertan; Biertan - Richis;
Cele 16 trasee turistice insumeaza peste 140 de kilometri. Circuitul astfel creat leaga satul Viscri, de satul Richis, acoperind toata zona Sighisoara -Tarnava Mare.

Turistii au acum acces mai usor la un spatiu natural caracterizat printr-o diversitate unica a florei si a faunei. In plus, ei pot ajunge mai usor la biserici, case sau cetati construite in urma cu peste 500 de ani.

Voluntari Orange
Voluntari Orange
Voluntari Orange

Rezultate studiu de caz:


Proiectul a implicat 75 de voluntari Orange. Acestia au contribuit la marcarea a 16 trasee turistice, insumand peste 140 de kilometri.

O alta realizare a fost cresterea gradului de constientizare, printre angajati, a parteneriatului dintre companie si Fundatia Adept. Astfel, procentajul angajatilor care nu auzisera de parteneriat a scazut de la 73% in 2007, la 29% in 2008.

In plus, cu ajutorul unui chestionar de evaluare, voluntarii au oferit sugestii de dezvoltare a proiectului si si-au manifestat interesul de a participa pe viitor la alte actiuni de responsabilitate sociala.
8510

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Orange Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro