RSS
Lectii invatate

Angajatii implicati intr-un proiect de voluntariat bine organizat devin ambasadori ai acestui tip de implicare. Ii pot inspira pe cei din jur si pot deveni modele pentru ceilalti colegi.

De aceea, ne propunem sa promovam actiunile lor de voluntariat, intrucat comunicarea
are un rol esential in stimularea participarii. Crearea unei platforme pe care angajatii sa poata impartasi impresii si sugestii de imbunatatire a impactului in comunitate, comunicarea rezultatelor obtinute in urma implicarii lor, utilizarea elementelor de identitate vizuala a programului in toate mijloacele de comunicare folosite, toate acestea intregesc experienta de voluntar, creand sentimentul de apartenenta la grup.

Iar in final, mai important decat bucuria de a fi petrecut o zi alaturi de colegi, intr-un alt cadru decat cel obisnuit, este sentimentul de a fi fost parte dintr-o schimbare in bine.
Faptul ca astazi un copil se joaca, invata, sau se trateaza intr-un mediu mai prietenos datorita efortului depus alaturi de colegii tai iti ofera o recompensa interioara care, de cele mai multe ori te determina sa dai din nou o mana de ajutor.

Carmen Grajdeanu
Ex-CSR Officer - Orange Romania

Studiu de caz: Luna Voluntariatului, 2013

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de Orange Romania (14 apr 2014)

Rezumat studiu de caz:

Orange a dedicat luna septembrie 2013 voluntariatului corporativ. Peste 200 de angajati s-au implicat in cauze sociale, contribuind la imbunatatirea conditiilor de trai a peste 2.000 de persoane din 11 comunitati


Cauza sociala studiu de caz:


De mai bine de 11 ani, Orange susţine, prin programul sau de responsabilitate sociala, cauze sociale, cultural-educative sau de mediu, iar angajatii se implica in mod constant ca voluntari in activitati dedicate sprijinirii acestora.

Pentru a incuraja si mai mult participarea angajatilor la actiuni de voluntariat, compania a organizat un maraton de activitati in folosul comunitatii, oferindu-le posibilitatea de a se implica in activitati diversificate, alese chiar de ei.

Au fost identificate 16 oportunitati de voluntariat, atat din randurile proiectelor sustinute de Fundatia Orange Romania, cat si dintre sugestiile primite din partea angajatilor, prin intermediul programului “Tu pentru comunitate”, (n.r.: programul permanent de voluntariat dedicat angajatilor Orange).

Desfasurare proiect:


Pentru a stimula participarea angajatilor la activitati de voluntariat indiferent de orasul in care lucreaza, Orange si-a propus sa le readuca in atentie cauzele pe care le pot sustine. De aceea, a dedicat luna septembrie 2013 voluntariatului corporativ. Ideea a pornit de la o initiativa a grupului Orange, care deruleaza la nivel global “Saptamana Voluntariatului la Orange”.

Luna voluntariatului” a fost gandita ca un maraton de activitati in folosul comunitatii. Angajatii au fost anuntati prin e-mail de lansarea proiectului si au fost invitati sa participe la acesta, intr-un mesaj video realizat de catre Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania.

Cei interesati au avut la dispozitie o aplicatie pe intranetul companiei, unde se puteau inscrie pentru una dintre cele 16 activitati propuse de echipa de CSR. Aplicatia le-a oferit posibilitatea de a urmari in timp real numarul locurilor disponibile pentru fiecare actiune, de a oferi feedback organizatorilor si de a se inscrie pe listele de asteptare.

Platforma interna de gestionare a actiunilor de voluntariat
Platforma interna de gestionare a actiunilor de voluntariat

Inainte de desfasurarea actiunilor de voluntariat, angajatii au primit pe e-mail toate detaliile organizatorice, iar la finalul fiecarei activitati au fost invitati sa vizualizeze fotografiile realizate, sa impartaseasca din experienta lor si sa ofere sugestii de imbunatatire a impactului unor activitati similare pe viitor.

La finalul proiectului, a fost pregatit un material video cu momente din timpul celor 16 actiuni si un newsletter special. Acesta a fost difuzat intern, pentru a comunica mai bine proiectele de responsabilitate sociala in randul angajatilor, pentru a promova modele de implicare sociala si pentru a incuraja contributia angajatilor la dezvoltarea comunitatii prin astfel de actiuni.

Activitatile in care angajatii Orange s-au implicat in timpul “Lunii voluntariatului”, 2013, se inscriu in doua mari arii de activitate: educatie si protectia mediului. Printre cele mai importante activitati desfasurate s-au numarat:
 • mentorship dedicat elevilor de liceu

  Orange desfasoara un program educational care le permite sa fie permanent in contact cu  nevoile studentilor. In cadrul acestuia, au constatat ca alegerea viitoarei cariere devine o provocare inca din timpul anilor de liceu, cand au de facut primele alegeri serioase: facultatea la care vor merge, domeniul de studiu si, in cele mai multe cazuri, chiar specializarea pe care o vor urma. De aceea, compania si-a propus sa ii indrume in aceste alegeri, oferindu-le posibilitatea de a petrece o zi in mijlocul echipei Orange, alaturi de specialisti din domeniile de interes pentru ei.

  images/stories/companii_studii_caz/Orange/2013_luna_voluntariatului/luna_voluntariatului_mentor.jpg 25 de elevi din licee de top din Bucuresti si Cluj-Napoca au discutat cu angajati din diverse departamente, implicati ca voluntari in aceasta activitate, despre ce inseamna sa lucrezi in domenii precum HR, Comunicare, Marketing, Financiar, Vânzări, IT, Tehnic, Project Management, Training sau Relaţii Clienţi. Mai mult, au aflat care sunt elementele de care ar trebui sa tina cont in alegerea viitoarei profesii.

  Printre voluntari, s-a aflat si Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania.
 • asistare a unor copii hipoacuzici in activitati educational-recreative

  La gradinita pentru Hipoacuzici nr. 65 din Bucuresti sunt peste 60 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, care urmeaza programe speciale de formare si dezvoltare a  abilitatilor psihomotorii, lingvistice, cognitive si artistice. Copiii au doar rar sansa sa iasa din institutie impreuna, in activitati educational-recreative, din cauza  nevoii mai mari de supraveghere si a numarului redus de cadre didactice.

  De aceea, un grup de 9 voluntari Orange li s-au alaturat in organizarea unor jocuri colective, in parcul Herastrau. La actiune au participat 20 de copii, iar activitati similare au fost continuate pe parcursul anului 2013, contribuind, astfel, la stimularea abilitatilor sociale si lingvistice a celor mici.
 • asistare a unor copii cu deficiente mintale, la un curs practic

  La Scoala Speciala nr. 6 din Bucuresti invata 200 de copii cu deficiente mintale. Dupa terminarea studiilor, multi dintre ei vor deveni adulti asistati social.

  Pentru a le oferi sansa de a avea la un moment dat un loc de munca si de a se putea integra in societate, Asociatia “Omnia Comunitaria” a initiat un proiect in cadrul caruia ii invata sa produca si sa ambaleze paste, in timpul unor ateliere optionale.

  Aceasta activitate ii ajuta sa-si dezvolte memoria si capacitatea de concentrare si, in plus, ii pregateste pentru o viitoare posibila meserie. Asociatia intentioneaza sa infiinteze un atelier protejat, unde tinerii care finalizeaza studiile sa se poata angaja.
  Ongajat Orange, confectionand paste la atelierul Omnia Comunitaria
  10 voluntari din cadrul companiei Orange au participat la unul dintre atelierele de productie de paste fainoase, iar astfel de actiuni au continuat si pe parcursul anului 2013. Prezenta voluntarilor i-a stimulat pe copiii participanti la optionalele de manufactura a pastelor si le-a dat incredere, aratandu-le ca activitatea lor este apreciata si de adulti.
 • renovare si reamenajare a unor centre educationale, sociale sau medicale

  Angajatii Orange au infrumusetat spatiile unde peste 500 de copii cu nevoi speciale invata sau se recreeaza.

  Voluntarii Orange, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Sfantul Ioan' din Galati
  Voluntarii Orange, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Sfantul Ioan' din Galati

  Spre exemplu, au renovat 2 sali de lectura, o sala de sport si o sala de studiu din cadrul Sanatoriul Balneoclimateric de Copii din Busteni. Aici, zeci de copii cu afectiuni respiratorii (dintre care 40 sunt internati pentru perioade lungi de timp) beneficiaza de tratament si programe educative, sub indrumarea unor cadre didactice specializate.

  In Sinaia, voluntarii au reamenajat curtea interioara a Centrului de Plasament. Este locul unde 60 de tineri orfani sau fara posibilitati financiare beneficiaza de consiliere si adapost.

  In Valenii de Munte, au amenajat locuri de joaca pentru cei peste 300 de copii cu nevoie speciale din Centrul de Servicii Comunitare. Unii sunt copii orfani sau tineri cu dizabilitati, iar altii provin din familii fara posibilitati financiare.

  In cadrul , angajatii Orange au curatat zona verde, au construit o alee, au ingrijit pomii si au vopsit bancile montate cu ajutorul unei echipe de muncitori a spitalului.

 • asistare a unor copii cu autism la ateliere de pictura si dans
  Voluntarii Orange, alaturi de copiii cu autism
  Voluntarii Orange au participat, in calitate de facilitatori, la o serie de ateliere de pictura si dans pentru copii cu autism. Pentru angajati, actiunea a fost un prilej sa le inteleaga mai bine atat nevoile,cat si dificultatile pe care le presupune ingrijirea lor.

  Atelierele au fost organizate de Asociatia „Invingem Autismul”, in cadrul unui proiect prin care incearca dezvoltarea abilitatilor a 150 de copii cu autism, pentru integrarea lor in scoli normale. Este vorba despre proiectul „Si copiii cu autism merg la scoala”, finantat in 2013 de Fundatia Orange, prin programul de finantare a  proiectelor propuse de angajati.
 • actiuni de ecologizare, in cadrul Let’s do it, Romania!

  2 echipe de voluntari Orange au participat in 2013 la sesiunea de curatenie de o zi, in Bucuresti si Cluj-Napoca. In total, 40 de angajati Orange au contribuit la colectarea a peste 40 de saci de deseuri.

Rezultate studiu de caz:


 • peste 200 de angajati au participat la cele 16 actiuni de voluntariat, cumuland peste 1200 de ore de implicare in comunitate, doar in luna septembrie. Comparativ, pe parcursul anului 2012, angajatii Orange au realizat 1500 de ore de voluntariat.

  Participarea angajatilor la activitati a avut mai multe beneficii.

  Pe de o parte, le-a dat angajatilor satisfactia ca si-au putut ajuta semenii si ca abilitatile lor sunt valoroase si in afara companiei.

  Pe de cealalta parte, le-a consolidat acestora perceptia pe care o aveau deja despre Orange Romania, aceea de companie responsabila fata de comunitate. In plus, i-a ajutat sa ia contact cu valorile si cultura organizationale si sa se simta mandri ca lucreaza la Orange.
 • alaturi de angajatii Orange, au fost mobilizati peste 150 de membri ai comunitatilor in care s-au intreprins actiuni. Astfel, numarul total de ore de implicare in comunitate a depasit  2300.
 • in total, activitatile au avut peste 2000 de beneficiari, din 11 comunitati.

  Numarul mare de beneficiari este doar unul dintre aspectele care demonstreaza amploarea proiectului.

  Insa, impactul pe care acesta l-a avut asupra calitatii conditiilor de trai a comunitatilor a fost si el semnificativ. Prin intermediul actiunilor intreprinse, copiii se joaca, invata, sau se trateaza intr-un mediu mai prietenos.
 • in cadrul actiunilor ecologice, angajatii s-au implicat in colectarea a 40 de saci de deseuri.

4683

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Voluntariat | Educatie | Dezvoltare comunitara | Incluziune si diversitate | Sanatate

Vezi profilul companiei Orange Romania

Iti recomandam si articolul:

KMG International: Raport de sustenabilitate GRI G4

Aflati performantele de sustenabilitate ale fostului The Rompetrol Group, pe 4 dimensiuni: angajati, mediu, comunitate si piata (2013-2014)


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.