RSS LinkedIn
Lectii invatate

Credem ca este foarte important ca orice cetatean al Romaniei sa aiba acces la servicii de comunicatii si ca avem o responsabilitate in atingerea acestui obiectiv. In acest spirit, Orange Romania este primul operator de telefonie mobila care s-a implicat in proiectele Serviciul Universal si Economia bazata pe cunoastere initiate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Obiectivul nostru este acela de a oferi acces la servicii de comunicatii si acces la informatie oamenilor din zonele rurale izolate.

Thierry Millet
Director Executiv - Orange Romania

Studiu de caz: Acces la comunicare

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de Orange Romania (03 aug 2006)

Rezumat studiu de caz:

In 2005, Orange s-a alaturat Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in efortul de a facilita accesul la informatie pentru locuitorii mediului rural. Compania s-a implicat in proiectele “Serviciul Universal”, respectiv “Economia Bazata pe Cunoastere”, deoarece considera ca este important sa contribuie la dezvoltarea comunitatii si prin tehnologia de care dispune.


Cauza sociala studiu de caz:


Comunicarea este esentiala pentru dezvoltarea economica, sociala si culturala a comunitatilor. Accesul la un set minim de servicii de comunicatii electronice este considerat un drept fundamental al cetatenilor. In zonele rurale din Romania exista localitati care nu au acces la acest tip de servicii.

Ca si companie care ofera servicii de comunicatii, Orange a considerat ca este important sa se implice in dezvoltarea comunitatii si cu tehnologia de care dispune.

Desfasurare proiect:


Orange s-a implicat in doua proiecte ce au avut ca obiectiv facilitarea accesului la comunicare si informatie in zonele rurale:

1.    Serviciul Universal

In 2005, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a initiat proiectul Serviciul Universal. Orange a fost primul operator de telefonie care s-a implicat inca de la inceput in acest proiect.

TelecentruCompania a instalat telecentre in 5 sate din Romania: 
 • Colacu, comuna Racari, judetul Dambovita;
 • Breaza, comuna Negrilesti, judetul Bistrita Nasaud;
 • Barla, comuna Barla, judetul Arges;
 • Raciu, comuna Lucieni, judetul Dambovita;
 • Poiana Marului, comuna Malini, judetul Suceava.
Telecentrul este o incapere dotata cu cel putin 2 aparate telefonice, 2 calculatoare conectate la internet si un fax pe care toti locuitorii satului le pot folosi pentru a comunica intern si international. In plus, prezenta calculatoarelor in telecentre ofera, in special tinerilor, sanse egale cu persoanele deja familiarizate cu noile tehnologii.

In etapele urmatoare ale proiectului, Orange va instala inca 11 telecentre in satele din Romania.

2.    Economia Bazata pe Cunoastere

Tot in 2005, Ministerul Telecomunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat proiectul “Economia bazata pe cunoastere”.

Proiectul consta in implementarea de Retele Electronice ale Comunitatilor Locale in localitati dezavantajate din punct de vedere al accesului la informatie. Aceste retele conecteaza principalele institutii sociale, economice si educationale din comunitatile locale - scoala, primaria, biblioteca  - si Punctul de Acces Public la Internet.  

In faza pilot a proiectului au fost implementate 9 Retele ale Comunitatilor Locale. Orange a implementat 6, in localitatile:
 • Corund, judetul Harghita;
 • Ostra, judetul Suceava;
 • Sinca, judetul Brasov;
 • Aninoasa, judetul Hunedoara;
 • Albestii de Muscel, judetul Arges;
 • Lapusnicu Mare, judetul Caras Severin.

Rezultate studiu de caz:


In 2005 au fost implementate 5 telecentre in cadrul proiectului Serviciul Universal si 6 Retele Electronice ale Comunitatilor Locale, in cadrul proiectului Economia Bazata pe Cunoastere. Pentru implementarea acestor retele, Orange a oferit atat reduceri pentru serviciile complexe cat si servicii gratuite.

Prin implicarea in aceste proiecte, Orange a contribuit la dezvoltarea comunitatilor rurale prin:
 • extinderea accesului la informatie;
 • imbunatatirea cunostintelor de utilizare a calculatorului;
 • modernizarea procesului educational si de instruire.

13612

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Orange Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro