RSS

Studiu de caz: Creeaza-ti mediul!

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de Holcim Romania (03 apr 2006)

Rezumat studiu de caz:

Holcim Romania a initiat din anul 2004 un program de educatie civica pentru elevi. Obiectivul urmarit a fost sa ofere scolarilor din clasa a IV-a si a V-a cunostinte de baza despre protectia mediului inconjurator. Datorita succesului inregistrat de programul educativ „Creeaza-ti mediul!”, Ministerul Educatiei si Cercetarii analizeaza posibilitatea de transformare a lui in materie scolara optionala.


Cauza sociala studiu de caz:


creeaza-ti mediul Dupa ce ani la rand nu a existat interes fata de acest subiect in Romania, mediul a devenit un domeniu prioritar in procesul de aderare al Romaniei la UE. In scolile romanesti nu sunt disponibile inca materii precum: protectia mediului, ecologie sau dezvoltare durabila, iar cele existente nu contin prea multe informatii despre protectia mediului inconjurator.

In acest context, compania Holcim a decis sa initieze un program de educatie civica pentru copii. Premisa de la care a plecat a fost ca protectia mediului nu trebuie inteleasa doar ca o preocupare a marilor actori sociali: ea trebuie “exercitata” de catre fiecare individ in parte.

Desfasurare proiect:


Compania Holcim si-a stabilit ca obiective pentru acest program sa educe si sa responsabilizeze elevi din clasele a IV-a si a V-a in privinta protectiei mediului inconjurator.

Programul a fost lansat pe 5 octombrie 2004 si a fost implementat in 20 de scoli din 19 orase (Alesd, Arad, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Campulung Muscel, Cluj-Napoca, Craiova, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu-Valcea, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timisoara, Targu-Mures si Turda).

Programul educational a fost structurat pe etape:
  • realizarea a 4 publicatii educationale: 2 Suporturi Educationale pentru elevi (unul pentru clasa a IV-a si altul pentru clasa a V-a), un Ghid Metodologic pentru personalul didactic si un Dictionar cu termeni despre mediu destinat copiilor;
  • derularea in anul scolar 2004 – 2005 a unor sedinte de lucru cu elevii: 34 de sedinte  saptamanale pentru elevii din clasa a IV-a si 16 sedinte de lucru bilunare pentru elevii din clasa a V-a;
  • initierea unui concurs de creatie si comunicare, „Cei mai buni ECO-PROMOTORI”, pentru promovarea unui comportament civic pro-ecologist. Astfel, clasa participanta la program avea ca scop impartasirea cunostintelor dobandite despre protectia mediului la nivelul intregii scoli.
„Creeaza-ti mediul!” a fost implementat cu ajutorul Fundatiei CONCEPT, partener al companiei Holcim in cadrul acestui program.

campulungActivitatile in care au fost antrenati copiii au avut un caracter practic:
  • intocmirea de fise de observatie,
  • investigatii pe teme propuse,
  • actiuni de ecologizare a unor spatii (scoli, parcuri),
  • confectionarea si distribuirea de materiale informative pentru reducerea fenomenului de poluare, etc.

Rezultate studiu de caz:


turdaDe acest program de educatie civica au beneficiat in mod direct 1300 de elevi din clasele a IV-a si a V-a si 40 de cadre didactice. In plus, prin intermediul concursului „Cei mai buni Eco-promotori” au beneficiat indirect de cunostintele despre protectia mediului inconjurator 15.000 de elevi, peste 500 de cadre didactice si aproximativ 2000 de parinti.

Un studiu realizat de CONCEPT a aratat ca aproximativ 90% dintre profesori au apreciat ca programul „Creeaza-ti mediul!” isi indeplineste obiectivul de educare civica a elevilor. Datorita succesului inregistrat de program, Ministerul Educatiei si Cercetarii analizeaza posibilitatea de a-l include in programa scolara ca materie optionala, incepand din 2006.

Programul „Creeaza-ti mediul!” a fost distins cu 2 premii: „Golden Award for Excellence” la categoria „Campanii Non-Comerciale” in cadrul „Galei PR Awards 2005” si „Special Award for Creativity & Research” din partea Agentiei United Communications.


4992

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Holcim Romania

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/respsoc/public_html/components/com_e_studii_de_caz/e_studii_de_caz.html.php on line 51

Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.