RSS LinkedIn

Studiu de caz: Creeaza-ti mediul!

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de Holcim Romania (03 apr 2006)

Rezumat studiu de caz:

Holcim Romania a initiat din anul 2004 un program de educatie civica pentru elevi. Obiectivul urmarit a fost sa ofere scolarilor din clasa a IV-a si a V-a cunostinte de baza despre protectia mediului inconjurator. Datorita succesului inregistrat de programul educativ „Creeaza-ti mediul!”, Ministerul Educatiei si Cercetarii analizeaza posibilitatea de transformare a lui in materie scolara optionala.


Cauza sociala studiu de caz:


creeaza-ti mediul Dupa ce ani la rand nu a existat interes fata de acest subiect in Romania, mediul a devenit un domeniu prioritar in procesul de aderare al Romaniei la UE. In scolile romanesti nu sunt disponibile inca materii precum: protectia mediului, ecologie sau dezvoltare durabila, iar cele existente nu contin prea multe informatii despre protectia mediului inconjurator.

In acest context, compania Holcim a decis sa initieze un program de educatie civica pentru copii. Premisa de la care a plecat a fost ca protectia mediului nu trebuie inteleasa doar ca o preocupare a marilor actori sociali: ea trebuie “exercitata” de catre fiecare individ in parte.

Desfasurare proiect:


Compania Holcim si-a stabilit ca obiective pentru acest program sa educe si sa responsabilizeze elevi din clasele a IV-a si a V-a in privinta protectiei mediului inconjurator.

Programul a fost lansat pe 5 octombrie 2004 si a fost implementat in 20 de scoli din 19 orase (Alesd, Arad, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Campulung Muscel, Cluj-Napoca, Craiova, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu-Valcea, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timisoara, Targu-Mures si Turda).

Programul educational a fost structurat pe etape:
  • realizarea a 4 publicatii educationale: 2 Suporturi Educationale pentru elevi (unul pentru clasa a IV-a si altul pentru clasa a V-a), un Ghid Metodologic pentru personalul didactic si un Dictionar cu termeni despre mediu destinat copiilor;
  • derularea in anul scolar 2004 – 2005 a unor sedinte de lucru cu elevii: 34 de sedinte  saptamanale pentru elevii din clasa a IV-a si 16 sedinte de lucru bilunare pentru elevii din clasa a V-a;
  • initierea unui concurs de creatie si comunicare, „Cei mai buni ECO-PROMOTORI”, pentru promovarea unui comportament civic pro-ecologist. Astfel, clasa participanta la program avea ca scop impartasirea cunostintelor dobandite despre protectia mediului la nivelul intregii scoli.
„Creeaza-ti mediul!” a fost implementat cu ajutorul Fundatiei CONCEPT, partener al companiei Holcim in cadrul acestui program.

campulungActivitatile in care au fost antrenati copiii au avut un caracter practic:
  • intocmirea de fise de observatie,
  • investigatii pe teme propuse,
  • actiuni de ecologizare a unor spatii (scoli, parcuri),
  • confectionarea si distribuirea de materiale informative pentru reducerea fenomenului de poluare, etc.

Rezultate studiu de caz:


turdaDe acest program de educatie civica au beneficiat in mod direct 1300 de elevi din clasele a IV-a si a V-a si 40 de cadre didactice. In plus, prin intermediul concursului „Cei mai buni Eco-promotori” au beneficiat indirect de cunostintele despre protectia mediului inconjurator 15.000 de elevi, peste 500 de cadre didactice si aproximativ 2000 de parinti.

Un studiu realizat de CONCEPT a aratat ca aproximativ 90% dintre profesori au apreciat ca programul „Creeaza-ti mediul!” isi indeplineste obiectivul de educare civica a elevilor. Datorita succesului inregistrat de program, Ministerul Educatiei si Cercetarii analizeaza posibilitatea de a-l include in programa scolara ca materie optionala, incepand din 2006.

Programul „Creeaza-ti mediul!” a fost distins cu 2 premii: „Golden Award for Excellence” la categoria „Campanii Non-Comerciale” in cadrul „Galei PR Awards 2005” si „Special Award for Creativity & Research” din partea Agentiei United Communications.


5802

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Holcim Romania

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro