RSS
Lectii invatate

“Am invatat ca daca ai alaturi de tine oameni dedicati, dificultatile din timpul implementarii  pot fi trecute repede cu vederea. In acest sens, as vrea sa le multumesc voluntarilor de la Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti care au contribuit la desfasurarea controalelor medicale din cadrul caravanei si care au stat de vorba cu fiecare copil si parinte in parte. In ceea ce priveste lectiile invatate, s-a dovedit inca o data ca orice proiect implementat la nivel local trebuie sa tina cont de un aspect important, si anume specificul zonei. Delta Dunarii este o zona in care deplasarea dintr-un loc in altul poate sa fie o problema, de aceea a trebuit sa luam in calcul infrastructura existenta.”

Andreia Cucu
PR&Communication Manager - GSK Romania

Studiu de caz: Sanatatea Copiilor din Delta Dunarii

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de GSK Romania (18 dec 2012)

Rezumat studiu de caz:

Peste 600 de copii din Delta Dunarii au beneficiat gratuit de consultatii si analize medicale. GSK Romania a sustinut acest proiect de sanatate si educatie in sanatate cu peste 62.000 de euro si donatii in materiale didactice si produse.


Cauza sociala studiu de caz:


O mare parte din comunitatile din Delta Dunarii sunt izolate, cu mijloace de comunicatii precare si o infrastructura slab dezvoltata. Peste 70% dintre familiile cu copii nu au canalizare, apa curenta si, de multe ori, nici apa potabila in gospodarii. Aceste conditii reprezinta principalii factori de vulnerabilizare a locuitorilor in fata bolilor.

Situatia este agravata de lipsa asigurarilor medicale pentru o parte din populatie. In plus, accesul medicilor la pacienti este dificil din cauza distantelor mari dintre localitati si a lipsei mijloacelor de transport. In comunitatile din aceasta zona, timpul de asteptare a ambulantei este, in medie, de 67 de ore.

De aceea, copiii si tinerii din Delta Dunarii reprezinta un grup vulnerabil, expus la probleme medicale, de multe ori fara acces la servicii medicale.

Desfasurare proiect:


GlaxoSmithKline Romania si Asociatia Salvati Dunarea si Delta au desfasurat, in perioada noiembrie 2011 - noiembrie 2012, un proiect de evaluare a sanatatii si de educatie in sanatate a copiilor din Delta Dunarii.  

Compania a sustinut financiar programul cu suma de 62.000 de euro, la care s-au adaugat donatii in natura, constand in produse de igiena si materiale educative.

Proiectul “Sanatatea Copiilor din Delta Dunarii”  a avut patru componente:

1. Evaluarea sanatatii copiilor din Delta Dunarii


Proiectul a inceput in noiembrie 2011 cu o caravana medicala pentru evaluarea starii generale de sanatate (nutritie, crestere si dezvoltare) a copiilor din comunitatile din Delta Dunarii.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a selectat zece localitati unde infrastructura medicala era aproape inexistenta: C.A.Rosetti, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc, Sfantu Gheorghe, Letea, Periprava, Gorgova, Partizani. In zona acestora existau doar trei cabinete medicale de familie, cu program de cateva ore pe saptamana.         
                                                                                      
TRecoltarea de sange pentru analize de la copiii din comunitatile din Delta Dunariiimp de trei luni, o echipa formata din doi medici pediatri si 14 studenti la Medicina, care au participat voluntar la desfasurarea proiectului, au vizitat cele zece localitati si au oferit consultatii pediatrice si analize gratuite: analize de sange, analize pentru identificarea parazitilor intestinali sau examinari pentru determinarea infectiilor la nivelul gatului. Probele recoltate de la copii au fost transportate la un laborator privat din Tulcea cu o barca autorizata de catre Directia de Sanatate Publica Judeteana Tulcea.

In total, au fost consultati peste 600 de copii cu varsta intre 3 si 14 ani, reprezentand 80% din totalul copiilor din Delta Dunarii.

Raport de evaluare a starii de sanatate a copiilor din Delta Dunarii

Delta Warning Report 2012 - Sanatatea copiilor in Delta Dunarii In urma vizitelor facute in cele zece localitati, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a realizat un raport de evaluare privind starea generala de sanatate a copiilor examinati. Raportul, numit “Delta Warning Report 2012 - Sanatatea copiilor in Delta Dunarii”, a aratat, printre altele, ca:
  • 40% dintre copiii consultati aveau probleme de sanatate
  • principalele probleme de sanatate identificate au fost bolile parazitare
  • 52% dintre copii aveau o igiena orala deficitara si carii netratate
Raportul a fost publicat in martie 2012 si poate fi accesat aici . De asemenea, organizatorii au transmis presei principalele rezultate ale acestuia. La nivel local a fost organizata o dezbatere despre starea de sanatate a copiilor din Delta Dunarii, pe baza statisticilor si a concluziilor cuprinse in raport. La aceasta au participat reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai autoritatilor locale, medici si jurnalisti.

2. Campanie de informare si educare


In cadrul vizitelor facute in cele zece localitati, medicii si studentii participanti la proiect le-au oferit localnicilor sfaturi si informatii despre regulile de igiena si despre necesitatea controalelor medicale. Acestia le-au distribuit copiilor brosuri educative si i-au invatat ce alimente trebuie sa consume regulat, cum sa se spele corect pe dinti, dar si alte aspecte de igiena personala.

In plus, copii au primit kit-uri de igiena orala (formate din pasta si periuta de dinti) si vitamine. Acestea au fost donate de GSK Consumer Healthcare.

3. Lectii pentru acordarea primului ajutor


Una dintre problemele identificate in comunitatile din Delta Dunarii, in cadrul caravanei medicale, a fost perioada lunga de asteptare a ambulantei, in cazuri de urgenta. Pentru a-i invata pe locuitori cum sa gestioneze astfel de situatii, organizatorii au desfasurat lectii de prim ajutor in 3 dintre cele mai izolate localitati din comuna C.A. Rosetti.

Lectii de prim ajutor oferite de specialistii SMURDCu ajutorul specialistilor SMURD, peste 100 de copii si 12 adulti au invatat cum sa actioneze intr-o situatie de urgenta, cum sa declanseze sistemul de urgenta prin apelul la 112 sau cum pot aborda diverse accidente: rani, hemoragii, fracturi, entorse, intoxictii, arsuri, etc. Participantii la cursuri s-au grupat in echipe de interventie rapida, denumite “Pelicanii sanitari” si au exersat practic manevrele de prim ajutor.

De asemenea, scolile din toate cele 10 localitati incluse in caravana medicala au fost dotate cu truse de prim-ajutor, materiale didactice si carti pentru desfasurarea de activitati de educatie pentru sanatate.

4. Lectii de igiena orala

Lectii de igiena orala in scolile din comunitatile din Delta Dunarii
In urma examinarii medicale a copiilor, s-a constatat ca foarte multi au probleme stomatologice. De aceea, in noiembrie 2012, organizatorii au derulat o noua actiune educativa, denumita “Delta Zambeste”. In cadrul acesteia au fost organizate lectii de educatie orala in scoli din 14 localitati. Un medic stomatolog a discutat cu copiii despre anatomia dintilor, igiena dentara, alimentatia sanatoasa si masurile de preventie. De asemenea, le-a aratat cum se realizeaza corect periajul dentar si le-a prezentat filme documentare. Totodata, in trei dintre aceste localitati, respectiv cele mai izolate din Delta Dunarii, copiii au beneficiat de consultatii stomatologice gratuite.

Rezultate studiu de caz:


Impactul in comunitate
  • 600 de copii cu varsta intre 3 si 15 ani au primit consultatii si ingrijire medicala gratuite. Multi dintre acesti copii au facut pentru prima oara, cu ocazia caravanei, analize medicale.
  • scolile din 10 localitati au fost dotate cu truse de prim ajutor, materiale didactice si carti pentru activitatile de educatie pentru sanatate.
  • problemele sociale din Delta Dunarii si starea de sanatate a copiilor din aceasta zona izolata au capatat notorietate si au fost aduse pe agenda publica, prin publicarea raportului ”Delta Warning Raport 2012 - Sanatatea copiilor din Delta Dunarii”. Mesajele si obiectivele proiectului au fost ulterior preluate de o campanie a postului Realitatea TV si a SMURD, denumita ”In realitate esti mai bun”. In urma acesteia au fost stransi peste 100.000 de euro pentru sustinerea beneficiarilor programului ”Sanatatea copiilor in Delta Dunarii”.
Impactul asupra companiei
  • peste 100 de articole despre program si despre implicarea companiei in solutionarea problemelor de sanatate ale localnicilor din Delta au aparut in presa scrisa si in cea online.

5925

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Educatie | Dezvoltare comunitara | Sanatate | Incluziune si diversitate | Marketing social

Vezi profilul companiei GSK Romania

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.