RSS
Lectii invatate

Nevoile din domeniul sanatatii in Romania sunt mari daca ne raportam la standardele europene. De aceea, este important sa fie corect identificate prioritatile pe diferitele directii de actiune si sa se realizeze monitorizarea atenta a implementarii proiectului. De asemenea, este esential sa ai interlocutori din partea partenerilor de proiect cu care sa poti discuta orice aspect legat de desfasurarea proiectului.

Noi am avut mai multe intalniri cu cadrele medicale din cadrul Institutului Clinic Fundeni pentru prioritizarea nevoilor existente din sectiile de hemato-oncologice si pentru elaborarea caietelor de sarcini in faza achizitionarii echipamentelor. Intocmai aceasta colaborare stransa a asigurat succesul proiectului.

Amalia Anghel
Sef Birou Comunicare Corporate - GDF SUEZ Energy Romania

Citeste si alt studiu de caz CSR al
GDF SUEZ Energy Romania:

Studiu de caz: Energie pentru o sansa la viata

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de GDF SUEZ Energy Romania (04 nov 2014)

Rezumat studiu de caz:

Compania a modernizat si dotat 2 laboratoare ale Institutului Fundeni cu aparatura de ultima generatie, pentru diagnosticarea cancerelor de sange. Echipamentele au crescut spectaculos atat numarul anual de analize, cat si rata de supravietuire a pacientilor.


Cauza sociala studiu de caz:


Cancerul este a doua cauza de mortalitate in Romania si in Europa, conform datelor OMS. Dintre toate tipurile de cancer, leucemia are cea mai mare rata de supravietuire in Europa, de 80-90%.

In Romania insa, procentul pacientilor care inving leucemia nu depaseste 50%. Principala cauza pentru acest fenomen este faptul ca echipamentele care erau utilizate pana acum de catre medici in diagnosticarea si monitorizarea bolii erau vechi si neperformante, iar diagnosticul stabilit cu ajutorul lor era de mica acuratete. Prin urmare, adaptarea tratamentului cu citostatice in functie de tipul si stadiul boli nu se putea realiza cu exactitate, ceea ce diminua sansele de vindecare ale pacientilor.

Desfasurare proiect:


Pe fondul acestor statistici ingrijoratoare, GDF SUEZ Energy Romania a desfasurat, impreuna cu asociatia ”Daruieste viata”, proiectul ”Energie pentru o sansa la viata”. Acesta a constat in:
 • modernizarea si dotarea cu aparatura performanta a 2 laboratoare de la Institutul Clinic Fundeni

  Este vorba despre laboratorul de citogenetica (unde se studiaza structura si functionarea celulelor) si cel de imunofenotipare (unde se da diagnosticul tipurilor specifice de cancere de sange). Acestea au fost renovate complet si dotate cu doua echipamente de ultima generatie: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux.

  Dotarile de la Institutul Clinic Fundeni

  Cu ajutorul aparaturii, medicii vor putea depista cu precizie tipul cancerelor de sange si procentul de celule afectate. In functie de aceste date, vor putea recomanda un tratament adaptat nevoilor pacientului sau, in cazuri grave, transplantul medular. Analizele vor fi repetate pe parcursul bolii, pentru a adapta tratamentul la evolutia ei. Precizia cu care vor fi realizate acestea poate creste sansele de supravietuire a pacientilor de la 50 la 80%.

  De acum inainte, Institutul Clinic Fundeni va putea primi pentru analiza si diagnostic probe de sange de la toate spitalele din zona de Sud-Est a tarii. Medicii vor putea efectua pana la 2.500 de analize anual, in timp ce inainte limita era de 700. Institutul va deveni unul dintre cele 3 astfel de centre din Romania, alaturi de unul in Timisoara si altul in Iasi.

  Unul dintre cele 2 laboratoare dotate la Institutul Fundeni

 • lobby pentru decontarea analizelor pacientilor diagnosticati cu diverse tipuri de cancer de sange

  Asa cum mentionam anterior, din cauza echipamentelor invechite, diagnosticul pe care il primesc pacientii romani cu cancer de sange in diverse spitale ale tarii este unul aproximativ. In cazul in care acestia doresc sa refaca analizele sau sa fie diagnosticati in profunzime, sunt nevoiti sa-si acopere singuri costurile procedurilor suplimentare.

  De aceea, asociatia ”Daruieste viata” s-a adresat Ministerului Sanatatii printr-un memoriu, in care a prezentat situatia cu care se confrunta Romania in cazul cancerelor de sange si solutiile care ar putea fi implementate pentru a creste rata de supravietuire.

  Dupa 3 intalniri, reprezentantii asociatiei au semnat un protocol cu Ministerul Sanatatii, prin care acesta s-a angajat sa deconteze, incepand cu 1 ianuarie 2015, analizele pe care le vor realiza pacientii cu cancer de sange. Mai mult, toti medicii din tara care vor depista cancere de sange vor fi obligati sa trimita probele de sange ale pacientilor in unul dintre cele 3 centre specializate, pentru a se stabili un diagnostic in profunzime.
Pe langa cele 2 activitati de baza din cadrul proiectului, GDF SUEZ si ”Daruieste viata” au intreprins cateva actiuni de promovare, cu scopul de a face cunoscuta sansa oferita pacientilor si de a pune presiune pe autoritatile statului, astfel incat acestea sa-si respecte angajamentul.

Aparitii platite in mass-media
Aparitii platite in mass-media

Au fost organizate 2 conferinte de presa, una la lansarea proiectului, iar cealalta - la inaugurarea laboratoarelor. Urmariti mai jos materialele video realizate in cadrul ambelor evenimente:

Evenimentul de lansare al programului:
Evenimentul de inaugurare a laboratoarelor:Rezultate studiu de caz:


Proiectul “Energie pentru o sansa la viata” a presupus o contributie financiara de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy Romania.

Principalii sai beneficiari vor fi pacientii cu cancer de sange, care vor beneficia de acum de analize detaliate.

Cu echipamentele achizitionate pentru Institutul Fundeni, se vor putea efectua anual 2.500 de analize, in comparatie cu doar 700 cate se faceau pana acum.

In plus, intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, se arata ca in medie 800 de pacienti cu leucemie acuta vor beneficia de decontarea analizelor.

In ceea ce priveste rezultatele proiectului pe partea de comunicare, reprezentantii companiei mentioneaza ca au existat:
 • 10 materiale difuzate pe TV
 • 4 interviuri la radio
 • 109 aparitii in presa scrisa si on-line
In plus, proiectul a fost comunicat si pe platforma dedicata responsabilitatii sociale a companiei, www.energiepentrufaptebune.ro, pe pagina de Facebook si prin mijloacele de comunicare avute la dispozitie de catre companie: site, respectiv plicul facturilor de gaze naturale.

2153

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Dezvoltare comunitara | Sanatate

Vezi profilul companiei GDF SUEZ Energy Romania

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.