RSS LinkedIn
Lectii invatate

In Romania studentii sunt foarte bine pregatiti si au o baza teoretica ampla. Cu toate acestea am inteles ca nu au un contact permanent cu lumea de afaceri si ca exemplele practice le lipsesc. Prin prezenta celor din conducerea Coca-Cola la conferintele de Business Ethics si prin studiile de caz discutate am incercat sa-i pregatim pentru mediul nou in care vor intra dupa terminarea facultatii, cel al afacerilor. Am invatat ca studentii sunt foarte deschisi, pasionati, doritori sa invete cat mai multe lucruri noi,  totodata fiind si una dintre cele mai provocatoare audiente. Foarte inteligenti, sinceri, de multe ori neincrezatori sunt greu de cucerit. Odata insa ce le-ai castigat respectul se poate lega o prietenie de lunga durata.

Valentina Baicuianu
Director de Comunicare - Coca-Cola HBC Romania

Studiu de caz: Etica - Cea mai buna eticheta in afaceri

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de Coca-Cola HBC Romania (16 apr 2006)

Rezumat studiu de caz:

Programul si-a propus sa ii invete pe studenti principiile eticii in afaceri si sa-i incurajeze sa le aplice in viitoarea lor activitate. Coca-Cola a vrut sa ajute astfel la ridicarea standardelor mediului de afaceri din Romania si la recastigarea increderii tinerei generatii in economia de piata si in valorile reale ale concurentei si pietei libere.


Cauza sociala studiu de caz:


Proiectul este un raspuns la necesitatea cultivarii unei conduite etice a urmatoarei generatii de lideri in afaceri. O alta nevoie resimtita in pregatirea tinerei generatii este aplicarea cunostiintelor teoretice dobandite in scoala. Exista putine programe practice, de tip ‘‘Learning by doing’’ in scoala romaneasca, menite sa-l pregateasca pe tanarul absolvent pentru situatii specifice.

Desfasurare proiect:


Coca-Cola Romania si-a propus sa ii invete pe studenti principiile eticii in afaceri si sa-i incurajeze sa le aplice in viitoarea lor activitate.

Studenti participanti la programul Coca-ColaProgramul si-a dorit initial implicarea a 5000 de studenti. Totusi, datorita succesului de care s-a bucurat, numarul scolilor si facultatilor implicate a crescut, iar numarul final de participanti in anul universitar 2004-2005 a fost de 11.000.

Metoda utilizata a fost cea a invatarii prin practica. Aceasta a incurajat prezenta in clasa a mentorilor, a oamenilor de afaceri si a voluntarilor, care au explicat studentilor si profesorilor situatiile reale pe care le-au intalnit in experienta lor profesionala.

Studentilor li s-a oferit posibilitatea de a interactiona, discuta si analiza dileme etice. Au fost ajutati sa-si imbogateasca cunostintele prin intelegerea aspectelor multiculturale si prin obtinerea unei perspective globale asupra conceptelor etice.

In urma unui studiu privind programele sale, Junior Achievement Romania a elaborat un pachet complet - „Program de Etica in Afaceri” - Obiectivul final al elaborarii acestui program educational a fost sa ajute tinerii sa inteleaga ca pot lua decizii etice in afaceri, in cunostinta de cauza.

Fiecare clasa a urmat programa realizata de Junior Achievement Romania si de Centrul de Resurse de Etica din Washington D.C.

Programul a realizat mai multe studii de caz, in legatura cu diverse probleme de etica, precum:
  • Politici si practici de angajare
  • Gestionarea eticii la locul de munca
  • Realizarea si depasirea asteptarilor clientilor
  • Activitati cu furnizorii si aprovizionare
  • Concurenta si conflictele de interese
  • Activitati comunitare
  • Probleme de mediu
  • Modalitati de rezolvare a unei dileme etice
In mod voluntar, managerii de varf ai Coca-Cola le-au prezentat studentilor studii de caz referitoare la valorile etice, cum ar fi spiritul civic, onestitatea si responsabilitatea.

In timpul dezbaterilor, studentii au putut sa se implice in rezolvarea unor probleme reale, din cadrul pietei. Au aflat modalitati in care acestea au fost deja rezolvate, potentiale scenarii, solutiile disponibile si efectele acestora.

Rezultate studiu de caz:


Etica in afaceri - Coca-ColaAu beneficiat de program 11000 de studenti. Un numar de 232 de profesori implicati in proiect au acordat acestuia calificativul excelent.

Evaluarea ulterioara a aratat o mai buna intelegere a conceptelor si valorilor eticii in afaceri, iar volumul de cunostinte al studentilor a crescut cu 50%. Toti studentii si-au exprimat  interesul de a continua programul si de a participa la alte programe similare de invatare practica.
20254

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei Coca-Cola HBC Romania

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro