RSS LinkedIn
Lectii invatate

Am invatat din aceasta colaborare ca si transferul unui know-how in domeniul comunicarii este o componenta extrem de importanta pentru reusita unui program. Companiile au mijloace umane, tehnice, financiare pentru o buna comunicare cu publicul extern. Aceste lucruri pot insa lipsi unei fundatii, care de cele mai multe ori este formata din specialisti in domenii sociale si nu de specialisti in comunicare. Credem ca una din componentele majore in rezolvarea unei cauze sociale este comunicarea. Fundatia APA a inteles acest lucru si impreuna am realizat un film despre copii suferind de autism. Pentru capacitatea de a sensibiliza opinia publica si importanta acordata comunicarii despre copiii care nu pot comunica, Fundatia APA a fost recompensata cu un premiu important acordat de comunitatea franceza din Romania.

Adela Jansen
Director Executiv Resurse Umane - BRD-Groupe Societe Generale

Studiu de caz: Alianta pentru Persoanele cu Autism

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de BRD-Groupe Societe Generale (29 mar 2006)

Rezumat studiu de caz:

BRD a sprijinit Alianta pentru Persoanele cu Autism (APA) pentru imbunatatirea conditiilor de viata si de ingrijire a copiilor si tinerilor care sufera de autism. De aceea, compania a acordat ajutor financiar pentru dezvoltarea activitatii APA si pentru renovarea Stationarului de zi din Spitalul Titan, locul de ingrijire si tratare al copiilor autisti.


Cauza sociala studiu de caz:


Problematica autismului este foarte putin cunoscuta in Romania, iar nevoile persoanelor cu autism (copii, tineri) nu sunt rezolvate in mod corespunzator. In acest moment nu exista o statistica oficiala privind numarul de persoane cu autism in tara noastra. Estimarea este de aproximativ 300 de copii in 8 judete care au facut obiectul unui studiu recent.

APAAutismul se manifesta printr-o lipsa de comunicare a bolnavului cu lumea inconjuratoare si este depistat in jurul varstei de 2 ani, cand copilul sanatos ar trebui sa inceapa sa comunice verbal. Boala are, foarte probabil, cauze genetice, avand consecinte la nivel neurologic si psihic. Acest “blocaj” relational are de cele mai multe ori urmari grave, persoana cu autism fiind dependenta de familia sau ingrijitorii sai.

Dupa varsta de 15 ani, tinerii care sufera de autism raman in grija parintilor, atata timp cat acestia pot sa-i sustina. Cei care nu mai beneficiaza de sprijinul parintilor sunt internati in camine-spital cu diagnosticul de schizofrenie. Astfel, ei nu mai au posibilitati de ameliorare si tratament adaptat bolii lor.

In 2002 s-a infiintat Alianta pentru Persoanele cu Autism (APA), o organizatie umanitara formata din 2 medici (un roman si un francez). BRD s-a alaturat de la inceput eforturilor depuse de APA pentru ajutorarea copiilor si tinerilor care sufera de autism.

Desfasurare proiect:


APAObiectivele urmarite de APA prin acest program sunt:
  • sa renoveze Stationarul de Zi din cadrul Spitalului Titan si sa creeze un spatiu de joaca pentru copii, in curtea interioara a spitalului;
  • sa infiinteze un Stationar de Zi pentru adolescenti si tineri cu autism;
  • sa infiinteze o serie de case protejate pentru persoanele cu autism care au depasit varsta de 18 ani;
  • sa sensibilizeze comunitatea locala in legatura cu nevoia de sprijin pe care o au copiii suferind de autism.
Stationarul de Zi Titan este unicul centru de stat din Romania, destinat copiilor cu autism. Acest centru asigura asistenta medicala, psihologica si educativa in regim de zi. A fost infiintat in anul 1983 si pana in 2004 nu a suferit nici o reparatie majora. Instalatiile, dotarile, mobilierul, amenajarile s-au invechit in timp si conditiile au devenit improprii desfasurarii activitatii.

BRD a sustinut inca de la infiintare, in 2004, organizatia APA. Compania a acordat ajutor finaciar pentru dotarea sediului organizatiei cu un computer si o serie de obiecte de mobilier, absolut necesare pentru inceperea desfasurarii activitatii APA.

Pana la finele anului 2004, BRD a finantat prima etapa de renovare a Stationarului de Zi Titan. Lucrarile au constat in: inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare, lucrari de tencuieli si zidarie, achizitionare si montare de faianta, gresie si obiecte sanitare.

Pentru a indeplini obiectivul de sensibilizare a opiniei publice cu privire la copiii suferind de autism, BRD a contribuit la realizarea unui film de prezentare a organizatiei APA si a proiectelor sale.

Rezultate studiu de caz:


BRD – Groupe Société Générale a sprijinit financiar APA pentru dotarea sediului organizatiei. Totodata, compania s-a implicat in initiativele fundatiei si finantat prima faza a proiectului de renovare a Stationarului de Zi. Astfel, aproximativ 20 de copii beneficiaza zilnic de conditii mai bune de ingrijire la Spitalul Titan.

In plus, APA dispune si de un film de prezentare a organizatiei menit sa incurajeze si alti parteneri din societatea civila sa ii sprijine proiectele.

Intr-o festivitate desfasurata in anul 2004, cu ocazia Zilei Frantei, Alianta pentru Persoanele cu Autism a primit din partea comunitatii franceze premiul pentru actiuni in favoarea societatii civile.

10393

Parteneri in proiect:

  • Alianta pentru Persoanele cu Autism

Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Vezi profilul companiei BRD-Groupe Societe Generale

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro