RSS LinkedIn
Lectii invatate

“BCR Sperante ne-a invatat multe lectii, dar cred ca cea mai importanta a fost lectia solidaritatii. Impactul unui proiect se masoara si prin forta sa de antrenare. O cauza sociala reala si un proiect coerent care sa sustina aceasta cauza va genera mereu coeziune. A fost o surpriza foarte placuta  pentru noi disponibilitatatea companiilor, a organizatiilor si a personalitatilor din lumea muzicii  de a se implica in BCR Sperante.”

Ramona Ioana Chirila
Sef Departament Relatii Comunitare - BCR

Citeste si alt studiu de caz CSR al
BCR:

Studiu de caz: BCR Sperante 2009

Studiu de caz din domeniul Educatie, trimis de BCR (12 feb 2010)

Rezumat studiu de caz:

Proiectul a oferit o sansa nesperata pentru 17 copii defavorizati insa cu un talent muzical deosebit. Ei au fost ajutati sa se "lanseze" in lumea muzicala si sa obtina acces la o educatie potrivita pentru talentul lor. Pe langa finantarea proiectului, BCR a derulat o campanie de strangere de fonduri, in beneficiul copiilor, prin care a obtinut 90.000 de euro.


Cauza sociala studiu de caz:


In Romania, peste 25% dintre copii traiesc la limita saraciei. Expusi excluziunii sociale, probabilitatea ca ei sa obtina rezultate scolare bune sau sa-si dezvolte talentele native este foarte mica.

Un caz dramatic il reprezinta copiii care au un talent in domeniul artelor, insa provin din centre de plasament sau din familii sarace. Educarea si dezvoltarea talentului lor este aproape imposibila.  Pentru parinti sau pentru centrele din care provin, costurile pentru o educatie in domeniul artelor sunt un lux pe care nu si-l pot permite.

Desfasurare proiect:


Ideea unui proiect de sprijinire a unor copii cu talent muzical, insa lipsiti de resurse materiale, a venit la inceputul lui 2009, din partea lui Sava Dalbokov, directorul good.bee - o companie din grupul ERSTE, ale carei servicii se adreseaza persoanelor din zone rurale sau dezavantajate.

Ideea a fost imediat imbratisata de presedintele BCR, Dominic Bruynseels. Astfel, prin implicarea Departamentului de Relatii Comunitare al bancii, a aparut proiectul ”BCR Sperante”.   

Proiectul isi propunea:
 • sa identifice copii foarte saraci, insa cu un talent muzical deosebit;
 • sa ii ajute sa se ”lanseze”, in asa fel incat publicul sa le recunoasca talentul si sa fie sensibilizat de cauza lor;
 • sa le finanteze educatia viitoare in domeniul muzical si sa ii sprijine in primii pasi ai carierei de artist.
BCR a investit in intregul proiect un buget de 80.000 de euro. Insa in urma campaniei de strangere de fonduri, desfasurata la finalul lui, au mai fost stransi peste 90.000 de euro. Acesti bani vor fi folositi atat pentru formarea ulterioara a copiilor, cat si pentru a asigura sustenabilitatea proiectului.

Identificarea copiilor - preselectii la nivel national


Intr-o prima etapa, echipa de la BCR s-a gandit ca pentru a-i descoperi pe cei mai talentati copii, dar si pentru a le asigura educatia pe viitor, are nevoie de sprijinul unor ONG-uri de specialitate.

Una din organizatiile alese a fost Salvati Copiii. Aceasta avea 16 centre educationale, in toata tara, care se ocupau de reintegrarea sociala si scolara a copiilor din comunitati defavorizate. Cea de-a doua a fost Romani CRISS, organizatie care desfasoara diverse proiecte educationale in comunitatile de romi.

Cu ajutorul celor doua ONG-uri, echipa BCR a organizat preselectii in 8 orase din tara: Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Iasi, Timisoara si Targu-Mures. Acestea au avut loc in perioada aprilie-mai 2009.

Preselectiile s-au desfasurat in sediile locale ale Radio Romania, un alt partener al proiectului. Tot, cu ajutorul Radio Romania, BCR a alcatuit un juriu, format din compozitori si oameni de radio, care i-au ascultat pe cei peste 500 de copii veniti la preselectii.

In urma acestei etape, juriul a selectat 17 copii, care au devenit prima generatie de ”sperante BCR”.

Povestile acestor copiii pot fi citite pe site-ul BCR. Ele impresioneaza prin faptul ca vorbesc atat despre dificultatile materiale ale micutilor, cat si despre de pasiunea lor pentru muzica.

Emanuel KaloSpre exemplu:
 • Emanuel Kalo: "s-a nascut in comuna Floresti, judetul Cluj, unde locuieste intr-o casa compusa dintr-o camera si o bucatarie. Provine dintr-o familie de opt membri, formata din cei cinci frati ai sai, mama, casnica, si tatal, care lucreaza ca muncitor necalificat in constructii [...] Tatal sau i-a sprijinit educatia muzicala ducandu-l la diversi lautari pentru a-i perfectiona talentul. Eforturile au dat roade cand, in clasa I, a obtinut diploma pentru cel mai bun cantaret din scoala..."
 • Valentina EneValentina Ene: "s-a nascut in comuna Sintesti, judetul Ilfov. Pentru tatal, muncitor necalificat si mama, ingrijitoare, educatia Valentinei si a surorii ei necesita sacrificii financiare si de timp carora le fac greu fata [...] Singurul ei sprijin a fost invatatoarea, care a sustinut-o sa isi cultive talentul pe care si l-a descoperit inca de la varsta de doi ani. Valentina viseaza sa devina cantareata, iar premiile pe care le-a obtinut la concursurile scolare ii dau incredere ca ceea ce isi doreste va deveni realitate..."

Inregistratrea albumului BCR Sperante

CD-ul 'BCR Sperante', produs de banca si partenerii sai
Urmatoarea etapa a proiectului a presupus inregistrarea unui album pe CD, cu melodii cantate de micii “artisti".

Timp de mai multe luni, BCR a finantat deplasarea si cazarea celor 17 copii la Bucuresti. Aici, ei au trecut prin multe ore de repetitii, gazduite de studiourile Radio Romania. Tot Radio Romania le-a pus la dispozitie si Orchestra Radio, alaturi de care copiii au repetat si au inregistrat albumul, sub indrumarea muzicala oferita de compozitorul George Natsis.

Intre timp, BCR i-a propus artistei Loredana Groza sa devina imaginea proiectului. Aceasta s-a alaturat initiativei pro-bono. Ea a inregistrat alaturi de copii melodia “Voi canta”, care a devenit si imnul proiectului.

La final, CD-ul micilor artisti a cuprins 12 melodii cantate de acestia. Albumul acopera mai multe genuri muzicale, de la muzica clasica si pop, pana la muzica traditionala romaneasca. El poate fi ascultat pe site-ul BCR, sau obtinut, in schimbul unei donatiii pentru Salvati Copii, de pe site-ul CharityGift.ro.

Gala BCR Sperante


Albumul ”BCR Sperante” a fost lansat printr-o conferinta de presa si printr-o gala festiva organizata la Teatrul de Opereta Ioan Dacian din Bucuresti, pe 22 octombrie.

Dominic Bruynseels, Presedinte BCR Romania, alaturi de copii, la conferinta de presa de lansarePentru a da greutate Galei, BCR i-a invitat pe scena pe mai multi artisti cunoscuti. Fiecare l-a introdus pe cate un copil, impartasindu-i publicului povestea acestuia. Pe langa Loredana, au mai fost prezenti: Angela Similea, Nico, Paula Seling, Daniela Condurache, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Razvan Suma (Romanian Piano Trio), Damian Draghici, Dinu Iancu Salajanu, Alexandrina Halic si Elena Gheorghe.

Echipa community BCR si Loredana Groza
Trupa 'The Travellers' - formata din 4 din tinerii 'BCR Sperante'
Catareata de muzica populara Daniela Condurache a fost alaturi de Maricica Andrei, care a interpretat cantecul 'Spune-mi badita draga'
Intreaga echipa BCR Sperante a cantat imnul proiectului - 'Voi canta'

Campania de strangere de fonduri


Spectacolul de la Gala BCR Sperante a dat si startul unei campanii de strangere de fonduri, adresat in primul rand partenerilor bancii. Banii stransi urma sa fie folositi pentru a-i ajuta pe cei 17 copii sa-si continue educatia muzicala.

Un rol important in comunicarea cu partenerii l-a avut un film de prezentare, pe care BCR l-a realizat despre proiect si pe care l-a prezentat in timpul Galei BCR Sperante. Acesta a rulat de asemenea pe ecranele din sucursalele bancii si a fost publicat pe intranet-ul companiei. Rolul lui a fost sa spuna, intr-o maniera expresiva si autentica, povestea initiativei si a copiilor implicati. Filmul contine interviuri cu cei 17 copii si secvente din viata lor de zi cu zi. 

In urma campaniei, firme precum IBM Romania si AzoMures s-au alaturat initiativei, prin donatii sau cumparand CD-uri. Donatii importante au venit si din partea unor clienti corporate ai BCR, precum si din partea angajatilor bancii.

De asemenea, albumul BCR Sperante a fost promovat si in Viena, prin intermediul good.bee, unde au ajuns 600 de CD-uri.

Film prezentare "BCR Sperante":


Campania pe bloguri


Pe langa campania adresata partenerilor, BCR a promovat albumul si in randurile publicului larg, prin intermediul internetului.

Exemplu de banner de sustinere, publicat de un blogger partener

Banca a stabilit parteneriate cu 11 dintre cei mai cunoscuti bloggeri romani. Fiecare dintre ei a “adoptat” unul sau mai multi copii din proiect, pe care i-au cunoscut in prealabil, in cadrul unei intalniri la sediul BCR.

Bloggerii au spus povestea copiilor, prin intermediul articolelor, al filmuletelor si al retelelor sociale. De asemenea, si-au indemnat cititorii sa doneze sau sa cumpere albumul de pe site-ul CharityGift.ro.

Iata cateva exemple de articole scrise de bloggeri: Vlad Petreanu, Cristian Manafu, Subiectiv.ro, Marius Pahomi, Simona Tache, Arhiblog, Piticu, ReportervirtualDenisuca, Lamaie si Buddha.voce.

Urmarea campaniei de strangere de fonduri


Pana la inceputul lunii februarie 2010, banca a strans din diversele donatii, peste 90.000 de euro. O parte din acestia vor fi folositi de Salvati Copiii si Romani CRISS, in beneficiul celor 17 copii, restul urmand sa fie folositi pentru viitoarea generatie "BCR Sperante".

In urma unei anchete sociale, BCR si cele doua ONG-uri au elaborat, pentru fiecare copil, cate un plan de interventie si un buget pe 2010. Fiecare plan de interventie prevede atat cheltuieli legate de educatie, in special cea muzicala (ore saptamanale de muzica, participari la competitii), cat si cheltuieli legate de alimentatie, transport sau cazare, unde e cazul.

Rezultate studiu de caz:


 • 17 copii au fost selectati in proiect (din peste 500 de participanti la preselectii). Ei s-au putut afirma ca viitori artisti si au obtinut acces la o educatie muzicala potrivita talentului lor;
 • 5 companii s-au implicat in proiect alaturi de BCR;
 • in urma campaniei de strangere de fonduri s-au obtinut pana acum 90.000 Euro. O parte din acestia va fi investita in dezvoltarea artistica a copiilor, iar alta parte va fi folosita pentru urmatoarea generatie "BCR Sperante";
 • 15 aparitii in mass-media (presa scrisa, tv, radio si agentii de presa);
 • 11 dintre cei mai populari bloggeri au promovat cauza BCR Sperante si pe copiii din proiect - 37 de articole, 670 de comentarii, peste 10.000 de vizualizari;
 • Gala BCR Sperante a fost difuzata de TVR 1, pe 10 noiembrie 2009.
Pe langa aceste rezultate cantitative, proiectul le-a adus celor 17 copii experiente sau succese deosebite. Spre exemplu:
 • Iancu Gabor, baietelul de 7 ani care suferea de o boala congentitala la un ochi va face o operatie care ii va reda vederea, cu banii adunati in proiect. Valoarea operatiei este de 6000 de Euro.
 • Maricica Andrei a semnat deja un contract cu casa de productie ROTON, urmand sa inregistreze un album si sa participe la diverse concerte. Totodata, a fost acceptata sa sustina un recital in cadrul Festivalului Maria Tanase, desi varsta nu i-a permis inca sa participe in competitie.
 • Ionut Cibotariu, apreciat de juriu ca unul dintre varfurile proiectului si un viitor nume important in muzica clasica, a fost invitat sa sutina un concert in cadrul Stagiunii Prietenii Muzicii, fiind de asemenea remunerat.
 • Emanuel Kalo si Olivia Biro au cantat la invitatia lui Damian Draghici, artist premiat cu Grammy, in cadrul Ultimului concert Damian&Brothers, in fata unui public de peste 4.000 de persoane.
 • Toti copiii din BCR Sperante au fost invitati de TVR sa tina un concert, cu ocazia sarbatorilor de iarna.

9030

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Educatie | Incluziune si diversitate | Cultura

Vezi profilul companiei BCR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro