RSS
Lectii invatate

In 2010 am vrut sa implicam un numar cat mai mare de femei, sa le facem co-autoare ale campaniei. De aceea, prima intrebare a fost cum sa depasim bariera psihologica a publicului de a se asocia cu o campanie pe care scrie “cancer”.

Ideea de “promisiune” si instrumentele, in special online, pe care le-au avut femeile au fost esentiale pentru asta. Ca intotdeauna am avut vedete care ne-au sustinut si supravietuitoare ale cancerului, care ne-au ajutat sa facem cunoscute povestile lor si importanta controlului preventiv. Insa anul acesta nu au fost doar ele, ci si alte zeci de mii de femei care au facut “promisiunea pentru viata”, si-au publicat fotografiile pe site sau le-au transmis prietenelor de pe Facebook indemnul de a promite ca vor merge la control. Iar daca o sa ne uitam la varsta lor, o sa vedem ca o mare parte sunt mai tinere decat publicul nostru tranditional, adica femeile intre 30 si 55 de ani, care sunt cel mai sensibile la tema cancerului la san.

Mihaela Nita
Coordonator campanii sociale - Avon Cosmetics Romania

Citeste si alt studiu de caz CSR al
Avon Cosmetics Romania:

Studiu de caz: Campania promisiunilor 2010

Studiu de caz din domeniul Social, trimis de Avon Cosmetics Romania (12 nov 2010)

Rezumat studiu de caz:

Avon Romania a derulat a opta editie a campaniei impotriva cancerului la san, introducand in premiera conceptul "promisiunii pentru viata". Zeci de mii de femei s-au implicat in evenimentele stradale si in actiunile online, iar alte peste 2,5 milioane au aflat mesajele campaniei din mass-media.


Cauza sociala studiu de caz:


Anual, in Romania sunt diagnosticate 6.500 de cazuri noi de cancer la san. Din pacate, in momentul depistarii, 85% dintre ele sunt deja in stadii avansate.

Aceasta situatie se datoreaza atat faptului ca boala este asimptomatica in stadiile incipiente, cat mai ales modului in care se raporteaza femeile din Romania la ea: majoritatea gandesc ca nu li se poate intampla lor, le e teama sau refuza sa mearga la control motivand ca se simt bine.

De aici rezulta importanta unor campanii de constientizare, al caror scop sa constea in fixarea unui comportament, respectiv mersul periodic la control. Cancerul la san poate fi tratat si chiar vindecat complet daca este descoperit la timp. Rata de supravietuire este de aproape 100% daca diagnosticarea se face in primele faze ale bolii.

Desfasurare proiect:


Avon Romania organizeaza in fiecare an, incepand din 2002, campanii de constientizare in privinta cancerului la san. Chiar daca strategia acestora difera de la an la an, obiectivele lor sunt aceleasi:
 • Produs cu fundita roz comercializat pentru strangerea de fonduriSa creasca notorietatea depistarii precoce a cancerului la san si sa le convinga pe femei (in special 30-55) sa mearga periodic la control;
 • Sa asigure, prin donatii, existenta unei aparaturi medicale moderne pentru tratarea cancerului la san, in unitatile sanitare din Romania;
 • Sa comercializeze produsele cu fundita roz din brosura Avon, produse al caror profit intra in bugetul de CSR si este folosit pentru donatii si campanii viitoare in sprijinul cauzei.
In 2010, Avon a facut o donatie de 113.000 USD pentru Institutul Oncologic Ion Chiricuta, din Cluj-Napoca. Cu ajutorul ei au fost achizitionate aparate de ultima generatie, respectiv un osteodensitometru si un aparat gamma probe.  

In perioada septembrie-octombrie au avut loc doua evenimente majore in cadrul campaniei:
 • La Cluj-Napoca, pe 23 septembrie, cu ocazia donatiei catre Institutul Oncologic. S-a organizat o conferinta de presa, urmata de un eveniment stradal, cu diverse momente artistice.
 • La Bucuresti, pe 1 octombrie, s-a organizat evenimentul traditional al campaniei - “Marsul roz”, devenit anul acesta “Marsul promisiunilor”. 
Logo campanie

Conceptul de comunicare

 
Spre deosebire de anii anteriori, cand mesajul era unul de avertisment (ex. “una din opt femei risca sa dezvolte cancer la san; tu poti fi acea femeie“), in 2010 campania a avut un mesaj diferit, mai optimist si gandit astfel incat sa convinga cat mai multe femei sa si-l asume si sa-l transmita mai departe.    
 Macheta aparuta in revista Cosmopolitan, prin care Andreea Raicu le indeamna pe femei sa mearga la control.
Astfel, in urma etapei de cercetare a aparut conceptul de “Promisiune”, respectiv “promisiunea de a merge la control”.

Conceptul sustinea obiectivul campaniei, adica fixarea unui comportament (“mersul la control”), insa oferea un pas intermediar, usor de asumat. In plus, promisiunea este un gest pe care oricarei femei ii este usor sa-l faca in public, motivata fie de ideea de a-si proteja ei viata, fie de ideea de exemplu personal, care poate salva viata celor din jurul ei.

Comunicarea ATL


Campania a avut loc in perioada septembrie-noiembrie 2010. Mesajele au fost transmise prin intermediul unor persoane reale, respectiv:
 • 6 vedete, care au sustinut benevol cauza: Maia Morgenstern, Andreea Marin, Andreea Raicu, Beatrice Rancea, Crina Matei si Iuliana Tudor.
 • 5 "supravietuitoare" - femei care au invins cancerul la san si care au acceptat sa-si impartaseasca povestile: Florentina Ilinca, Ana Siliste, Feldioara Simedre, Violeta Beja si Nicoleta Taranu.
Promovarea pe TV s-a realizat printr-un parteneriat cu Realitatea TV. Postul a difuzat clipuri cu povestile “supravietuitoarelor” (5) si clipuri cu vedetele implicate (6). De asemenea, a acoperit editorial evenimentele, difuzand 3 stiri in prime-time despre acestea.

Exemplu poveste: Violeta Beja

Celelalte povesti ale “supravietuitoarelor” pot fi vazute pe site-ul campaniei.

Spot Andreea Marin


Promovarea pe radio
a constat in spoturi pe Magic FM si Radio ZU, care invitau publicul sa participe la “Marsul promisiunilor”.


Promovarea pe print s-a facut in majoritatea revistelor glossy, in special cele pentru femei (Cosmopolitan, Elle, Unica, Tabu, Viva!, Joy, Avantaje, Ioana, Mami, Felicia, Tango etc.). Datorita colaborarii de marketing cu Avon, acestea au publicat gratuit, in editiile din octombrie si noiembrie, machete cu povestile supravietuitoarelor, insotite de indemnul vedetelor de a merge la control.

Totodata, revista Psychologies a publicat in octombrie un numar special, cu 20 de pagini despre cancerul la san.

Exemplu de macheta-testimonial aparuta in Viva Exemplu de macheta prin care actrita Maia Morgenstern le indeamna pe femei sa mearga la control, aparuta in Adevarul de seara.
Macheta de promovare a numarului special din Psychologies, difuzata in publicatiile trustului Edipresse

Comunicarea online


Homepage-ul site-ului www.stopcancerlasan.roSite-ul programului, www.stopcancerlasan.ro, a fost refacut cu ocazia noii campanii. El a fost folosit pentru a oferi resurse despre cancerul la san, dar mai ales pentru a convinge cat mai multe femei sa se asocieze cu mesajul campaniei, adica “sa faca promisiunea“. Pentru asta s-au folosit 2 mecanisme cu potential de raspandire “virala”.

Galeria promisiunilor. Femeile din audienta au fost incurajate sa-si publice fotografia si numele intr-o galerie foto de pe site. De acolo puteau trimite un mesaj cu “promisiunea” lor catre alte femei - prin email, prin contul de Facebook sau de Twitter. Mesajul le indemna pe destinatare sa intre la randul lor pe site si “sa faca promisiunea”.

Cu ocazia evenimentelor de la Cluj-Napoca si de la Bucuresti, organizatorii au promovat acest gest simbolic si prin “cabinele promisiunii” - standuri dotate cu internet, calculatoare si webcam-uri.

Aplicatia de Facebook "Promit". Pentru Facebook, organizatorii au realizat o aplicatie speciala, care a fost atasata la pagina programului. Atunci cand o accesa, o utilizatoare putea sa navigheze prin lista ei de prietene si sa le publice pe wall o invitatie de a face “promisiunea”.

Galeria cu promisiuni publicate pe site-ul programului Aplicatia de Facebook 'Promit' Invitatie de a face 'promisiunea' postata cu ajutorul aplicatiei pe wall-ul prietenelor

Ambele mecanisme au mers pe rationamentul ca invitatia va fi mai usor acceptata daca vine de la o alta femeie. Aceasta idee este coerenta dealtfel cu un comportament des intalnit la femei, respectiv acela de a merge la medic impreuna cu o prietena.

Comunicarea interna


Newsletter trimis catre reprezentantele AVON Un rol important in comunicarea campaniei l-a avut publicul intern. Avon a apelat la cele aproximativ 100.000 de mii de reprezentante ale sale pentru a le implica fie ca voluntare, fie pentru a transmite mesajele campaniei. Totodata ele erau si cele care puteau achizitiona produsele de fund-raising cu fundita roz sau le puteau incuraja pe clientele lor sa o faca.
;
Reprezentantele au fost informate prin intermediul a 2 newsletter-e pe email: unul despre conceptul general al campaniei si unul care anunta evenimentul de la Cluj-Napoca. Tot pentru evenimente, inclusiv cel de la Bucuresti, s-au trimis SMS-uri de invitatie.

Articol pe Avonspaceblog, cu invitatia la Marsul Promisiunilor din Bucuresti De asemenea, au fost folosite si canalele online corporate, accesate frecvent de reprezentantele Avon:
Un alt instrument, important mai ales pentru vanzarea produselor cu fundita roz, a fost o brosura educativa despre cancerul la san. Aceasta continea informatii detaliate despre stadiile bolii, despre metodele de preventie, despre depistarea precoce si chiar despre costurile diverselor analize medicale. Totodata informa despre campania Avon si le incuraja pe cititoare sa cumpere produsele de fund-raising.

Brosura a fost trimisa prin posta tuturor reprezentantelor care au facut o comanda in luna octombrie. De asemenea, pe perioada evenimentelor au existat puncte fixe de informare in 14 orase, unde voluntarii le-au impartit exemplare din brosura trecatoarelor.

Brosura educativa despre sanatatea sanilorEvenimentele stradale


Ca de obicei, o componenta importanta a campaniei au fost evenimentele stradale. Rolul acestora este sa le incurajeze pe femeile care participa sau afla din mass-media, sa treaca peste neglijenta sau teama de a merge la control. De asemenea, ele sunt folosite pentru a obtine un maxim de mediatizare gratuita (publicity) in cadrul campaniei.  

1) Cluj-Napoca, 23 septembrie

Evenimentul a marcat donatia Avon pentru Institutul Oncologic Ioan Chiricuta. El a inceput cu o conferinta de presa de inagurare, la care au luat parte, alaturi de directorul comercial al companiei, primarul municipiului si directorul institutului.

Ziua a continuat cu un eveniment stradal, care a presupus diverse momente artistice, dar si discursuri ale unor "supravietuitoare". In paralel au existat corturi de informare unde s-au impartit brosuri, s-au facut fotografii pentru “galeria promisiunilor” sau s-au prezentat produsele Avon cu fundita roz.

Datorita interesului local si sprijinului organizatoric al Centrului pentru Jurnalism Independent, evenimentul s-a bucurat de o buna vizibilitate in mass-media, in special cea locala.

Cluj - conferinta de presa. De la stanga la dreapta: Alexandru Irimie (Director Institutul Oncologic Ion Chiricuta), Razvan Diratian (Director Comercial Avon), Sorin Apostu (Primarul Cluj), Doina Piciu (Medic primar). Cluj - Evenimentul stradal pentru sanatatea sanilor Moment artistic din cadrul evenimentului stradal

2) Bucuresti, 01 octombrie - Marsul Promisiunilor

  Si in Capitala, actiunea a inceput cu un atelier pentru presa, pe tema cancerului la san. La el au vorbit, alaturi de organizatori, medici radiologi si psihologi.

Evenimentul stradal a avut loc in Parcul Tineretului si a presupus o desfasurare logistica de anvergura. Si aici au existat corturi de informare si “cabine ale promisiunii”, s-au impartit baloane roz si vata de zahar pentru copii, s-au oferit sedinte gratuite de make-up, participantele au fost invitate sa transmita mesaje prin desene etc.

Participanti la 'Marsul Promisiunilor' din CapitalaMarsul Promisiunilor” a pornit la ora 17:00 de la intrarea principala a Parcului Tineretului (intersectia cu Gheorghe Sincai) si s-a intors in aceeasi zona, dupa ce a parcurs Bulevardul Tineretului, pana la Palatul Copiilor, iar apoi a traversat parcul. Coloana a fost condusa de vedetele Gianina Corondan, Andreea Raicu si Crina Matei.

La final, publicul a fost invitat in fata unei scene, unde au luat cuvantul 4 dintre “supravietuitoare”, iar apoi au cantat trupele Vunk si Directia 5.

Pentru o poveste in imagini, va prezentam mai jos un montaj video al evenimentului:Rezultate studiu de caz:


Fund-raising
 • Vanzarile de produse Avon cu fundita roz au crescut cu 26% in octombrie 2010, fata de aceeasi luna din 2009. Profitul obtinut va fi investit integral in donatiile si in campania din 2011. De la inceputul anului pana in octombrie inclusiv, suma stransa de Avon din aceste vanzari a fost de 800.000 RON.
Impactul de PR
 • Campania a beneficiat de peste 100 de mentionari gratuite pe TV, in presa scrisa sau cea online (in luna octombrie).
 • La evenimentele din Bucuresti si Cluj-Napoca au luat parte peste 1.500 de participanti
 • Au fost distribuite 113.000 de brosuri educative despre sanatatea sanilor, in primul rand reprezentantelor Avon, dar si unui numar de peste 12.000 de alte femei care au interactionat cu voluntarii campaniei.
Audienta campaniei ATL
 • Audienta feminina care a intrat in contact cu mesajele campaniei de pe TV, radio si print poate fi estimata la peste 2,5 milioane (femei peste 25 de ani, din mediu urban sau rural).
Online
 • Site-ul programului, www.stopcancerlasan.ro, a avut aproape 400.000 de vizitatori unici, in perioada 1 septembrie - 26 octombrie.
 • Informatia despre campanie si posibilitatile de implicare a ajuns prin newsletter-e pe email la toate cele 100.000 de reprezentante Avon, dar si la 30.000 de abonati ai site-ului Feminis.ro si la cei 14.500 de abonati ai site-ului Eva.ro.
 • 12.400 de femei au accesat aplicatia “Promit” de pe Facebook si au publicat mesaje pe wall-urile prietenelor lor.

13072

Parteneri in proiect:


Ti-a placut acest studiu de caz? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alt studiu de caz din categorii similare:


Campanii sociale | Fundraising | Sanatate | Marketing social | Marketing legat de o cauza | Branding | Social Media CSR

Vezi profilul companiei Avon Cosmetics Romania

Iti recomandam si articolul:

Studiu: ce ii motiveaza pe angajati sa se implice in cauzele sociale sustinute de companii

Aflati care sunt beneficiile unei companii care ofera angajatilor oportunitati de voluntariat, dar si ce instrumente pot folosi acestea.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.