RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Unilever va dona alimentele expirate unei statii in care se produce energie regenerabila din biogaz

Unilever va dona alimentele expirate unei statii in care se produce energie regenerabila din biogaz

Aflati cum vor fi valorificate alimentele si ce beneficii va avea compania in urma acestui parteneriat in premiera in Romania.

(23 mai 2014)

Compania Unilever a semnat un parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner, producator de energie regenerabila din surse organice. Unilever va dona alimentele expirate sau deteriorate ramase intr-unul din depozitele sale, pentru ca acestea sa fie transformate in biogaz si apoi in energie regenerabila.

Cum obtine Genesis Biopartner energia regenerabila


Grupul Genesis Biopartner detine prima statie romaneasca de producere a energiei electrice si termice din biogaz. Aceasta se afla la Filipestii de Padure, in judetul Prahova, si are o capacitate de 1MW/h electric si 1,2MW/h termic (echivalentul lunar al consumului electric a cel putin 6 gospodarii si al consumului termic a cel putin o gospodarie).

Statia de producere a energiei regenerabile din biogaz de la Filipestii de Padure, Prahova

Zilnic, in statie se proceseaza aproximativ 50 de tone de substrat organic, respectiv masa verde agricola, reziduuri animale si vegetale, deseuri organice etc..

Aceasta materia prima se pune in niste tancuri (fermentatoare) in care se introduc si o serie de bacterii. In lipsa oxigenului, bacteriile descompun masa organica in metan, dioxid de carbon si alte cateva gaze, regasite in cantitati mai mici. Impreuna, acestea compun biogazul. Biogazul se arde si se obtine astfel energie electrica, care este livrata in sistemul energetic national.

In procesul de ardere a biogazului, se genereaza si caldura, care este la randul ei capatata si folosita pentru a incalzi apa. Aceasta apa, alaturi de aburul obtinut din racirea instalatiilor, este livrata pe post de energie termica unui agent economic din judetul Prahova.

Intrucat din arderea biogazului se obtine atat energie electrica, cat si termica, se poate spune ca statia de la Filipestii de Padure produce energie regenerabila in cogenerare.

Suplimentar, aici se obtine si un fertilizator organic pentru sol, care poate fi folosit in agricultura bio. Fertilizatorul rezulta printr-un proces de mineralizare a resturilor de materie prima ramase dupa obtinerea biogazului.

Schita intregului proces de obtinere a energiei regenerabile si fertilizatorului
Schita intregului proces de obtinere a energiei regenerabile si a fertilizatorului


Ce aduce nou colaborarea cu Unilever


De acum inainte, statia Grupului Genesis Biopartner va folosi in activitatea sa si alimentele expirate sau deteriorate ramase in depozitul Unilever de la Aricestii Rahtivani, judetul Prahova.

Este vorba despre produse precum margarina, inghetata, mustar, marioneza sau ketchup, pe care cei de la Genesis Biopartner le vor dezambala si le vor introduce in tancuri, alaturi de masa verde agricola si deseurile organice.

Transportul deseurilor de alimente va fi asigurat de catre Unilever.

Beneficiile parteneriatului pentru Unilever


Reprezentantii companiei declara ca acest parteneriat ii va ajuta de pe o parte sa valorifice alimentele expirate, al caror management reprezinta un cost pentru orice producator de bunuri de larg consum.

Pe de cealalta parte, proiectul faciliteaza indeplinirea unor obiective din „Planul Unilever Pentru un Stil de Viata Sustenabil”, prin care si-au propus sa-si reduca impactul asupra mediului si sa imbunatateasca impactul pozitiv asupra societatii. Mai exact, pana in 2020, Unilever urmareste sa imbunatateasca sanatatea si starea de bine a peste 1 miliard de consumatori, sa reduca la jumatate impactul asupra mediului de-a lungul intregului lant de productie si sa reduca consumul de materie prima agricola din activitatea lor.

Catalin Oprisan, Supply Chain Manager Unilever South Central Europe, a explicat ce semnifica pentru companie acest parteneriat:
Catalin Oprisan, Supply Chain Manager Unilever South Central Europe
  „Colaborarea cu Genesis Biopartner inseamna un pas inainte in ceea ce priveste contributia noastra locala la planul de sustenabilitate. Ne bucura faptul ca deseurile alimentare de la depozitul Unilever vor fi transformate acum in resurse esentiale pentru comunitate s intentionam sa gasim si de acum inainte astfel de solutii.Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

3966

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Unilever Romania | Produse responsabile | Investitii sustenabile | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro