RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


UE: noi tinte pentru combaterea incalzirii globale

UE: noi tinte pentru combaterea incalzirii globale

Aflati ce tinte de poluare si de consum energetic au stabilit liderii statelor din UE pentru 2030 si cum au reactionat ONG-urile de mediu.

(27 oct 2014)

Liderii statelor membre UE au ajuns vineri, 24 octombrie 2014, la un acord privind tintele de poluare si consum energetic pe care trebuie sa le impuna statele pana in 2030, prin politicile de mediu adoptate la nivel national si european.

Tintele au fost stabilite in urma unor dezbateri indelungi, care au avut loc in cadrul unei reuniuni a Consiliului European la Bruxelles.

Va prezentam in continuare concluziile la care s-a ajuns si reactiile partilor implicate.

Tintele de poluare si consum energetic agreate


La nivel national, statele vor fi obligate sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40%, comparativ cu nivelul din 1990.    
Pentru a indeplini acest obiectiv, statele membre trebuie sa-si reduca limita maxima permisa a emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 2,2% in fiecare an fata de anul precedent, incepand cu 2021. Aceasta tinta este mai ambitioasa fata de cea precedenta, care stabilea o reducere anuala de doar 1,74% pana in 2020.

Chiar si cu tinte de poluare mai aspre, vor fi alocate in continuare certificate de carbon, pentru a asigura competitivitatea unor industrii pe piata internationala a productiei de energie si pentru a evita decizia companiilor de a se muta in state in care legislatia este mai laxa.
Pe langa tinta de poluare la nivel national, liderii UE au mai stabilit ca, pana in 2030:
  • sa creasca ponderea de energie regenerabila folosita la nivelul UE pana la 27% din totalul energiei consumate;
  • sa creasca eficienta energetica cu 27% la nivelul UE;
  • sa asigure o interconexiune de cel putin 15% a retelelor energetice la nivelul UE.

    Aceasta masura a fost sustinuta indeosebi de Spania si Portugalia, care au un surplus de energie din surse regenerabile, dar care nu o pot exporta din cauza lipsei conexiunii cu Franta, acuzata ca vrea sa-si protejeze astfel industria nucleara.
Statele nu sunt obligate sa transpuna aceste 3 tinte obligatorii la nivel european in legislatia nationala, insa sunt incurajate de Comisie sa-si seteze tinte proprii mai ambitionase.

Urmariti in continuare o prezentare video a masurilor impuse, alaturi de efectele estimate:Obiectivele stabilite, mai putin ambitioase decat cele solicitate de Comisie


Masurile referitoare la ponderea energiei regenerabile si la eficientizarea energetica adoptate au fost mai putin dure decat cele solicitate de Comisia Europeana.

Comisia a cerut o crestere a eficientei energetice cu 30%, insa liderii au stabilit-o la 27%, cu posibilitatea de a o revizui in 2020. De asemenea, dupa opozitia unor tari precum Marea Britanie, ponderea de energii regenerabile de 27% din consum a devenit obligatorie doar la nivel de UE, nu si la nivel national, asa cum solicitase Comisia.

Reactiile liderilor europeni


Cu toate ca masurile impuse sunt mai laxe decat cele solicitate de Comisie, liderii statelor membre UE au considerat ca reprezinta un succes in demersul de a limita schimbarile climatice.

Angela Merkel si Francois Hollande, la summitul UE
Angela Merkel si Francois Hollande, la summitul UE

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat ca “niciun alt actor nu e la fel de ambitios ca Uniunea Europeana atunci cand vine vorba de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.”  

Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat ca acordul reprezinta un semnal clar catre marii poluatori precum Statele Unite sau China, impreuna cu care trebuie sa stabileasca tinte la fel de ambitioase la nivel global in cadrul summit-ului UN de anul viitor.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a precizat ca acest acord transforma Uniunea Europeana intr-un jucator important pe scena internationala.

Reactiile organizatiilor de mediu


Reprezentantii organizatiilor de mediu si-au exprimat insa nemultumirea fata de tintele stabilite de Consiliul European.Mahi Sideridou, Managing Director al Greenpeace EU

Mahi Sideridou, Managing Director al Greenpeace EU a declarant ca: “Lupta globala impotriva schimbarilor climatice are nevoie de un tratament soc radical, insa UE ii ofera doar unul superficial. Oamenii din Europa vor energii mai curate, dar liderii UE nu lasa sectorul infloritor al energiei regenerabile sa creasca. Europa ar trebui sa faca mai mult ca sa opreasca efectele devastatoare ale schimbarilor climatice.
Natalia Alonso, Deputy Director pentru Advocacy si Campanii Oxfam
Pozitia Oxfam este enuntata de Natalia Alonso, Deputy Director pentru Advocacy si Campanii: “Reducerea cu 40% a emisiilor e de apreciat, dar nu ar trebui sa fie decat primul pas in lupta UE cu schimbarile climatice. Astfel de actiuni insuficiente din partea celor mai bogate tari ale lumii afecteaza in continuare populatiile sarace, cel mai putin responsabile pentru criza climatica.”

Brook Riley, reprezentant Friends of the EarthBrook Riley, reprezentant Friends of the Earth, a comentat : “Sa descrii o reducere cu 40% a emisiilor ca adecvata sau ambitioasa, asa cum o fac liderii UE, e periculos de iresponsabil. Acrodul nu contine masuri care sa reduca dependenta Europei de combustibili fosili sau sa accelereze trecerea la un viitor energetic verde. E un acord care pune interesele industriilor murdare inaintea intereselor cetatenilor sau ale planetei.“


Puteti afla mai multe detalii din raportul oficial al acodrului semnat la Bruxelles, publicat pe site-ul Comisiei Europene.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


1987

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Tendinte CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro