RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Top 100 tehnologii si idei de afaceri sustenabile

Top 100 tehnologii si idei de afaceri sustenabile

Descoperiti solutii inedite de dezvoltare comunitara, agricultura bio, reciclarea deseurilor, eficientizare energetica sau ecologie urbana.

(18 iul 2014)

Sustainia, un consortiu de experti si organizatii, printre care se numara si companii precum Microsoft, General Electric, Philips Lighting, Novo Nordisk si IKEA, a publicat recent a treia editie a unui top al celor mai performante 100 de idei de afaceri sustenabile.

Topul se numeste Sustania100 si este intocmit anual, cu scopul de a oferi exemple simple si functionale care sa fie utile atat investitorilor si oamenilor de afaceri, cat si consumatorilor.

Pentru editia de anul acesta, au fost analizate 900 de proiecte, din domenii precum: constructii, industria alimentara, industria modei, transport, IT, educatie, energie, sanatate, orase si resurse.

Va prezentam in continuare trei dintre modelele care au ajuns in top 100:

Frigider din materiale nepoluante, care functioneaza fara electricitate


Frigider din lut, care functioneaza fara energie electrica, pe baza de apa Frigiderul Mitticool este fabricat din lut si functioneaza datorita efectului de racire pe care il are evaporarea apei. In partea superioara a frigiderului se stocheaza o cantitate de apa, care se prelinge pe peretii laterali exteriori ai frigiderului, evaporandu-se. Aceasta evaporare are un efect de racire, care se transmite prin peretii porosi, din lut, in interiorul frigiderului. Astfel, frigiderul nu are nevoie de energie electrica pentru a raci alimentele.

Avand un pret accesibil, acesta poate fi o solutie pentru familiile care nu-si permit sa cumpere un frigider conventional. Printre avantajele lui, se numara reducerea consumului de energie electrica din gospodarii, dar si reducerea risipei alimentare, care creste in perioada recoltelor in tarile in curs de dezvoltare.

Tehnologia a fost dezvoltata in India, iar frigiderele au fost comercializate in tari precum India, Kenya, Emiratele Arabe Unite sau Marea Britanie.

Stadion cu un nivel inalt de eficienta energetica, construit partial din materiale reciclate

Stadion eficient energetic
Stadionul Metlife SUA a fost construit astfel incat sa aiba o amprenta minima asupra mediului inconjurator. Stadionul are panouri solare, ferestre cu un coeficient de transfer termic scazut si grupuri sanitare in care apa este reciclata. Astfel, consuma cu 30% mai putina energie electrica decat fostul stadion, care avea o suprafata de doua ori mai mica. La constructia lui au fost utilizate si materiale din plastic si otel reciclat.

Acest proiect a avut si un important impact social. Compania Skanska, cea care s-a ocupat de constructie, a incheiat contracte in valoare de 260 milioane USD cu firme administrate de femei sau de minoritati.

Blugi reciclati de un retailer din Olanda

Blugi reciclati
Compania olandeza Mud Jeans a gasit o solutie ingenioasa pentru a sustine economia circulara. Clientii companiei pot restitui blugii dupa un an de la achizitionare sau ii pot schimba cu o pereche de blugi noua. Blugii restituiti sunt revanduti ca produse vintage sau reciclati.  

Reprezentantii companiei au dorit sa atraga atentia asupra faptului ca productia hainelor din blugi are un impact negativ semnificativ asupra mediului inconjurator.

Se pare ca fabricarea unei perechi de blugi necesita 11.000 litri de apa. Una din solutii ar fi ca blugii sa fie reciclati si transformati apoi in produse noi de imbracaminte, de o calitate buna si cu un impact redus asupra mediului.

Tendinte in domeniul dezvoltarii durabile


Pe langa descrierea proiectelor, autorii au inclus in topul Sustania100 si cateva tendinte identificate de-a lungul cercetarii.

Una dintre acestea este orientarea catre o economie circulara. Acest concept presupune mentinerea materialelor in circuitul productiv o perioada cat mai indelungata. Astfel, repararea, reutilizarea si reciclarea devin prioritare, iar impactul negativ asupra mediului inconjurator este redus la minimum. Conform raportului, adoptarea principiilor economiei circulare ar putea reduce costurile din Uniunea Europeana cu aproximativ 700 miliarde USD si ar putea sta la baza crearii unui numar de 400.000 de locuri de munca.

Alte tendinte identificate de autorii raportului sunt inovatiile care permit reducerea consumului de apa sau solutiile inteligente pentru eficienta energetica in constructii.


Intregul raport poate fi descarcat in format PDF sau vizualizat online, pe site-ul Sustainia100.


Material realizat de Alina Liciu, Colaborator ResponsabilitateSociala.ro, Managing Partner The Azores


6692

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Tendinte CSR | Protectia mediului | Inovatie sociala | Produse responsabile | Investitii sustenabile | Dezvoltare comunitara | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.