RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Tehnologia revolutioneaza viata comunitatilor izolate - 3 proiecte premiate de Google

Tehnologia revolutioneaza viata comunitatilor izolate - 3 proiecte premiate de Google

Descoperiti initiativele spectaculoase prin care 3 ONG-uri au adus apa si lumina in milioane de case din comunitati sarace si izolate

(30 ian 2014)

Apa curenta si lumina disponibila la orice ora din zi si din noapte - iata doua lucruri fara de care nu ne-am putea imagina viata in societatea moderna. Si totusi, chiar si in 2014, milioane de oameni inca traiesc fara un astfel de “confort”, care noua ni se pare banal.

Mai exact, este vorba de aproape 800 de milioane de persoane care locuiesc in comunitati unde accesul la apa este doar un vis indepartat (din datele ONU) si peste 1,2 miliarde de oameni care nu au electricitate, desi jumatate dintre ei locuiesc in tari dezvoltate (conform Bancii Mondiale).

Din fericire, exista organizatii neguvernamentale care lupta pentru a schimba aceasta situatie dramatica. Trei dintre ele au castigat finantari in cadrul competitiei Google Impact Challenge, o initiativa prin care gigantul IT incurajeaza ONG-urile sa foloseasca tehnologia pentru a imbunatati viata comunitatilor.

Cititi in continuare ce solutii au propus cele 3 ONG-uri, solutii care ar putea fi aplicate si in satele romanesti izolate.

O tehnologie care garanteaza ca 3,5 milioane de oameni nu vor mai ramane fara apa curenta


In comunitatile unde nu exista apa, femeile si copiii sunt nevoiti sa mearga zilnic mai bine de 3 ore pana la cea mai apropiata sursa, de cele mai multe ori, si ea contaminata sau insuficienta. Acolo, umplu butoaie chiar si cu 20 de litri de apa si se intorc acasa, carandu-le in spate. Nu le mai ramane timp pentru familie si gospodarie, daramite pentru educatie sau pentru a-si castiga un venit.

 Singura sursa de apa pe care o comunitate din Africa Centrala o avea pana acum cativa ani
Singura sursa de apa pe care o comunitate din Africa Centrala o avea pana acum cativa ani

Ingrijorat de aceasta situatie pe care a observat-o in Liberia, un foto-jurnalist american a infiintat un ONG, “charity: water ”, prin care si-a propus sa ofere acces la apa cat mai multor persoane.

Din 2006 si pana in prezent, a tot spus lumii povestea acestor oameni, creand campanii puternice de fundraising. Puteti urmari in materialul de mai jos trailerul uneia dintre ele:Timp de 7 ani, organizatia a reusit, prin aceste campanii, sa stranga suficiente fonduri pentru a construi 10.000 de fantani in zone rurale izolate. Datorita donatorilor, 3,5 milioane de oameni au acum apa potabila.

Printre ei se numara si locuitorii unui sat din Malawi care, timp de 2 luni, si-au construit singuri un drum pentru ca cei de la “charity: water” sa poata ajunge si la ei:Succesul intregii initiative a fost adus de modul in care organizatia a stiut sa se foloseasca de tehnologie, pentru a convinge oamenii sa doneze. Fiecare donator putea vedea exact in ce fantana de pe glob au ajuns banii sai, caci acestora li se monta si cate un GPS.

Totusi, cei de la “charity: water” au simtit ca pot face si mai mult. Analizand lacunele proiectului, au constatat ca unora dintre fantani li se defectasera mecanismele de pompare. Desi angajatii sau partenerii organizatiei le verificau periodic, era pur si simplu nevoie de prea multi oameni ca sa se poata asigura o functionare continua.

Pentru a rezolva aceasta problema, s-au gandit sa dezvolte cu finantarea de la Google un sistem de monitorizare care le va indica in orice moment daca pompele sunt functionale. Este vorba despre un senzor ieftin, care va transmite imagini in timp real de la locul in care au fost construite fantanile.

sistemul de monitorizare al charity:water

Instalarea senzorilor nu va marca insa sfarsitul demersului. Intrucat cunoasterea situatiei este doar primul pas spre rezolvarea problemelor de functionare, organizatia va instrui oameni din comunitati, astfel incat acestia sa fie capabili sa le repare singuri.

Un alt ONG, o alta viziune pentru aduce apa potabila in comunitarile ruraleNagam Sattiraju are prima data in 70 de ani are acces la apa curata


Nagam Sattiraju (foto) are 70 de ani, dar nu-si amintea sa fi baut vreodata altceva decat apa salcie. Realitatea lui o impartasesc aproape jumatate dintre locuitorii satelor izolate ale Indiei.

Conform datelor WaterAid, aproape 40 de milioane de indieni se imbolnavesc anual din cauza apei pe care o consuma.

Marcati de aceste statistici alarmante, SANA, o organizatie care lupta pentru cresterea nivelului de trai din zonele rurale ale Indiei, a dezvoltat o tehnologie revolutionara, cu ajutorul careia asigura atat apa potabila, cat si un sistem sanitar acestor locuitori.

Este vorba despre o mini-fabrica la est de Delhi, in care se folosesc panouri solare si sisteme de purificare pentru a curata apa. Aici, se produc anual 1,8 milioane de litri de apa, suficienta pentru a aproviziona 1000 de gospodarii cu cate 5 litri de apa curata zilnic.

Imagini din fabrica ecologica de purificare a apei, construita intr-un sat situat la est de Delhi
Imagini din fabrica ecologica de purificare a apei, construita intr-un sat situat la est de Delhi


Pe langa aceasta fabrica, asociatia a construit si toalete publice ecologice, care folosesc apa reziduala rezultata din primul proces:
Toaletele publice construite de SANA

Vedeti in materialul de mai jos cum planifica organizatia sa ofere acces la apa potabila si sisteme sanitare in alte 50 de sate, cu finantarea de la Google.O solutie simpla si ieftina pentru luminarea caselor din zone rurale neelectrificate


In peste 110 milioane de gospodarii din comunitatile rurale ale Africii, lampile cu petrol sunt singurele surse de iluminare. Pe langa faptul ca sunt extrem de daunatoare pentru mediu si sanatate, ele au nevoie de combustibil. Astfel, oamenii sunt nevoiti sa cheltuie aproape un sfert din veniturile proprii pentru a le umple si o alta parte pe medicamentele necesare pentru a trata bolile respiratorii cauzate de aceste lampi.

Familie din Tanzania, care folosea lampi cu petrol pentru a-si lumina gospodariile
Familie din Tanzania, care folosea lampi cu petrol pentru a-si lumina gospodariile


SolarAid, o organizatie caritabila din Londra, a dezvoltat lampi solare foarte ieftine (la pretul de 10 dolari), pe care oamenii din aceste comunitati rurale neelectrificate le pot cumpara. Cu ajutorul lor, doar Africa de Sud ar economisi 4,4 miliarde de dolari anual din renuntarea la combustibil pentru lampile clasice.

Copii din Africa de Sud, care au acum o sursa de lumina mai ieftina si nepoluanta
Copii din Africa de Sud, care au acum o sursa de lumina mai ieftina si nepoluanta


Pentru oamenii de acolo, initiativa inseamna  mai mult decat o simpla economie. Inseamna conditii mai bune de trai si o sansa la educatie.

Urmariti in continuare cum o simpla lampa solara poate schimba un destin:
Puteti citi si despre alte proiecte care au ca scop dezvoltarea comunitatilor, cu ajutorul tehnologiei, de pe site-ul competitiei Google Impact Challenge.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


5467

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Antreprenoriat social | Inovatie sociala | Produse responsabile | Dezvoltare comunitara | Incluziune si diversitate

Iti recomandam si articolul:

KMG International: Raport de sustenabilitate GRI G4

Aflati performantele de sustenabilitate ale fostului The Rompetrol Group, pe 4 dimensiuni: angajati, mediu, comunitate si piata (2013-2014)


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.