RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Studiu KPMG: numarul si calitatea rapoartelor de CSR au crescut

Studiu KPMG: numarul si calitatea rapoartelor de CSR au crescut

Studiul analizeaza tendintele in privinta raportarii de CSR din 41 de tari, inclusiv Romania.

(23 ian 2014)

La sfarsitul anului trecut, KPMG a publicat un studiu despre situatia raportarii de CSR in 41 de tari, printre care si Romania. Au fost analizate informatiile facute publice de companii in perioada iulie 2012 - iulie 2013. In cazul in care acestea nu erau disponibile, au fost luate in considerare si informatiile din 2011.

Studiul cuprinde doua sectiuni:
 • o analiza cantitativa a informatiilor de CSR facute publice de primele 100 de companii, in functie de venituri, din fiecare tara (in total, 4.100 de companii)
 • o analiza calitativa a raportarii de CSR in cele mai mari 250 de companii din lume (dupa clasamentul Fortune Global 500 pe 2012)

Cat de des intalnita este raportarea de CSR in lume


In prima sectiune a studiului, KPMG a indexat numarul companiilor care au publicat pe parcursul perioadei analizate informatii despre practicile de CSR, indiferent daca acestea s-au concretizat in rapoarte de CSR, in sectiuni din rapoartele anuale, in pagini de pe site-ul companiei sau, in cazul unei subsidiare, in datele care au fost trimise catre sediul central pentru a fi integrate in raportul Grupului.

Va prezentam mai jos cele mai importante concluzii ale acestei sectiuni:
 • Numarul companiilor care au publicat informatii despre practicile lor de CSR a crescut in ultimii doi ani

  In Asia si Pacific s-au inregistrat cele mai spectaculoase cresteri ale ratelor de raportare. Daca in 2011 doar 49% dintre companii publicau informatii de sustenabilitate, anul trecut procentul a ajuns la 71%. Tarile cu cele mai mari cresteri au fost India, Chile si Singapore.
 • Nu au mai existat diferente atat de mari intre ratele de raportare ale companiilor din sectoare industriale diferite

  Companiile din sectoarele auto si telecomunicatii au fost printre cele mai transparente in privinta raportarii de CSR. Asta s-a intamplat in conditiile in care, in urma cu 2 ani, cele 2 sectoare inregistrau cele mai mici rate de raportare.

Situatia raportarii in functie de industrie
 • Peste jumatate dintre companii au inclus in rapoartele anuale obisnuite si informatii despre responsabilitatea corporativa (“raportare integrata”). In 2011, doar 20% faceau acest lucru.
 • In prezentarea performantelor de CSR, majoritatea companiilor au folosit stardardul GRI (78% dintre cele 4.100 analizate). Pe de alta parte, doar 150 au apelat la o auditare independenta a datelor prezentate.

Calitatea raportarii de CSR


In cea de-a doua sectiune, KPMG a evaluat calitatea rapoartelor celor mai mari 250 de companii din lume.

Pentru aceasta, expertii au evaluat masura in care rapoartele contin informatii precum cele despre: riscuri si oportunitati in ce priveste responsabilitatea corporativa, obiectivele de CSR, impactul pe care il au in lantul valoric, dar si multe alte aspecte de buna practica. In functie de calitatea raportarii indicatoriilor analizati, autorii studiului au acordat punctaje de la 1 la 100.

Iata cateva dintre rezultate, impreuna cu o serie de concluzii din studiu:
 • Companiile din Europa au publicat cele mai bune rapoarte de CSR

  Acestea au obtinut punctaje mai mari decat companiile de pe alte continente. In ceea ce priveste tarile din care au provenit cele mai bune rapoarte de CSR, primele clasate au fost: Italia, Spania si Marea Britanie
  Calitatea raportarii in functie de tari
 • Companiile cu un impact mare asupra mediului si societatii au obtinut cele mai mici punctaje in ceea ce priveste calitatea raportarii de CSR.

  Aceste companii provin din sectoare precum cel petrolier, comercial, metalurgic, energetic sau al materialelor de constructii. La celalalt pol s-au aflat companiile din sectoarele: electronic, minier sau farmaceutic, care au avut rapoartele de CSR de cea mai buna calitate.
 • Doar 1/8 dintre companiile analizate au comunicat despre obiectivele lor de CSR si doar 1/5 dintre ele au respectat criteriul “echilibrului” (care presupune ca raportul nu descrie doar performantele pozitive, ci si nereusitele). Cele mai multe dintre acestea fac parte din sectorul alimentar, farmaceutic si electronic.

Si in Romania a crescut numarul companiilor care raporteaza date de CSR


Pentru realizarea studiului la nivel global, KPMG Romania a inventariat primele 100 de companii in functie de venituri, din tara noastra. Conform cercetarii, pana la jumatatea anului 2013, 69 dintre acestea publicasera informatii de CSR, intr-o forma sau alta:
 • 28 au publicat rapoarte de CSR locale (dintre acestea doar 3 au folosit standardul GRI)
 • 5 au inclus informatii de sustenabilitate in rapoartele lor anuale obisnuite
 • 36 au transmis date de CSR catre sediul central, pentru a fi incluse in rapoartele de grup
Conform studiului, din 2011 si pana acum, numarul companiilor care au raportat date de CSR a crescut (de la 54 in 2011, la 69 in studiul de fata).

Serban Toader, Senior Partner al KPMG Romania, explica aceasta tendinta:

Serban Toader, Senior Partner KPMG RomaniaCompaniile din piata romaneasca care sunt reticente in ceea ce priveste raportarea in domeniul dezvoltarii durabile vor trebui sa-si reconsidere pozitia, deoarece aceste rapoarte sunt acum obligatorii in 10 din cele mai importante economii mondiale si este de asteptat sa devina obligatorii in toate tarile UE. In conformitate cu propunerile actuale la nivel European, raportarea in domeniul responsabilitatii corporative va deveni o obligatie legala pentru companiile mari (al caror numar de angajati depaseste 500, sau a caror balanta depaseste 20 de milioane de Euro sau cu o cifra de afaceri neta mai mare de 40 de milioane de Euro). De asemenea, un numar tot mai mare de burse au conditii de listare care includ raportarea referitoare la impactul asupra mediului si la guvernanta corporativa”.
 
Puteti afla mai multe date din studiul KPMG, care poate fi consultat pe site-ul companiei .


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2760

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Tendinte CSR | Rapoarte CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro