RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Studiu: Exploatarea copiilor in mine, ignorata de cateva companii mari de cosmetice

Studiu: Exploatarea copiilor in mine, ignorata de cateva companii mari de cosmetice

Aflati care sunt companiile care cumpara materie prima de la furnizori care nu au politici stricte de protectie a copilului.

(08 mai 2014)

Karulal Bansi are 7 ani. Ochii lui caprui se uita intr-o singura directie: la varful daltei deja tocite pe care o tine in mana. Cu limba scoasa si cu un ciocan in cealalta mana, loveste cu precizie dalta, iar si iar. Nu este prima lui experienta in compania acestor ustensile. Face asta timp de 7-8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, pentru doar 0,25 de euro pe ora (40 de euro pe luna).

Karulal Bansi, in varsta de 7 ani, muncind alaturi de tatal sau

Karulal este doar unul dintre cei 5000 de copii care lucreaza ilegal in minele din Jharkhand, India, in cautarea unei roci numite mica. Mai exact, mica este un mineral folosit in industria produselor cosmetice, pentru obtinerea sclipiciului din produsele de make-up.

Pe unii dintre acesti copii i-au cunoscut cei de la DanWatch, un ONG danez care se ocupa cu monitorizarea cazurilor de exploatare prin munca la nivel mondial.

Specialistii de la DanWatch au investigat politicile de CSR si practicile a 20 de branduri de cosmetice, pentru a descoperi ce standarde au vis-a-vis de protectia drepturilor copilului si de transparenta in lantul de aprovizionare.

 In urma cercetarii, a rezultat raportul “Who suffers from beauty”, in care se arata ca:
 • 7 din 16 companii care produc cele 20 de branduri au, conform site-ului lor oficial, standarde pentru prevenirea exploatarii prin munca a copilului. Insa, doar o companie spune ca impune furnizorilor sa nu angajeze copii.
 • doar 2 din 16 companii au recunoscut ca India este tara din care cumpara mica, dar au spus ca au initiative pentru combaterea exploatarii copiilor prin munca. Alte 2 au declarat ca nu cumpara aceasta materie prima din India.
 • 12 din cele 16 companii au refuzat sa spuna de unde cumpara mica, insa expertii de la DanWatch au identificat legaturi stranse intre acestea si furnizorii de mica din India.
  Se pare ca una dintre aceste companii este L’Oreal. Tranzactiile sunt intermediate de compania farmaceutica Merck si compania chineza de produse chimice Kuncai.

  Spre deosebire de Merck, Kuncai nu interzice furnizorilor folosirea copiilor in minele de mica. In plus, conform cercetatorilor DanWatch, mica cumparata de aceasta companie provine de la intermediari, care o procura din mine ilegale, unde lucreaza mii de copii.

  In graficul de mai jos sunt ilustrate legaturile L’Oreal si ale altor companii cu furnizorii de mica din India:

  legaturile dintre companii de cosmetice si furnizori care nu interzic munca in mine pentru copii

  Conform raportului DanWatch, alte companii care folosesc mica provenita din minele ilegale din India sunt Henkel, care detine brandul Schwartzkopf, Intercos, care fabrica produsele Faberlic, si Sun Chemicals, cel mai mare producator de culori si pigmenti pentru print la nivel mondial.

Mai multe detalii puteti gasi in raportul “Who suffers from beauty”, care poate fi descarcat de pe site-ul DanWatch.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2770

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Achizitii responsabile | Drepturile omului

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro