RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Studiu CDP: Companiile raporteaza mai transparent despre gestionarea schimbarilor climatice

Studiu CDP: Companiile raporteaza mai transparent despre gestionarea schimbarilor climatice

Fata de anul trecut, in 2013 s-a dublat numarul de companii care comunica indicatorii de performanta climatica.

(03 oct 2013)

Organizatia Carbon Disclosure Project a publicat recent raportul anual “Global 500 Climate Change Report 2013”. Acesta prezinta progresul companiilor in incercarea lor de a reduce emisiile de carbon, de a gestiona riscurile sau oportunitatile conexe si de a se mobiliza pentru a face fata schimbarilor climatice. In plus, autorii realizeaza si un clasament al celor mai sustenabile companii.

La baza studiului, au stat raspunsurile a 334 din cele 500 de companii contactate pentru a li se solicita date despre impactul pe care il au asupra mediului.

Companiile acorda mai multa atentie schimbarilor climatice


Leaders Rezultatele din acest an reflecta o preocupare mai serioasa pentru managementul schimbarilor climatice. 80% dintre companiile chestionate au inclus acest subiect in strategia de business, iar 87% au adoptat proceduri specifice de gestionare a riscurilor cauzate de schimbarile climatice.

Companiile au obtinut punctaje mai bune pentru cantitatea de informatii oferite in comparatie cu cele de anul trecut. Indexul care masoara acest lucru, Climate Disclosure Leadership Index (CDLI), indica o dublare a numarului de companii care aleg transparenta in comunicarea indicatorilor de performanta climatica.

Mai mult, si performantele au crescut cu 21% fara de 2012, conform celui de-al doilea index, Carbon Performance Leadership Index (CPLI). Astfel, numarul companiilor incluse in clasamentul liderilor s-a dublat, ajungand la 36 de la doar 16 anul trecut. Dintre acestea, au obtinut punctajul maxim pentru performanta 4 companii: BNY Mellon (financiar), Eaton Corporation (industrie), Cisco Systems Inc. (IT) si Entergy Corporation (utilitati).

In clasamentul general, 25 de companii au obtinut rezultate notabile pentru ambii indicatori. Dintre acestea, 18 sunt pentru prima data in top, iar jumatate sunt din sectorul financiar.
Evolutia anuala a emisiilor, in functie de sectoarele de activitate

Masurile liderilor pentru asigurarea performantei


Pentru a accelera agenda sustenabilitatii, liderii si-au directionat eforturile in trei directii:
  • spre raportarea emisiilor de carbon si alocarea de fonduri pentru reducerea lor - 98% dintre lideri si 68% dintre toti respondentii declara ca astfel au generat valoare pentru companie, pentru ca au eficientizat procesele de productie, au intrat pe piete noi, au motivat angajatii si au castigat un avantaj competitiv.
  • spre transformarea strategiei de business pentru a putea gestiona impactul schimbarilor climatice - 78% dintre respondenti au fructificat schimbarile climatice, transformandu-le in oportunitati, in comparatie cu doar 59% in 2012. Spre exemplu, introducerea unei strategii de management al riscului reprezinta un avantaj strategic important.
  • spre implicarea cat mai multor stakeholderi in aceasta lupta - 69% dintre companiile analizate incearca sa-si convinga angajatii, furnizorii, consumatorii, guvernele si comunitatile sa contribuie la managementul schimbarilor climatice. Cei mai importanti influentatori par a fi consumatorii, urmati de organismele de reglementare. 80% dintre companiile analizate se angajeaza in elaborarea unor politici de gestionare a schimbarilor climatice, prin intermediul asociatiilor financiare.

Implicarea stakeholderilor

In ce solutii sustenabile investesc companiile


Aproape jumatate din capitalul investit pentru performanta climatica este directionat catre reducerea emisiilor de carbon. Urmeaza apoi inlocuirea instalatiilor vechi cu cele generatoare de energie alternativa (panouri solare, centrale pe gaz, turbine eoliene, centrele geotermale) si eficientizarea consumului de energie. 85% din economiile astfel obtinute sunt generate de doar 20 de companii, iar alte 20 sunt responsabile pentru 90% din reducerile de dioxid de carbon. Urmatoarele companii isi demonstreaza eficienta in managamentul schimbarilor climatice, caci se regasesc pe ambele liste de cate 20 de companii: Ameren Corporation, AT&T Inc., Dell Inc., Exelon Corporation, Northeast Utilities .

Companiile nu gandesc inca pe termen lung


In 2013, 75% dintre companiile respondente declarau ca seteaza si respecta targeturi. Totusi, acestea sunt pe termen scurt. Doar 8 companii au inclus in strategia lor din 2020 (Dow Chemical Company) sau 2050 (EMC Corporation) obiective pentru managementul schimbarilor climatice. Companiile din cele mai poluante sectoare (utilitati, energie, bunuri de larg consum, industrie) sunt si cele care seteaza cele mai ambitioase tinte.

Stabilirea lor nu este insa suficienta. Doar 57% dintre companiile implicate in studiu considera ca sunt pe cale sa-si indeplineasca obiectivele pentru 2013. Desi procentul este mai mare decat cel din 2012 (47%), diferenta dintre intentii si actiuni ramane evidenta.

Raportul complet poate fi accesat pe site-ul CDP.

Carbon Disclosure Project (CDP) este o organizatie internationala non-profit care furnizeaza un mecanism global de masurare, divulgare si management al informatiilor esentiale referitoare la mediul inconjurator.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro.

2332

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Protectia mediului | Tendinte CSR | Rapoarte CSR | Investitii sustenabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro