RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Studiu: agricultura organica, o solutie pentru limitarea poluarii si a saraciei

Studiu: agricultura organica, o solutie pentru limitarea poluarii si a saraciei

Cercetatorii unui institut din SUA au identificat beneficiile acestui tip de agricultura asupra climei si dezvoltarii comunitatilor.

(12 iun 2014)

Rodale Institute, un ONG din Statele Unite specializat in dezvoltarea agriculturii organice, a publicat recent un raport despre impactul pozitiv pe care l-ar putea avea acest tip de agricultura asupra schimbarilor climatice.

Raportul se numeste “Agricultura organica regenerabila si schimbarile climatice” si explica modul in care agricultura organica reduce poluarea si contribuie la rezolvarea unor probleme majore la nivel mondial, cum ar fi criza apei, inegalitatile sociale si protejarea ecosistemelor.

In 2012, totalul emisiilor de gaze cu efect de sera a fost de 52 giga tone de CO2, principalele industrii poluatoare la nivel mondial fiind industria producatoare, agricultura si transportul. Conform informatiilor din raport, emisiile totale ar trebui reduse pana la 41 giga tone de CO2, pentru a mentine cresterea temperaturii cu maximum 1,5 grade Celsius.

Reprezentantii Institutului Rodale sustin ca, desi suntem constienti de faptul ca depindem de inovatiile tehnologice in incercarea de a ne reduce emisiile, rezultatele intarzie sa apara. Una dintre cauze este, se pare, costul ridicat al unor tehnologii precum cele folosite in argicultura conventionala.

Cercetatorii afirma insa ca s-ar putea absorbi peste 100% din emisiile de gaze cu efect de sera inregistrate anual daca s-ar renunta la practicile agricole conventionale.

Cum ajuta agricultura organica in lupta impotriva incalzirii globale


Agricultura organica regenerabila este o practica care interzice folosirea pesticidelor, a substantelor chimice de sinteza si a ingrasamantului azotat, lucru care permite solului sa absoarba mai mult dioxid de carbon.


Metoda este benefica din doua puncte de vedere: maximizeaza cantitatea de dioxid de carbon atrasa din atmosfera si minimizeaza pierderile de carbon stocat. Cercetatorii institutului estimeaza ca, din momentul adoptarii practicilor conventionale in agricultura, am pierdut intre 30% si 75% din carbonul organic din sol.

Agricultura organica regenerabila poate restaura acest echilibru. Perioada de tranzitie la o recolta ecologica este de cativa ani, dar, dupa aceasta perioada, se obtine aceeasi cantitate de produse ca in agricultura conventionala.

Avantajele agriculturii ecologice regenerabile


Pe langa posibilitatea de stocare a carbonului in sol, cercetatorii au identificat si alte avantaje ale acestei practici:
  • imbunatatirea retentiei de apa;
  • mentinerea recoltei;
  • imbunatatirea profitabilitatii la nivel local;
  • revitalizarea comunitatilor agricole traditionale.
Astfel, agricultura organica ar putea contribui si la rezolvarea altor probleme grave la nivel mondial, cum ar fi criza de apa, saracia si lipsa de securitate alimentara.

In plus, recoltele din agricultura ecologica sunt mai rezistente la schimbarile climatice, protejeaza biodiversitatea si sporesc rezistenta ecosistemelor. In acelasi timp, sunt mai putin costisitoare si se preteaza oricarui context geografic.

Dezavantajele practicarii acestui tip de agricultura


Principala critica adusa agriculturii organice este incapacitatea de a furniza necesarul de hrana pentru 7 miliarde de oameni.

Raportul contrazice aceasta critica, afirmand ca, in acest moment, producem deja mai multe calorii decat avem nevoie. Se pare ca productia actuala ar satisface nevoile a 9 miliarde de oameni, cifra populatiei globale estimate pentru anul 2050.

Cercetarorii subliniaza faptul ca lipsa hranei nu este asadar o problema legata de capacitatea de productie, ci una economica si sociala, cauzata de o serie de politici neadecvate de practicare a agriculturii.
 
Puteti afla mai multe informatii din raport de pe site-ul institutului.Material realizat de Alina Liciu, colaborator ResponsabilitateSociala.ro, Managing Partner - The Azores

6021

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Tendinte CSR | Protectia mediului | Dezvoltare comunitara

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.