RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Studiu ACCA: ce isi doresc investitorii de la raportarea companiilor si cum le raspund acestea

Studiu ACCA: ce isi doresc investitorii de la raportarea companiilor si cum le raspund acestea

Investitorii cer transparenta si rapiditate, iar companiile sunt dispuse sa le ofere, adoptand raportarea integrata si pe cea in timp real.

(21 mar 2014)

“Association of Chartered Certified Accountant” (ACCA), una dintre cele mai importante asociatii internationale in domeniul financiar-contabil, a publicat recent un studiu despre tendintele in materie de raportare a companiilor.

Studiul arata ca investitorii isi doresc mai multa transparenta si acces mai rapid la informatiile financiare. Totodata, studiul arata ca reprezentantii companiilor sunt dispusi sa le satisfaca cerintele. Acestia au declarat ca sunt deschisi fata de raportarea integrata si raportarea in timp real.

Totodata, unii ezita sa devina pionierii acestor forme de raportare, din cauza riscurilor aferente: costuri ridicate, pericolul de a dezvalui competitorilor informatii cheie prea repede si riscul de a influenta calitatea raportarii din dorinta de a raporta mai repede.

Studiul are la baza un sondaj aplicat in octombrie 2013 pe 200 de directori financiari ale unor companii din Marea Britanie si Irlanda, dar si o serie de interviuri in profunzime cu lideri din comunitarea corporativa financiara. Specialistii care l-au realizat precizeaza ca, desi se bazeaza pe date furnizate la nivel local, tendintele identificate sunt valabile la nivel international.

Va prezentam in continuare cele mai importante concluzii ale studiului.

Raportarea integrata, solutia pentru o raportare mai transparenta


Studiul indica faptul ca majoritatea respondentilor sunt constienti ca furnizarea unor informatii complete, transparente, imbunatateste relatiile cu stakeholderii.

Prin urmare, in jur de 40% dintre cei chestionati vor lua sau au luat deja masuri pentru adoptarea raportarii integrate, o raportare care tine cont de informatiile disponibile in cadrul mai multor departamente si care incearca sa ofere o imagine completa asupra performantelor companiei. (Puteti citi mai multe despre raportarea integrata dintr-un interviu cu Philippe Peuch-Lestrade, Directorul Adjunct al International Integrated Reporting Council).

Printre avantajele raportarii integrate, respondentii au enumerat:
  • avantajul competitiv pe care il aduce imaginea de companie sustenabila, care raporteaza transparent si complet;
  • capacitatea de a gestiona mai bine oportunitatile si riscurile;
  • posibilitatea de a identifica cu exactitate factorii care conduc spre performanta;
  • imbunatatirea relatiilor cu stakeholderii.
Alte avantaje ale raportarii integrate:
Avantaje ale raportarii integrate

Raportul mai arata ca, desi sunt constienti de avantaje, expertii financiari ai companiilor inca ezita sa devina pionierii raportarii integrate. Principala provocare pare a fi, conform autorilor, lipsa unei intelegeri aprofundate, care sa le permita sa determine momentul potrivit pentru a face tranzitia.

Raportarea in timp real - avantaje si riscuri


Aproape doua treimi dintre respondentii sondajului au declarat ca investitorii vad viteza de raportare ca pe un semn al unei bune guvernari. Prin urmare, majoritatea au facut deja eforturi pentru a grabi raportarea, ceea ce a condus la imbunatatirea procesului de luare a deciziilor si la o mai mare eficienta a departamentelor financiare.

Alte beneficii ale raportarii rapide:
Beneficii ale raportarii rapide

Confrom raportului, urmatorul pas in aceasta directie ar fi adoptarea raportarii in timp real, adica furnizarea informatiilor financiare in flux continuu, ceea ce ar conduce la o mai buna intelegere a performantelor companiei si ar da investitorilor posibilitatea de a reactiona mai rapid.

Doua treimi dintre cei chestionati au declarat ca ar sprijini raportarea in timp real, dar se arata totodata ingrijorati pentru riscurile pe care aceasta le presupune. Este vorba despre pericolul furnizarii unor informatii cheie competitiei sau a unor informatii inexacte, care se pot dovedi false.

In plus, autorii studiului avertizeaza asupra unui alt pericol asociat raportarii in timp real, si anume acela ca ar putea incuraja adoptarea unor viziuni pe termen scurt si ar putea conduce astfel la instabilitatea pietelor financiare.

Auditul - aspecte de imbunatatit


Pe langa identificarea tendintelor in materie de raportare, studiul ACCA a urmarit sa determine si calitatea relatiilor dintre companii si auditori.

Majoritatea directorilor financiari chestionati au declarat ca au o relatie buna cu auditorii, dar ca ar fi si aspecte de imbunatatit, la nivel de costuri si concurenta pe piata auditului. 60% dintre acestia au spus ca isi doresc tarife mai reduse, fara a fi afectata calitatea auditarii, iar aproape jumatate considera ca este necesara o concurenta mai mare pe piata.

Alte aspecte de imbunatatit la procesul de auditare:
Alte aspecte de imbunatatit la procesul de auditare

 Puteti afla mai multe informatii relevante despre tendintele in materie de raportare a companiilor, descarcand studiul de pe site-ul www.accaglobal.com.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


4478

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Tendinte CSR | Rapoarte CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro