RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Solutii ingenioase pentru infrastructura publica de reciclare a deseurilor

Solutii ingenioase pentru infrastructura publica de reciclare a deseurilor

Aflati cum ii stimuleaza o companie din Beijing pe oameni sa colecteze selectiv PET-urile si ce beneficii economice are aceasta.

(22 oct 2014)

Atat autoritatile, cat si companiile care se ocupa cu reciclarea deseurilor au gasit fel de fel de solutii pentru a incuraja populatia sa colecteze separat gunoiul din gospodarie.

In Londra, de exemplu, cei care depoziteaza gresit deseurile reciclabile risca amenzi de pana la 110 lire. Alte state, precum SUA, ofera reduceri de impozit pentru companiile care recicleaza.

Exista insa si metode mai putin conventionale de stimulare a reciclarii. Iata una dintre acestea:

INCOM Resources Recovery
, cel mai mare producator de PET-uri din Asia, a introdus un mecanism inovator de colectare a sticlelor de plastic de la populatie. Este vorba despre tonomate care dau credite pe cartelele de transport sau pe cele de telefon, in schimbul unor PET-uri goale.


Copil folosind un tonomat pentru sticle PET din Beijing


Posesorul PET-ului poate primi intre 0.05 si 1 yuan (aproximativ 0,57 RON), in conditiile in care o calatorie simpla costa 2 yuani. Suma primita variaza in functie de tipul si greutatea plasticului, pe care tonomatul o evalueaza printr-o scanare.

Urmariti in reportajul video de mai jos cum au reactionat cetatenii din Beijing la aceasta initiativa:INCOM Resources Recovery a introdus pana acum 34 de tonomate pentru PET-uri in Beijing, dar planifica sa isi extinda reteaua pana la 3.000.

Compania recicleaza deja anual 15.000 de tone de sticle de plastic, insa intampina probleme in colectarea materiei prime, din cauza celor care iau deseurile reciclabile din containerele publice, pentru a le vinde.

Situatia reciclarii deseurilor de ambalaje in Romania


Furtul din containerele de materiale reciclabile este o problema si in RomaniaFurtul din containerele de materiale reciclabile este o problema si in Romania. Reprezentantii Eco-Rom Ambalaje, organizatie care se ocupa cu reciclarea deseurilor de ambalaje introduse pe piata de marii producatori, estimau ca furtul a dus la o scadere cu 12% a randamentului containerului de plastic si doze de aluminiu in 2012. Mai mult, in acelasi an, peste 270 de containere au fost vandalizate.

Legea 99/2014 privind serviciul de salubrizare, lege promulgata recent, ar trebui sa rezolve problema, intrucat incadreaza preluarea de deseuri reciclabile din containerele speciale in categoria infractiunilor.
Sorin Cristian Popescu, Directorul General al Eco-Rom Ambalaje
Sorin Cristian Popescu, Directorul General al Eco-Rom Ambalaje, ne-a declarat intr-un interviu ca, pentru a da rezultate, legea trebuie si pusa in practica:
Cand si in Romania se vor aplica amenzi cetatenilor sau asociatiilor de proprietari, lucrurile vor capata un alt sens. Autoritatile locale nu dau amenzi cetatenilor pentru a nu pierde voturile lor.
Pe langa aplicarea de amenzi, se incearca si in Romania, la fel ca in Beijing, introducerea unor stimulente directe, care sa determine cetatenii sa colecteze separat.

In 2012, reprezentantii marilor lanturi de supermarketuri din Romania au semnat un acord cu Ministerul Mediului, prin care se angajau sa instaleze 40 de automate pentru PET-uri si doze de aluminiu in supermarketuri. Folosind automatele, posesorul deseului primeste 5 bani pentru o sticla si 3 bani pentru o doza, iar suma stransa o poate utiliza ca voucher pentru cumparaturi.

Automat pentru sticle PET si doze de aluminiu instalat intr-un supermarket din Romania
Automat pentru sticle PET si doze de aluminiu instalat intr-un supermarket din Romania


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

3602

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Inovatie sociala | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro