RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Reducere record a emisiilor de gaze cu efect de sera in UE

Reducere record a emisiilor de gaze cu efect de sera in UE

Aflati cu cat au scazut acestea, care sunt principalele industrii poluante si tarile cu cele mai mari emisii.

(18 iun 2014)

European Environment Agency (EEA) a publicat recent un raport in care a evaluat nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera din Uniunea Europeana, din 1990 pana in 2012.

Acesta arata ca angajamentele pe care si le-au statele membre de a reduce cantitatea de gaze cu efect de sera pana in 2020 sunt aproape de a fi indeplinite in acest moment, urmand ca, pana la termenul limita, cantitatile de gaze neeliminate sa fie mai mari decat cele impuse.

Raportul prezinta in paralel evolutia cantitatii de emisii poluante in tarile UE-15 si in tarile UE-28.

Tarile UE-15 sunt statele membre care faceau parte din Uniunea Europeana in 1997, momentul semnarii Protocolului de la Kyoto, si anume: Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Suedia, Finlanda, Danemarca, Luxemburg, Austria, Olanda, Belgia, Grecia, Irlanda si Portugalia.

Tarile UE-28 sunt toate cele 28 de state membre al Uniunii Europene din prezent.

Protocolul de la Kyoto este un acord international de mediu. Acesta a intrat in vigoare in 2005 si a fost semnat pana in prezent de 190 de state si de Uniunea Europeana. Obiectivul principal al acordului este de a reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera din tarile industrializate.

Prin semnarea Protocolului de la Kyoto, tarile UE-15 au un obiectiv diferit de reducere a nivelului de emisii poluante, in comparatie cu tarile UE-28. Obiectivul pentru tarile UE-15 este de a reduce emisiile cu 8% in perioada 2008-2012, fata de 1990. Tarile UE-28 vor trebui sa reduca acest nivel cu 20% pana in 2020, fata de 1990.

Cu cat au fost reduse emisiile de gaze cu efect de sera in tarile UE-15 si UE-28


In ceea ce priveste tarile UE-15, nivelul raportat de emisii poluante a scazut cu 15,1% (642 milioane de tone CO2 echivalent) in perioada 2008-2012, fata de nivelul din 1990. Obiectivul asumat fiind de a le reduce cu 8%, este evident ca aceste tari si-au depasit cu mult angajamentele luate.

Pentru tarile UE-28, rezultatele din raport arata ca in perioada 1990-2012 volumul emisiilor de gaze cu efect de sera a scazut cu 19,2% (1082 milioane de tone CO2 echivalent). Aceasta inseamna ca obiectivul asumat de reducere a emisiilor cu 20% pana in 2020 este foarte aproape de a fi indeplinit.

Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera in functie de industrie


Raportul ne prezinta o situatie centralizata a emisiilor de gaze cu efect de sera, in functie de industrie. Putem observa ca sectorul cel mai poluant este cel energetic, cu un total de 79% din emisii pentru anul 2012. Urmatorul sector este agricultura, cu un procent de 10%, urmat de industria producatoare, cu 7% din totalul de emisii.

Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera pe industrii
Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera pe industrii

Metodele prin care s-au redus emisiile de gaze cu efect de sera


Expertii au identificat cateva din motivele principale care au dus la aceste schimbari in 2012, fata de 2011:
  • scaderea emisiilor de CO2 in transportul rutier

    Nivelul de emisii a scazut in primul rand in tarile cele mai afectate de recesiunea economica: Italia, Spania si Grecia.  In Italia si Spania, transportul de marfuri a scazut cu 16% in 2012, iar in Grecia scaderea a fost de 21% in 2012, fata de 1990.
  • Scaderea nivelului de CO2 in industria producatoare si in productia de ciment

    Scaderea a fost de 11 milioane de tone de emisii, adica cu 3% fata de 1990. Tarile care au inregistrat cele mai mari reduceri au fost Italia, Germania, Marea Britanie, Spania si Portugalia.
  • Reducerea din industria de productie a combustibilului solid

    Aceasta a fost de 9 milioane de tone de emisii, reprezentand o diminuare cu 17% fata de 1990. Principalele tari care au contribuit la aceasta reducere au fost Germania, Italia si Marea Britanie.
Au existat insa si sectoare in care a crescut cantitatea de emisii poluante eliberata in atmosfera. Cele mai importante sunt legate de consumul de energie electrica in spatial public si instalatiile de incalzire. Conform precizarilor din raport, cresterea a fost de 26 de milioane de tone CO2 echivalent, adica un plus de 3%. Cele mai mari cresteri au fost in Germania, Marea Britanie si Spania.

O alta crestere importanta s-a inregistrat in consumul din gospodarii si servicii. Din raport aflam ca acestea au adus o crestere de 20 de milioane de tone CO2, adica +4%. Expertii sustin ca iernile din ce in ce mai reci si cererea tot mai mare de incalzire pot fi o explicatie a acestor schimbari.

Care sunt cele mai poluante tari din Uniunea Europeana


Tarile cu cel mai mare nivel de emisii de gaze cu efect de sera sunt Germania si Marea Britanie. Impreuna, acestea au produs o treime din totalitatea emisiilor de gaze cu efect de sera in anul 2012.

Totusi, conform informatiilor raportate, aceste doua state membre au reusit sa reduca emisiile cu 504 milioane de tone echivalent CO2, in comparatie cu nivelul din 1990.

Principalele modalitati prin care s-au redus emisiile in Germania au fost crestere a eficientei in centralele nucleare si in centralele termice, dar si restructurarile economice de dupa reunificarea Germaniei.

In ceea ce priveste Marea Britanie, reducerile au rezultat in urma liberalizarii pietelor de energie si datorita diminuarii productiei de electricitate din petrol si carbune, in favoarea gazului natural.

Pentru informatii suplimentare, puteti consulta raportul publicat pe site-ul oficial al European Environment Agency.


Material realizat de Alina Liciu, colaborator ResponsabilitateSociala.ro, Managing Partner - The Azores

3768

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Protectia mediului | Tendinte CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro