RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Energie pentru fapte bune


Recuperarea nou-nascutilor cu deficiente de auz, printr-un proiect unic in Romania

Recuperarea nou-nascutilor cu deficiente de auz, printr-un proiect unic in Romania

Fundatia Orange a contribuit la rezolvarea unei probleme grave a sistemului medical romanesc: testarea timpurie a auzului la nou-nascuti.

(01 iul 2014)

Catedra ORL din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) ”Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca a anuntat recent rezultatele unui proiect care face posibila depistarea si recuperarea in cazul copiilor nou-nascuti cu deficiente de auz.

Proiectul s-a numit HEAR-RING, iar realizarea lui a fost posibila cu ajutorul unei finantari de peste 200.000 de RON acordata de Fundatia Orange, prin programul sau de finantare - ”Lumea prin culoare si sunet”.

Testarea auzului nou-nascutilor, o problema grava a sistemului medical romanesc


Problema identificata de specialistii din cadrul UMF a fost aceea ca in sectia de neonatologie de la Clinica de Obstetrica si Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca, respectiv la cea din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare nu exista aparatura necesara testarii auzului copiilor nou-nascuti.

Testarea, cunoscuta in limbajul de specialitate ca ”screening auditiv”, este esentiala pentru depistarea la timp a deficientelor de auz si pentru succesul procesului de recuperare. Cu cat medicii descopera mai devreme problema (preferabil in primele 6 luni de viata), cu atat pot interveni mai repede, printr-o operatie de implant cohlear.

Operatia presupune montarea unui aparat electronic capabil sa transforme sunetele in impuls electric si sa le trimita catre nervul auditiv, pentru a forma perceptia sonora. Dupa realizarea ei, copilul poate auzi si poate incepe recuperarea.

Dr. Violeta Necula, coordonatoarea proiectului, a explicat importanta acestei testari:

Dr. Violeta NeculaExperienta noastra si studiile in domeniu au aratat ca, in absenta screeningului auditiv al nou-nascutului, care ar trebui sa fie prezent in toate maternitatile din tara, varsta medie de diagnostic al hipoacuziei este de aproximativ 2,5 ani, fapt care impiedica dezvoltarea limbajului la copil. In conditiile realizarii screeningului, copiii cu hipoacuzie congenitala au sansa de a fi descoperiti inca din primele luni de viata, fiind protezati auditiv inainte de implinirea varstei de 1 an si astfel reducandu-se considerabil intervalul in care copilul este privat de stimuli auditivi.

In ce a constat proiectul


Prin proiectul HEAR-RING, cele doua maternitati au achizitionat echipamentul audiologic de care aveau nevoie si au testat pana acum 1.246 de copii. Dintre acestia, 183 au avut nevoie de teste suplimentare, in cadrul sectiei ORL. Testarile au fost realizate de o echipa de 10 voluntari - medici rezidenti si specialisti ORL.

  Nou-nascut testat cu ajutorul aparaturii achizitionate prin HEAR-RING

Pe langa aceasta achizitie, echipa UMF a dezvoltat si o solutie inovatoare de telemedicina pentru pacientii cu deficiente de auz, unica in Romania.

Echipa de proiect a cumparat mai multe tablete digitale si i-a invatat pe 4 logopezi cum sa-si tina lectiile in sistem online. Apoi, au selectat 8 pacienti cu implant cohlear si i-au inclus intr-un program pilot, care a presupus participarea la cate 5 antrenamente auditiv-verbale pe saptamana, prin internet.
 
Pacient inclus in terapia de recuperare a proiectului HEAR RING
Pacient inclus in terapia de recuperare a proiectului HEAR-RING

Pentru parintii acestor copii, sistemul a avut avantaje evidente, intrucat nu au mai fost nevoiti sa se deplaseze la centrele de logopedie. Pentru copii, participarea constanta la sedintele de logopedie a avut efecte vizibile in recuperare.

In plus, cu aceasta ocazie, au fost elaborate o serie de materiale de lucru si au fost traduse brosuri, creandu-se astfel o baza pentru continuarea activitatilor online.

In cadrul proiectului HEAR-RING, au mai fost organizate si o serie de workshopuri online si doua simpozioane pentru logopezi. Acestora li s-au prezentat etapele diagnosticului hipoacuziei si li s-au explicat rolul implantului cohlear pentru pacientii cu deficiente de auz si importanta indrumarii corespunzatoare de dupa operatie.

HEAR-RING s-a desfasurat in perioada iunie 2013 - iunie 2014. Insa, atat nou-nascutii din spitale, cat si pacientii cu deficiente de auz vor continua sa beneficieze de investitiile efectuate pe parcurs.

Pentru Fundatia Orange, finantarea acordata se inscrie in directia deja consacrata, cea de sprijinire a proiectelor care faciliteaza accesul persoanelor cu dizabilitati de auz sau de vedere la cultura si educatie.

Pentru mai multe detalii despre proiectele finantate, puteti accesa site-ul Fundatiei Orange.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


983

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Proiecte ONG | Incluziune si diversitate | Sanatate

Iti recomandam si articolul:

Carrefour: campanie de fundraising pentru UNICEF

Fondurile vor fi stranse cu ajutorul clientilor si vor fi folosite pentru finantarea unui program de prevenire a abandonului scolar.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.