RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Raport UNGC: Riscuri si oportunitati pentru mediul de afaceri

Raport UNGC: Riscuri si oportunitati pentru mediul de afaceri

Aflati cum pot companiile si guvernele sa transforme riscurile in oportunitati si care sunt oportunitatile cu cel mai mare potential.

(20 ian 2015)

UN Global Compact, DNV GL si Monday Morning Global Institute au publicat recent un raport despre cum pot valorifica guvernele si companiile unele dintre cele mai mari riscuri pentru dezvoltarea sustenabila a societatii.

Raportul se numeste “The 2015 Global Opportunity Report” si a fost realizat in urma consultarii a peste 6.200 de stakeholderi, pe parcursul anului 2014.

Cum s-au desfasurat consultarile


Intai, autorii au identificat 5 riscuri majore cu care se confrunta astazi mediul de afaceri si planeta.

Apoi, au incercat sa afle de la peste 200 de reprezentanti ai mediului de afaceri, ai mediului stiintific si ai societatii civile cum cred ei ca pot fi transformate respectivele riscuri in oportunitati. Pentru aceasta, au organizat 8 workshopuri pe 5 continente, iar raspunsurile au condus catre peste 100 de oportunitati. Dintre acestea, au fost selectate cele mai importante 15.

Ultima etapa a constat in evaluarea celor 15 oportunitati. Aceasta s-a realizat printr-un sondaj aplicat pe 6.000 de lideri din sectorul privat si public din intreaga lume.

Va prezentam in continuare oportunitatile identificate, cat si principalele concluzii ale sondajului:

5 Riscuri si 15 oportunitati pentru mediul de afaceri


 • Risc: vremea extrema, care duce la dezastre naturale si afecteaza comunitati mari de oameni;
  Oportunitati: dezvoltarea unor servicii eficiente de prognoza meteo sau avertismente de dezastre naturale; investitii in consolidarea constructiilor, pentru protejarea populatiei de dezastrele naturale; initierea unor proiecte sustenabile de consolidare a constructiilor.
 • Risc: lipsa accesului la apa curate;
  Oportunitati: dezvoltarea unor solutii care sa asigure un consum eficient de apa in agricultura; dezvoltarea unor tehnologii care sa permita desalinizarea si purificarea apei; crearea unor reglementari referitoare la consumul de apa.
 • Risc: urbanizarea nesustenabila, care duce la supra-aglomerare, poluare si imbolnaviri;
  Oportunitati: dezvoltarea unor orase mai verzi, mai compacte si mai bine conectate; crearea unor oportunitati de dezvoltare in mediul rural; dezvoltarea unor orase asa-zis destepte, care folosesc cantitatea imensa de date pe care o au la dispozitie (big data) pentru a identifica moduri mai eficiente de folosire a resurselor.
 • Risc: inmultirea cazurilor de boli non-transmisibile;
  Oportunitati: dezvoltarea unor tehnologii mobile care sa permita accesul facil la servicii medicale; dezvoltarea unor mecanisme financiare care sa stimuleze inovatia in domeniul politicilor sociale si initiativele din domeniul sanatatii; stimularea crearii unor medii care sa permita un trai sanatos.
 • Risc: blocarea tranzitiei de la combustibili fosili la resurse regenerabile
  Oportunitati: initierea unor propuneri legislative care sa incurajeze investitiile in tehnologii producatoare de energii regenerabile si tranzitia spre folosirea lor; implementarea unor solutii care sa permita autonomia energetica; dezvoltarea unor produse mai sustenabile.

Principalele concluzii ale sondajului


 • Respondentii din China si India sunt cei mai optimisti in privinta oportunitatilor

  Aproape jumatate dintre acestia considera ca oportunitatile identificate au potential, in timp ce 77% dintre europeni sunt sceptici.
 • Reprezentantii sectorului financiar si cei ai celui manufacturier sunt cei mai optimisti

  Acestia considera ca oportunitatile identificate ar putea avea importante beneficii pentru societate si mediul de afaceri. Pe de cealalta parte, sectorul guvernamental, cel care ar trebui sa incurajeze prin reglementari dezvoltarea sustenabila, este cel mai putin optimist.
 • Femeile, tinerii si persoanele cu venituri medii sunt cei mai optimisti

  Acestia considera ca oportunitatile identificate ar putea avea un potential economic si un impact social mai ridicate decat ceilalti respondenti (barbati, varstnici si persoane cu venituri ridicate).
 • Exista diferente majore intre parerile respondentilor din zone diferite ale lumii referitoare la cele mai profitabile oportunitati
  Cele mai profitabile oportunitati, pe regiuni

Oportunitati si megatrenduri


Pe langa definirea si evaluarea oportunitatilor, autorii raportului au incerat sa identifice si tendintele care au generat aceste oportunitati. Asadar, raportul cuprinde si o explicare a urmatoarelor 11 megatrenduri:
 • cresterea puterii de decizie la nivel de individ: din ce in ce mai multe persoane isi aleg singure oportunitatile educationale sau profesionale, isi fac propria afacere si preiau controlul asupra propriului stil de viata;
 • dezvoltarea oraselor: puterea decizionala la nivel de oras este uneori mai mare decat cea a unei natiuni intregi;
 • dependenta internationala: unele probleme, precum lipsa apei potabile sau incalzirea globala, nu pot fi rezolvate decat la nivel global;
 • constrangeri legate de resurse: epuizarea resurselor va obliga guvernele si companiile sa gaseasca solutii sustenabile de dezvoltare;
 • o mai mare transparenta: societatea civica cere din ce in ce mai vocal guvernelor si companiilor sa fie transparente in comunicare, atat in privinta propriilor operatiuni, cat si a operatiunilor furnizorilor si partenerilor;
 • cresterea responsabilitatii sociale in randurile companiilor: din ce in ce mai multe companii incearca sa isi imbunatateasca performantele referitoare la impactul asupra mediului si societatii, intrucat au constatat ca performantele non-financiare au un impact si asupra celor financiare;
 • internet of things: posibilitatea controlarii obiectelor de la distanta, cu ajutorul noilor tehnologii si a internetului;
 • tranzitia spre resurse energetice regenerabile: reducerea costurilor de productie a energiei din surse regenerabile si avantajele folosirii ei stimuleaza investitiile in acest sector;
 • gandirea sistematica: cu ajutorul datelor existente, este posibila planificarea in avans;
 • imbatranirea populatiei: companiile si guvernele vor fi nevoite sa creeze oportunitati pentru varstnici;
 • investitii sustenabile: cresterea numarului de investitori care tin cont de aspecte sociale si de mediu.

Puteti consulta si descarca intregul raport de pe site-ul UNGC.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResposabilitateSociala.ro

2642

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Tendinte CSR | Investitii sustenabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro