RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Raport Banca Mondiala: lupta impotriva poluarii are beneficii socio-economice

Raport Banca Mondiala: lupta impotriva poluarii are beneficii socio-economice

Aflati cum adoptarea unor politici de combatere a incalzirii globale poate salva vieti, crea locuri de munca si reduce risipa in agricultura

(23 iul 2014)

Banca Mondiala, in colaborare cu organizatia Climate Works, a publicat recent un raport despre cum unele masuri luate pentru a limita incalzirea globala ar putea contribui la cresterea economica si la dezvoltarea sociala.

Raportul se numeste ‘Climate-Smart Development’ (‘Dezvoltare inteligenta adaptata la schimbarile climatice’) si incearca sa demonteze perceptia ca investitiile in reducerea poluarii sunt costisitoare.

Autorii raportului afirma ca problema de la care pleaca aceasta perceptie este aceea ca proiectele de dezvoltare iau in considerare mai degraba beneficiile financiare si mai putin pe cele socio-economice si ecologice. Conform raportului abordarea este gresita: cei care nu tin cont de astfel de aspecte nu tin cont nici de faptul ca incalzirea globala poate incetini cresterea economica, caci afecteaza domenii importante cum ar fi agricultura, resursele de apa, ecosistemele sau sanatatea populatiei.

Analiza beneficiilor socio-economice si ecologice


In raport sunt prezentate studii de caz din trei sectoare industriale (transport, productie si eficienta energetica in constructii) si 6 regiuni (Uniunea Europeana, SUA, China, India, Mexic si Brazilia).

Din estimarile specialistilor, daca s-ar aplica politici adecvate care sa vizeze reducerea nivelului de emisii poluante in aceste regiuni, ar fi posibila inlaturarea unei cantitati de 8.5 miliarde tone metrice de CO2 din atmosfera. Unul din cele mai importante beneficii sociale ar fi evitarea a 94.000 de decese premature, care ar fi fost cauzate de poluarea atmosferica.

Reducerea poluarii ar avea beneficii si in agricultura, estimarile fiind de crestere a recoltelor cu pana la 1 milion de tone metrice. In plus, eficienta energetica ar duce la economisirea a 15.800TWh de energie electrica.

Efectele cumulate ale aceste politici pot genera o crestere a PIB-ul din cele 6 regiuni de pana la 2.6 miliarde USD in 2030.

Studiu de caz: Politici pentru eficientizarea consumului energetic in constructii


Intr-unul din studiile de caz prezentate in raport, autorii analizeaza beneficiile socio-economice si ecologice care ar rezulta in urma adoptarii unor politici guvernamentale de eficientizare a consumului de energie in constructii. Reducerea consumului se poate realiza prin folosirea unor sisteme de incalzire sau racire mai eficiente, izolarea termica a cladirilor sau utilizarea unor aparate electrocasnice cu consum redus.

Daca s-ar aplica aceste politici, s-ar economisi aproximativ 13% din consumul de energie din sectorul constructiilor, ceea ce echivaleaza cu o cantitate semnificativa de resurse naturale salvate si un nivel de poluare redus.

Ar fi evitate astfel pana la 22.000 de decese premature cauzate de poluarea atmosferica, in cele 6 regiuni analizate. Aceste masuri ar contribui la o crestere a PIB-ului la nivel global cu pana la 0.2%.

Analiza beneficiilor socio-economice si ecologice in constructiile eficiente energetic
Analiza beneficiilor socio-economice si ecologice in constructiile eficiente energetic


Studiu de caz: Proiect de dezvoltare in domeniul managementul deseurilor din Brazilia


In acest studiu de caz, autorii analizeaza efectele posibile ale implementarii unui program performant de management al deseurilor municipale pe tot teritoriul Braziliei. Acesta ar presupune imbunatatirea sistemelor de colectare si sortare, crearea unor depozite controlate de deseuri si utilizarea unor instalatii de compost si biogaz. Investitia necesara este estimatata la 1-2 miliarde USD pe an, pana in 2030.

In urma implementarii acestui program, s-ar crea pana la  110.000 de noi locuri de munca. In plus, ar fi evitate pana la 4.900 de decese premature, care ar fi fost cauzate de poluarea atmosferica.

De asemenea, autorii estimeaza ca s-ar evita pierderea unei cantitatii de pana la 1,1 milioane tone de cereale, cu o valoare care poate ajunge la 120 milioane USD. Astfel, PIB-ul Braziliei ar putea creste cu pana la 35,2 miliarde USD intre anii 2012-2032.

Beneficiile socio-economice si ecologice ale programului de management al deseurilor municipale din Brazilia
Beneficiile socio-economice si ecologice ale programului de management al deseurilor municipale din Brazilia

Expertii internationali atentioneaza ca nivelul de emisii poluante a crescut alarmant


Raportul este publicat in contextul in care Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a publicat recent cateva rapoarte in care atentioneaza asupra impactului pe care il au actiunile umane asupra mediului.

Conform informatiilor din raport, in ultimul timp a crescut atat nivelul emisiilor de dioxid de carbon, cat si cel al altor gaze cu efect de sera. Se pare ca aceste gaze ar fi responsabile de incalzirea globala in proportie de aprox. 30-40%.

Puteti afla mai multe detalii din raportul publicat pe website-ul Bancii Mondiale.


Material realizat de Alina Liciu, Colaborator Responsabilitate.Sociala.ro, Managing Partner The Azores


2636

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Protectia mediului | Tendinte CSR | Investitii sustenabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro