RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Proiecte de inovatie sociala, premiate de Google

Proiecte de inovatie sociala, premiate de Google

Afla ce proiecte din domeniul educatiei au castigat premii la o competitie prin care Google incurajeaza schimbarea sociala.

(22 ian 2014)

Cum sa folosesti in mod inteligent tehnologia, pentru a imbunatati sistemul de educatie, pentru a proteja mediul sau pentru a dezvolta comunitatile. Iata provocarea lansata ONG-urilor din India, SUA si UK, printr-o competitie care stimuleaza inovatia sociala: Google Impact Challenge.

Printre categoriile de concurs, s-a numarat si “educatia si stiinta calculatorului”. Va prezentam in continuare cateva dintre proiectele castigatoare la aceasta categorie.

O platforma de crowdfunding ar putea revolutiona sistemul de invatamant de stat din SUA


Majoritatea sistemelor de invatamant de stat sunt subfinantate. Iar cel american, desi superior altora, nu este o exceptie. De cele mai multe ori, profesorii nu au resursele necesare pentru a asigura o educatie de calitate celor care nu-si permit sa plateasca.

Confruntandu-se cu aceasta problema, un tanar profesor american a venit cu o solutie inovatoare: a creat o platforma de crowdfunding, prin intermediul careia profesorii pot strange bani pentru proiectele pe care doresc sa le desfasoare, direct de la cetatenii care vor sa contribuie la imbunatatirea sistemului public de educatie.

Un donator al DonorsChoose isi explica gestul

Astfel a luat nastere DonorsChoose.org, o initiativa pe care personalitati precum Michelle Obama si Oprah Winfrey au sustinut-o in mod public.

In materialul de mai jos, puteti urmari o prezentare a acestui proiect, care ar putea fi implementat si in Romania:Un proiect care stimuleaza interesul studentilor pentru programare


Cativa cercetatori de la Universitatea Cambridge au remarcat cum interesul studentilor pentru stiinta calculatoarelor a scazut treptat. Una dintre cauzele identificate era costul ridicat al calculatoarelor, fara de care nu se poate face programare. Sau, cel putin, nu se putea face inainte ca ei sa creeze un dispozitiv revolutionar, si anume Raspberry Pi.  

Raspberry Pi este un micro-computer programabil. Exista deja numeroase instructiuni pe internet si chiar ghiduri cu diverse proiecte care pot fi realizate cu ajutorul lui. De exemplu, poate fi utilizat pentru a construi roboti sau poate fi conectat la un ecran pentru a rula filme.

Insa, spre deosebire de un calculator clasic, Raspberry Pi este foarte ieftin (costa in jur de 200 de RON) si foarte mic, deci extrem de accesibil.

Constientizand contributia pe care acest aparat ar putea sa o aiba in educatie, dezvoltatorii s-au gandit sa infiinteze o fundatie, prin care sa ofere gratuit dispozitivul celor care nu si-l permit. Cu finantarea de la Google Impact Challenge, vor dona 15.000 de micro-calculatoare studentilor britanici pasionati de programare.

In materialul de mai jos Robert Mullins, co-fondatorul fundatiei, explica cum functioneaza un Raspberry Pi:Un proiect prin care stiinta va ajunge in scolile din satele Indiei, pe motocicleta


Elevii din mediul rural participa la singurele cursuri interactive la care au acces in India. India este tara cu cea mai mare rata de analfabetism din lume. Aici, accesul la educatie este un privilegiu pentru multi copii din zonele rurale. Iar cand vine vorba despre lectii aplicate, cum ar fi cele de stiinta si tehnologie, doar 30% dintre acesti copii au sansa sa ia parte la ele si sa inteleaga concepte teoretice altfel inaccesibile.

In incercarea de a oferi cat mai multor copii aceasta sansa, o fundatie din India a creat ceea ce ei numesc laboratoare stiintifice mobile.

Similar unor laboratoare clasice, contin materiale didactice specifice orelor de stiinta si tehnologie: globuri pamantesti, sisteme planetare, circuite mecanice sau electrice etc. Acestea ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine legile fizicii, anatomia corpului uman sau principii ecologice.

Insa caracterul inovator al proiectului consta in faptul ca aceste materialele didactice sunt incarcate zilnic in camioane, iar profesori voluntari traverseaza zonele rurale din India, pentru a preda unui numar cat mai mare de elevi. Astfel, anual, laboratoarele parcurg 600.000 de kilometri si se opresc la 10.000 de scoli, facand din programul fundatiei cel mai amplu program practic de educatie stiintifica din lume.

Pentru Google Impact Challenge, Fundatia Agastya a dus conceptul si mai departe, propunand crearea unor laboratoare digitale mobile.

Acestea sunt de fapt valize care contin cate un laptop si diverse alte materiale didactice. Cu ajutorul lor si a unor motociclete, 65.000 de copii urmeaza sa aiba acces la educatie digitala.

Puteti urmari mai jos un material video despre impactul proiectui, iar pe site-ul Agastya gasiti detalii despre intreaga activitate a fundatiei.

Puteti afla detalii si despre alte proiecte premiate la Google Impact Challenge, de pe site-ul competitiei.

 
Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3188

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Fundraising | Educatie | Antreprenoriat social | Inovatie sociala

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro