RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Proiect de orientare profesionala pentru elevi cu deficiente de auz, finantat de Fundatia Orange

Proiect de orientare profesionala pentru elevi cu deficiente de auz, finantat de Fundatia Orange

Aflati in ce a constat proiectul, care au fost rezultatele lui, dar si cum si de ce l-a sustinut fundatia.

(03 aug 2015)

Junior Achievement Romania, impreuna cu Fundatia Orange, au anuntat recent rezultatele unui proiect de orientare profesionala pentru elevi cu deficiente de auz. Este vorba despre “Vreau sa stiu”, proiect desfasurat cu ajutorul unei finantari de 133.000 de RON, obtinuta de organizatie in cadrul competitiei de granturi “Lumea prin culoare si sunet”.

Peste 200 de elevi cu deficiente de auz de la scolile speciale din tara au participat la sesiuni de consiliere sustinute de specialisti JAR, voluntari Orange si antreprenori locali. Au invatat astfel sa comunice mai usor, sa fie mai increzatori in sansele lor si sa se pregateasca pentru o viitoare meserie.

Angajarea, o problema pentru persoanele cu deficiente de auz


Persoanele cu deficiente de auz au o dificultate majora in a se integra pe piata muncii, intrucat educatia pe care o primesc le limiteaza optiunile. In cele mai multe cazuri, cei din jur ii sfatuiesc sa devina tamplari, frizeri, croitori, kinetoterapeuti sau mecanici, respective locuri de munca mai slab platite decat cele cu inalta specializare.

In plus, in momentul in care ajung in situatia angajarii, au un alt dezavantaj important: nu au incredere in ei si in abilitatile lor, fiind adesea afectati si pe plan emotional si psihologic din cauza capacitatii limitate de comunicare. De aceea, pentru a se putea integra in societate si in mediul profesional, au nevoie de sprijin din partea familiei si a scolii.

Sesizand aceasta problema, cei de la Junior Achievement si-au propus sa ii ajute pe elevii cu deficiente de auz din Romania sa identifice si sa se pregateasca pentru meserii mai putin recomandate lor, dar care nu depind de deficienta pe care o au.

Solutia propusa si implementata de JAR


Proiectul “Vreau sa stiu” a fost implementat in 7 licee speciale din Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Focsani, Buzau, Galati si Iasi, cu ajutorul a 14 profesori.

Liceenii au lucrat impreuna cu profesorii, voluntarii si antreprenorii, dupa o programa de tip “learning by doing”: au realizat afise cu mesaje motivationale, au organizat dezbateri, jocuri de rol, sedinte de brainstorming, au cautat moduri de a solutiona conflicte interpersonale si au descoperit cum sa interpreteze diverse comportamente etc. Apoi, au participat la evenimente de tip "job shadow", descoperind in mod practic meseriile pe care si le-ar putea alege in viitor.

In plus, au aflat cum se deruleaza un interviu de angajare si au invatat cum sa redacteze un CV si o scrisoare de intentie. De asemenea, au fost incurajati sa se gandeasca si la posibilitatea de a deveni antreprenori, iar pentru aceasta au invatat cum sa faca o planificare financiara.

Profesorii au avut la dispozitie manuale si materiale educationale gratuite pentru desfasurarea proiectului. Ileana Dolinschi, profesoara la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu din Timisoara, a explicat importanta proiectului:
"Sunt convinsa ca aceste activitati trebuie repetate, deoarece faciliteaza implicarea activa in dezvoltarea unei personalitati armonioase si responsabile a elevilor. Activitatile propuse in manuale presupun aplicarea unor metode moderne si creative, care alunga monotonia si formalismul."
Deficienta de auz este una dintre cele mai comune probleme de sanatate care afecteaza calitatea vietii. In Romania, nu exista surse oficiale in ceea ce priveste numarul de tineri cu deficiente de auz, multi dintre acestia nefiind inregistrati.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

2009

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Educatie | Incluziune si diversitate | Asistenta sociala

Iti recomandam si articolul:

Analiza: noua agenda de dezvoltare globala pentru 2030

Statele si liderii mondiali s-au angajat sa schimbe in bine lumea in care traim, prin intermediul a 17 obiective de dezvoltare durabila


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.