RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

Avon - Profil CSR

GDF SUEZ

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Advertisement


Proiect de educatie digitala pentru copiii nevazatori, finantat de Fundatia Orange

Proiect de educatie digitala pentru copiii nevazatori, finantat de Fundatia Orange

Proiectul, dezvoltat de Salvati Copiii, isi propune sa integreze in societate peste 1.000 de copii, cu ajutorul tehnologiei.

(16 oct 2014)

Fundatia Orange a finantat un proiect de educatie digitala, prin care Organizatia Salvati Copiii ii va invata pe 1.000 de copii cu deficiente de vedere sa foloseasca tehnologia digitala si arta ca metode de integrare in societate.

Proiectul se numeste „E-sight” si s-a numarat printre castigatorii competitiei de granturi organizate de Fundatia Orange Romania in 2014, Lumea prin culoare si sunet.

Printr-o finantare de aproximativ 220.000 de RON, ”Salvati Copiii” va desfasura o serie de activitati in toate scolile speciale pentru nevazatori din Romania, in total 7 la numar: Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Targu Frumos si Buzau.

Activitatile din cadrul proiectului E-sight


Intr-o prima faza, Organizatia ”Salvati Copiii” va desfasura o cercetare la nivel national, pentru a identifica in ce masura copiii nevazatori din Romania stiu sa foloseasca tehnologia si ce probleme intampina cand o fac. Instrumentul de cercetare va fi elaborat cu ajutorul unui sociolog, pe baza rezultatelor a 2 focus grupuri care au fost deja realizate.

Apoi, organizatorii vor dezvolta un site adaptat nevoilor specifice ale nevazatorilor, pe care acestia vor putea gasi tutoriale audio din care vor invata cum sa foloseasca programe precum cele din suita Microsoft Office si platforme de socializare precum Facebook, LinkedIn sau Twitter. Site-ul va contine atat tutoriale deja existente pe piata si identificate de organizatie, cat si unele noi, dezvoltate special de aceasta. Nu in ultimul rand, organizatorii isi propun ca in jurul site-ului sa formeze o comunitate, ai carei membri sa impartaseasca resursele educationale pe care le gasesc pe internet sau pe care le creeaza ei insisi.

Salvati Copiii si Orange vor mai organiza si o serie de workshop-uri de creatie artistica si dezvoltare personala si profesionala. Voluntari din cadrul celor doua organizatii vor invata mai intai cum sa lucreze cu copii nevazatori, iar apoi vor merge in scoli si le vor arata acestora cum pot folosi tehnologia, aplicatiile si site-urile de socializare. In plus, le vor oferi sfaturi referitoare la carierele pe care le-ar putea urma si vor crea impreuna obiecte de arta (picturi, origami si obiecte din plastilina). Obiectele vor fi prezentate in cadrul unor expozitii organizate la nivel local.

Unul dintre workshop-urile organizate in trecut de Salvati Copiii

Pe langa activitatile dedicate copiilor, “Salvati Copiii” va mai crea si un mini-documentar despre o zi din viata unui copil cu deficiente de vedere. Acesta va avea rolul de a atrage atentia si de a sensibiliza publicul in legatura cu problemele cu care se confrunta copiii nevazatori din Romania.

Romania, tara din UE cu cei mai multi nevazatori someri


Reprezentantii “Salvati Copiii” atrag atentia asupra faptului ca in Romania, spre deosebire de alte state europene, nu exista politici coerente pentru integrarea persoanelor cu deficiente de vedere in campul muncii si in societate. Conform unui raport EurActiv, aproximativ 90% dintre aceste persoane sunt somere. Este cea mai mare rata de somaj a persoanelor nevazatoare din UE.

Una dintre cauze este lipsa accesului la informatie. Din datele furnizate de The European Disability Forum, in tarile in curs de dezvoltare, doar 1% dintre publicatii exista si in format accesibil pentru nevazatori.

In acest context, Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii, a explicat de ce este important ca organizatiile neguvernamentale sa se implice in integrarea persoanelor nevazatoare:
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii
Situatia acestor micuti este adesea ignorata de autoritati, poate si din cauza numarului mic de copii cu dizabilitati vizuale raportat oficial, putin peste 3.000, cifra evident subevaluata. In masura posibilitatilor, organizatiile nonguvernamentale pot suplini o parte din nevoile acestor copii, in primul rand prin furnizarea de suport educational si tehnologie asistiva.

In ceea ce priveste motivul pentru care Fundatia Orange a finantat acest proiect, Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei, a precizat:
Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei Orange
Copiii cu deficiente de vedere au nevoie de comunicare, de relatonare si in acelasi timp au o mare dorinta de a invata lucruri noi. Proiectul E-sight le ofera acestor copii acces la informatii esentiale pentru zilele noastre. Ei vor fi instruiti cu privire la noile tehnologii si de asemenea vor dobandi cunostinte si abilitati care ii vor pregati pentru viata de adult, ajutandu-i sa se integreze in societate.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


349

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Educatie | Incluziune si diversitate

Iti recomandam si articolul:

Articole despre violenta domestica, finantate de Avon si Fundatia Friends for Friends

Aflati povestile unor victime care au avut curajul sa-si marturiseasca public suferinta si sa lupte impotriva agresorilor.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.