RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Program de educatie pentru o viata sanatoasa adresat liceenilor

Program de educatie pentru o viata sanatoasa adresat liceenilor

Pentru al patrulea an, Junior Achievement deruleaza in licee un program de educatie pentru sanatate si viata activa, finantat de AstraZeneca

(02 oct 2015)

Recent, Junior Achievement Romania a anuntat ca va continua si anul acesta programul “Educatie pentru sanatate si viata”, singura astfel de initiativa care se desfasoara in liceele romanesti si ii invata pe elevi despre nutritie, miscare si un stil de viata sanatos. Programul se desfasoara cu finantarea AstraZeneca si cu sprijinul  Fundatiei Romane a Inimii, Societatii Romane de Cardiologie, Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Problema pe care o abordeaza organizatorii este una care a devenit din ce in ce mai grava in ultimii ani.

Astfel, in Romania 2 din 10 elevi nu participa la orele de educatie fizica, iar aproximativ 6 din 10 elevi fac doar 1-2 ore de miscare pe saptamana. Frecventa elevilor care nu participa la orele de educatie fizica la clasa creste cu inaintarea in varsta, in timp ce frecventa celor care fac sport suplimentar fata de orele de la scoala scade. 2 din 10 elevi petrec zilnic 4-5 ore la televizor. La nivel national, activitatea fizica la scoala s-a redus atat cantitativ cat si calitativ, iar sedentarismul ia locul stilului de viata activ, conform Raportului National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor.

De asemenea, statisticile plaseaza Romania pe locul 3 in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, care reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel national. De asemenea, in tara noastra se inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la varste timpurii, respectiv mai devreme de 45 de ani.

Despre programul "Educatie pentru sanatate si viata"


In acest context, programul organizat pentru al patrulea an consecutiv de Junior Achievement are ca obiectiv educatia pentru preventia primara a bolilor cardiovasculare in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si propune un program national de educare in licee, in contextul lipsei de informare cu privire la sanatate.

Astfel, el cuprinde elemente de preventie a imbolnavirii, prin intelegerea modului de functionare a sistemelor cardiovascular si respirator, informatii despre abuzul de substante, despre bolile infectioase si transmiterea lor, sanatatea mentala si emotionala, precum si un program saptamanal de activitati fizice.

Manualului Elevului de educatie pentru sanatate Concret, programul se desfasoara pe 3 dimensiuni:
  • Lectii si manuale gratuite la clasa. Acestea ii ajuta pe elevi sa asimileze notiuni de baza privind valoarea nutritiva si energetica a alimentelor si coreleaza obiceiurile alimentare cu nevoile organismului. Ei identifica factorii de risc pentru aparitia bolilor, metodele de preventie si afla cum sa-si construiasca un program de activitati fizice si o alimentatie echilibrata.
  • Organizarea unor cluburi denumite "I < heart> sport ". Acestea revitalizeaza activitatile sportive din licee si ii incurajeaza pe tineri sa adopte un stil de viata activ. 
  • Derularea unei campanii de constientizare in media media, prin care liceeni invata sa recunoasca sursele inselatoare de informare si promovare.

Rezultate dupa patru ani de desfasurare a programului


“Educatie pentru sanatate si viata” a implicat pana in prezent:
  • peste 14.000 de elevi care au beneficiat gratuit de activitati educationale la clasa
  • aproximativ 31.000 de tineri care au participat la organizarea a 110 cluburi locale de sport 
  • peste 350 de evenimente si competitii
  • peste 500 de profesori au luat parte in mod direct la activitatile din program, implicand totodata peste 12.900 de alte parti interesate: parinti, cadre didactice sau lideri locali.
Anul trecut, numarul tinerilor din program care pot identifica corect cele mai frecvente boli cardiovasculare a crescut de la 24% la 88%, in timp ce numarul celor care cunosc principalii factori de risc a crescut de la 51% la 75%.

Cluburile sportuve infiintate in cadrul programului de educatie pentru sanatate si viata sanatoasa

Educatie multidisciplinara pentru sanatate in scoli


Perioada adolescentei este critica pentru a pune bazele unei educatii sanatoase, iar o informare eficienta ar conduce la scaderea dramatica a unor obiceiuri nocive pe care tinerii le capata, in general, in aceasta perioada. De cele mai multe ori informatiile elementare despre preventia bolilor lipsesc chiar la nivelul adultilor, de aceea orarul elevilor trebuie sa contina si ore de educatie pentru sanatate.

Potrivit unui sondaj realizat de organizatia Junior Achievement Romania in randul cadrelor didactice, principalele nevoi de informare la nivelul elevilor sunt  legate de fumatul pasiv, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, gestionarea stresului, importanta alimentatiei sanatoase, descoperirea fiziologiei corpului omenesc si igiena personala.

Continuand programa existenta pentru gimnaziu si coreland-o cu practicile europene, Junior Achievement, cu sprijinul financiar al AstraZeneca, a elaborat o programa generala de educatie pentru sanatate, prin miscare, alimentatie echilibrata, preventie prin evitarea factorilor de risc, care se adreseaza tuturor elevilor din invatamantul preuniversitar.

Pe baza ei, au fost realizate pentru elevii de liceu Manualul de Educatie pentru Sanatate, care se aplica pe curriculum la decizia scolii si ghiduri pentru cadrele didactice si consultatii voluntari: Sanatate prin Sport si Alimentatie Sanatoasa.

Al treilea manual - Educatie pentru Sanatate prin Preventie - va fi lansat si utilizat in cursul acestui an scolar.

Puteti afla mai multe despre program pe site-ul cluburilor I < heart> sport sau pe site-ul Junior Achievement Romania.


1344

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Educatie | Sanatate | Sport

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.