RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


"Premii" pentru companii iresponsabile

"Premii" pentru companii iresponsabile

Aflati cine si de ce concureaza pentru tiltul de "Eyesore of the year 2014" si votati-va "favoritii", pana pe 18 februarie 2015.

(27 ian 2015)

Network Social Responsibility (NeSoVe), platform austriaca formata din organizatii care activeaza in domeniul responsabilitatii sociale, a anuntat recent finalistii competitiei “Eyesore of the year”. Prin intermediul ei, organizatia va “premia” companiile, organizatiile, institutiile sau persoanele fizice care au avut un comportament iresponsabil din punct de vedere social, pe parcursul anului 2014.

La editia de anul acesta, au fost inregistrate 19 nominalizari. Dintre acestea, organizatorii au ales 6 finalisti, urmand sa anunte si castigatorii pe 20 februarie 2015, de Ziua Mondiala a Justitiei Sociale, la o gala care va avea loc in Viena. 

La eveniment, vor fi acordate 2 premii: unul desemnat de catre un juriu de specialitate, iar celalalt - de catre public. Cei interesati isi pot vota “favoritul” in perioada 19 ianuarie - 18 februarie 2015, pe site-ul organizatiei NeSoVe.

Finalistii editiei din 2015


Iata care sunt cei 6 finalisti, care pe parcursului anului 2014 au avut un comportamentul iresponsabil:
 • Castella GmbH, companie imobiliara acuzata de maniera in care a speculat pe seama evacuarii unui grup de persoane care ocupau ilegal un apartament dintr-o cladire din Viena;

  Conform locatarilor cladirii, compania imobiliara intentiona sa o darame si sa construiasca o alta, mai inalta cu 3 etaje. In tot acest proces, trebuia sa evacueze temporar chiriasii, care aveau contracte pe perioade nedeterminate. Locatarii au refuzat evacuarea, pe motiv ca ulterior li s-ar fi oferit spatii de locuit mult mai scumpe. 

  Prin urmare, compania ar fi apelat la mai multe metode de intimidare, printre care si invitarea unui grup de 15 anarhisti pentru a ocupa gratuit un spatiu liber al cladirii, in speranta ca zgomotul facut de acestia ii va convinge pe locatari sa paraseasca cladirea. 

  Insa, anarhistii s-au alaturat cauzei locatarilor, iar cand li s-a cerut sa paraseasca cladirea, au refuzat. Prin urmare, au fost evacuati cu ajutorul a aproximativ 1.500 de politisti, un elicopter, un tanc si un tun cu apa, o desfasurare de forte impresionanta.

  Imagine din timpul evacuarii
  Imagine din timpul evacuarii

  Cititi aici un articol despre evacuare, scris de un jurnalist local.
 • Henry am Zug, o companie ungureasca care furnizeaza servicii de catering in trenurile din Austria, acuzata ca practica salarii de dumping;
  Nivelul salariilor oferite angajatilor este cel practicat in Ungaria, desi multi dintre angajati lucreaza si in Austria, unde colegii lor castiga de 3 ori mai mult.
 • IKEA, acuzata pentru diferentele dintre aparente si realitate;
  IKEA a fost nominalizata pentru ca:
  • s-ar prezenta ca o companie sustenabila, in conditiile in care furnizorii sai au fost implicati in numeroase scandaluri privind incalcarea drepturilor muncitorilor;
  • si-ar fi etichetat o parte dintre produse ca sustenabile, fiind astfel acuzata de greenwashing;
  • ar fi gasit metode inventive de evitare a achitarii taxelor. 
 • Puteti citi un articol pe aceasta tema in The Guardian.

 •  Jean-Claude Juncker, Presedintele Comisiei EuropeneJean-Claude Juncker, nominalizat pentru politica de evaziune fiscala practicata in trecut;

  Jean-Claude Juncker a fost acuzat ca ar fi sustinut, ca ministru de finante si prim ministru, o lege care permitea companiilor sa plateasca taxe foarte mici sau chiar sa nu plateasca taxe. Insa acum, ca Presedinte al Comisiei, declara ca lupta impotriva evaziunii fiscale.

  Gasiti un articol edificator despre aceasta controversa in The Guardian.
 • Grupul Plachutta, nominalizat pentru tratamentul lipsit de respect fata de un angajat;

  Se pare ca directorul grupului l-ar fi dat afara pe un chelner pentru ca acesta din urma a vrut sa foloseasca 50 de grame din zaharul companiei pentru a-si indulci capsunile. Comportamentul angajatorului a fost declarat inadmisibil de catre justitie.
 • Samsung Electronics, nominalizata pentru accidentele de munca din cadrul fabricilor furnizorilor sai;

  Samsung a fost acuzata ca nu isi asuma responsabilitatea pentru riscurile de sanatate la care sunt supusi muncitorii din lantul de productie al companiei. 

  Se pare ca din 2007 si pana in luna august 2014, in industria IT din Coreea s-au inregistrat 289 de boli ocupationale, dintre care 232 ar putea fi atribuite direct companiei Samsung.

Castigatorii de anul trecut


La editia de anul trecut a competitiei, au castigat:
 • premiul juriului: Bundestheater Holding, o companie de teatru care a externalizat serviciile de paza catre G4S, o firma de securitate cunoscuta pentru violarea drepturilor omului;
 • premiul publicului: compania Andritz Hydro GmbH, pentru un proiect intreprins in Laos. Compania a construit acolo un baraj, evacuand oameni si distrugand mediul. Pe de cealalta parte, Andritz Hydro GmbH este membru al unei coalitii pentru dezvoltare sustenabila si pretinde ca este o companie responsabila. Timp de o luna, compania a fost votata de 4.526 de persoane, obtinand 32,5% dintre voturi.

Pentru a-l vota pe unul dintre finalisti din acest an, puteti accesa site-ul Network Social Responsibility. Tot aici veti gasi dosarele complete ale finalistilor, insa informatiile sunt disponibile doar in germana. 


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3272

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Competitii CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro