RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

Avon - Profil CSR

GDF SUEZ

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Advertisement


Plasticul, dusman de temut al mediului inconjurator

Plasticul, dusman de temut al mediului inconjurator

Un studiu UNEP arata ca daunele provocate de folosirea plasticului in industria bunurilor de consum ne costa anual peste 75 miliarde USD.

(21 aug 2014)

La nivel global, se produc anual 280 de milioane de tone de plastic si doar un mic procent se recicleaza. Impactul asupra mediului este covarsitor: costul daunelor cauzate de producerea si folosirea plasticului depaseste 75 de miliarde USD pe an.

Informatiile apartin unui studiu comandat de United Nations Environment Programme (UNEP) si realizat de Trucost, respectiv: “Valuing Plastic: The Business Case for Measuring, Managing and Disclosing Plastic Use in the Consumer Goods Industry”.

Autorii studiului au identificat industriile care genereaza cel mai mult plastic, riscurile si oportunitatile pentru companiile care folosesc plasticul in mod intensiv si solutiile pe care acestea le-ar putea aplica pentru a economisi, prin managementul corect al deseurilor din plastic.

Pentru aceasta, au analizat cele mai mari 100 de companii dupa venituri din 16 sectoare de activitate, de la nivel global.

Industria alimentara, cea mai mare consumatoare de plastic


Conform studiului, industria alimentara este de departe cea mai mare consumatoare de plastic, fiind responsabila pentru 23% dintre costurile platite pentru gestionarea impactului pe care il are plasticul asupra mediului inconjurator.

Ii urmeaza industria producatoare de jucarii, cea producatoare de articole sportive si cea producatoare de bunuri casnice durabile. Acestea sunt industriile care folosesc cea mai mare cantitate de plastic in produsele propriu-zise.

Pe de alta parte, companiile producatoare de bauturi carbogazoase, cele producatoare de produse de ingrijire personala si companiile farmaceutice sunt cele mai mari consumatoare de plastic atunci cand vine vorba despre ambalarea produselor.

Industriile cu cel mai mare consum de plastic
Industriile cu cel mai mare consum de plastic

Riscurile si oportunitatile companiilor care folosesc plasticul in mod intensiv


Conform studiului, impactul negativ pe care companiile il au asupra mediului prin folosirea plasticului poate avea consecinte si asupra activitatii acestora, ele fiind nevoite sa gestioneze situatii precum:
 • inasprirea legislatiei de mediu sau cresterea preturilor certificatelor de carbon;
 • crize de imagine cauzate de campanii negative initiate de ONG-uri de mediu;
 • fluctuatii de preturi cauzate de deficitul de resurse sau volatilitatea preturilor de achizitie a materiilor prime.
Pe langa riscuri, autorii studiului au identificat si cateva oportunitati pentru industriile care folosesc plasticul in mod intensiv, respectiv:
 • reducerea costurilor de productie odata cu implementarea unui sistem mai eficient de management al plasticului folosit;
 • refolosirea plasticului generat ca deseu in procesul de productie ulterior;
 • castigarea unor clienti noi prin dezvoltarea unor produse mai sustenabile, pentru care se foloseste mai putin plastic.

Recomandari pentru companiile care aleg sa fie responsabile fata de utilizarea plasticului


Se pare ca, daca ar respecta o serie de recomandari privind gestionarea corecta a deseurilor din plastic, companiile ar reusi sa economiseasca in total 4 miliarde USD anual. Iata ce ar putea reprezentantii companiilor sa faca pentru aceasta:
 • sa evalueze in ce masura folosesc plastic in produse, ambalaje, operaratiuni si lanturi de aprovizionare si sa publice rezultatele in rapoartele anuale;
 • sa se angajeze sa isi reduca amprenta de carbon generata de folosirea plasticului;
 • sa dezvolte noi produse in care sa includa plastic reciclat;
 • sa colaboreze cu autoritatile pentru a dezvolta atat legislatia de mediu, cat si infrastructura de colectare a deseurilor din plastic;
 • sa sprijine cercetarile din domeniu.
Gasiti mai multe informatii despre impactul plasticului asupra mediului si societatii consultand studiul publicat pe site-ul Trucost.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


754

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Tendinte CSR | Protectia mediului | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Holcim Romania a investit 6 milioane de euro intr-o fabrica de co-procesare a deseurilor

Compania si-a crescut astfel capacitatea de a transforma deseuri in combustibil alternativ, pe care il foloseste in productia cimentului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.