RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Persoanele cu deficiente de vedere, mai aproape de posibilitatea de a se informa

Persoanele cu deficiente de vedere, mai aproape de posibilitatea de a se informa

O intreprindere sociala din Romania produce carti in format audio DAISY, pe care bibliotecile le pun gratuit la dispozitia nevazatorilor.

(14 feb 2014)

Suntem tara din Europa cu cea mai mare rata a somajului in randurile persoanelor cu deficiente de vedere (90%). O spune un raport EurActiv din 2012. Raportul avertizeaza ca, spre deosebire de alte tari unde se mai inregistreaza progrese, Romania a ramas “mult in urma”.

Una dintre cauzele acestei situatii dramatice o reprezinta lipsa accesului la informatie. Chiar si in tarile dezvoltate, doar 5% dintre cartile publicate sunt disponibile si in formate pentru nevazatori (conform datelor The European Disability Forum).

Aceasta inseamna ca, la momentul actual, cele peste 120.000 de persoane cu deficiente de vedere din Romania sunt nevoite sa isi “procure” singure cartile. Cel mai adesea, procesul este costisitor si impovarator: trebuie sa le imprumute de la biblioteci, sa le scaneze cu dispozitive performante, sa le converteasca in format digital si apoi sa le corecteze.

Ingrijorati de aceste dificultati pe care le intampina nevazatorii, cativa antreprenori romani au decis sa ii ajute. Au creat Fundatia "Cartea Calatoare", o intreprindere sociala care produce carti in format audio DAISY si le vinde bibliotecilor din Romania. Astfel, persoanele cu deficiente de vedere au acces gratuit la carti de beletristica, manuale scolare sau cursuri universitare.


Nevazator, citind o carte in format DAISY
Nevazator, citind o carte in format DAISY

DAISY este abrevierea pentru “Digital Accessible Information System”, un standard international de accesibilizare a informatiei pentru nevazatori. Fie ca sunt in format electronic sau audio, cartile DAISY permit redarea cu viteza marita sau redusa a textului, navigarea printre sectiuni sau pagini pentru lecturare selectiva, sublinierea unor paragrafe sau “punerea” unor semne de carte. Astfel, cititorii nevazatori au o experienta similara cu cea a cititului obisnuit, fie ca folosesc cititoare speciale (in cazul cartilor audio) sau softuri de redare pe calculator (in cazul cartilor electronice).

Fundatia “Cartea Calatoare” foloseste acest standard pentru a produce peste 30 de carti anual. In cazul cartilor de beletristica sau a manualelor scolare pentru copii, textul se inregistreaza in studio, cu voce umana, iar textele de specialitate sunt redate cu un soft de sinteza vocala.
 
Inregistrarea unei carti audio DAISY in studio

Inregistrarea unei carti audio DAISY in studio


Pana acum, fundatia a produs in jur de 170 de carti, care ajung, prin intermediul bibliotecilor, la peste 500 de nevazatori in fiecare an.

Daniela Burghelea, invatatoare, si Alexandru Costache, student, sunt doar doi dintre beneficiari. Aflati din materialul de mai jos ce inseamna pentru ei sa poata citi o carte DAISY.Productia de carte DAISY, doar una dintre activitatile fundatiei


Fundatia “Cartea Calatoare” desfasoara si alte proiecte prin care incearca sa faciliteze accesul nevazatorilor la informatie si cultura.

De exemplu, persoanelor nevazatoare din comunitati unde nu exista biblioteci publice le da posibilitatea de a cumpara cititoare DAISY (care costa aproximativ 1800 de RON) in rate fixe, fara dobanda. Sprijinul este acordat cu ajutorul organizatiei NESsT, care le-a pus la dispozitie un fond de rezerva pentru achizitionarea in avans a cititoarelor.

Un alt proiect al fundatiei a constat in accesibilizarea cartilor si cursurilor din 5 univeristati (din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Oradea). Cu ajutorul unei finantari de peste 200.000 de RON din partea Fundatiei Orange, cei de la “Cartea Calatoare” au creat 5 centre de accesibilizare a cartilor, pe care le-au dotat cu imprimante multifunctionale pentru scanat si imprimat cu caractere mari, softuri de recunoastere a caracterelor si conexiune la Internet.

In cadrul aceluiasi proiect, au oferit sponsorizari pentru 20 de studenti fara posibilitati financiare, astfel incat acestia sa-si poata achizitiona echipamente asistive.

Pe langa aceste proiecte, Fundatia “Cartea Calatoare” colaboreaza cu biblioteci si centre culturale, cu care organizeaza proiectii de filme pentru nevazatori. Filmele sunt dublate in limba romana, iar in pauzele dintre replicile actorilor sunt introduse detalii despre decoruri si personaje.

Proiectie de film pentru persoane cu deficiente de vedere
Proiectie de film pentru persoane cu deficiente de vedere

Anul trecut, au fost difuzate 16 astfel de filme la nivel national, in cadrul unei caravane cinematografice pentru nevazatori.

Puteti afla mai multe detalii despre activitatile desfasurate de pe site-ul Fundatiei “Cartea Calatoare”.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

4009

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Proiecte ONG | Antreprenoriat social | Incluziune si diversitate

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro