RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Orange Romania si-a mutat jumatate dintre angajati intr-o cladire eficienta energetic

Orange Romania si-a mutat jumatate dintre angajati intr-o cladire eficienta energetic

Descoperiti calitatile cladirii si cum vor contribui acestea la reducerea cu 8% a costurilor operationale, a consumului de energie si apa.

(23 ian 2015)

Orange Romania a inaugurat astazi mutarea a 1.630 dintre angajatii sai intr-o cladire “verde”. Initiativa ii va permite companiei sa isi reduca semnificativ consumul de energie si de apa, dar si sa ofere angajatilor un mediu de lucru mai prietenos.

Cladirea, denumita Green Court, a fost dezvoltata si construita de Skanska, multi-nationala premiata in repetate randuri pentru eforturile sale de reducere a impactului negativ al constructiilor concepute.

Cladirea Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange
Cladirea Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange

Pentru Green Court, Skanska a aplicat deja pentru certificarea LEED Gold, pe care urmeaza sa o obtina peste un an.

Ce este si cum se obtine certificarea LEED Gold


LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este unul dintre cele 2 sisteme de certificare a cladirilor verzi recunoscute la nivel global. Obtinerea acestei certificari preupune o evaluare a sustenabilitatii cladirii in toate etapele proiectarii si functionarii sale: de la design si constructie pana la operare si mentenanta.

In evaluare, expertii LEED acorda calificative, urmarind timp de un an o serie de criterii, dintre care amintim: performanta energetica, managementul apei, calitatea mediului din interiorul cladirii, calitatea si sustenabilitatea materialelor folosite pentru constructie, inovatia in ceea ce priveste designul etc.

In functie de punctajele obtinute, cladirile sunt apoi incadrate in 4 categorii: cladiri care obtin certificarea de baza (40-49 de puncte), cladiri Silver (50-59 de puncte), cladiri Gold (60-79 de puncte) si cladiri Platinum (peste 79 de puncte).

Avantajele cladirii dezvoltate de Skanska pentru Orange


Conform reprezentantilor Orange, cladirea nou-construita are 2 avantaje: este mai prietenoasa atat cu mediul inconjurator, cat si cu angajatii.

Facilitati pentru reducerea impactului negativ asupra mediului inconjurator:
 • sistem automatizat de setare a temperaturii;

  Acest sistem, denumit BMS (buiding management system), foloseste aerul din exterior pentru a raci sau pentru a incalzi spatiul din interior, in functie de necesitati.
 • panouri solare;
 • sisteme de iluminat eficiente energetic;

  Sitemele sunt echipate cu senzori de prezenta, care scad intensitatea luminii artificiale atunci cand nu exista trafic (in birouri - dupa ora 10 seara, iar in toalete si la subsol - in permanenta), dar si cu senzori care regleaza intensitatea luminii din interior in functie de intensitatea luminii naturale.  
 • fatada eficienta din punct de vedere energetic;

  Fatada are rol de izolare: sticla folosita la ferestre permite patrunderea luminii, dar nu si transferul termic. Astfel, interiorul nu este influentat de temperaturile exterioare.
 • sistem de lifturi inteligente;

  Sistemul gestioneaza pozitionarea lifturilor in functie de trafic si de momentul zilei. De exemplu, in timpul pranzului, va trimite lifturile la ultimul etaj, unde se gaseste zona de masa.
 • management eficient al apei;

  Cladirea are un sistem de reducere a consumului de apa, bazat pe limitarea consumului apei de la robinet la maximum 10 secunde, dar si pe reciclarea acesteia. Apa uzata este filtrata si apoi refolosita la toalete.
 • management eficient al deseurilor;

  Standardul LEED obliga dezvoltatorul cladirii sa colecteze separat deseurile de hartie, plastic, becurile, bateriile, DEEE-urile etc.. In plus, acesta trebuie sa asigure reciclarea deseurilor, subcontractand furnizori specializati in astfel de servicii.

  La randul ei, compania Orange a pus la dispozita angajatilor cutii pentru colectarea separata a hartiei, sticlelor de plastic, a tonerelor si a bateriilor.
 • facilitati pentru incurajarea transportului sustenabil;

  Spre deosebire de majoritatea parcarilor subterane, parcarea din cadrul cladirii Orange Skanska permite accesul masinilor cu sistem GPL. In plus, dezvoltatorul planifica introducerea unor statii pentru incarcarea bateriilor masinilor electrice.

  O alta facilitate pentru angajatii care isi doresc sa aiba un impact mai scazut asupra mediului o reprezinta parcarea acoperita si pazita pentru biciclete, cat si vestiarele si dusurile amenajate in apropierea acestora.

Cu ajutorul tuturor acestor tehnologii, reprezentantii companiei sustin ca isi vor reduce costurile operationale cu 8%, cea mai mare parte din economie fiind datorata consumului mai mic de energie.  

Avantaje pentru angajati:

Conform Ioanei Marcu, Director HR in cadrul Orange Romania, angajatii care urmau sa se mute in noua cladire au fost consultati inainte de construirea ei, pentru a afla ce isi doresc. Se pare ca cei mai multi au pus accent pe nevoia de a facilita comunicarea intre colegi si pe cea de relaxare.

Prin urmare, compania a incercat sa raspunda acestor nevoi si a optat pentru:
 • birouri de tip open space, care permit angajatilor din departamente diferite sa comunice mai usor intre ei;
 • camere de sedinte si de discutii private, bine izolate fonic, care permit mentinerea linistii in spatiul de lucru;
  Camere de sedinte din cadrul cladirii Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange
  Camere de sedinte din cadrul cladirii Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange
 • decoruri de plante si pesti: exista peste 800 de plante si 1.500 de pesti;

  Zona de relaxare din cadrul cladirii Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange
  Zona de relaxare din cadrul cladirii Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange
 • numeroase spatii de relaxare si destindere;
  Zona de relaxare din cadrul cladirii Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange
  Zona de relaxare din cadrul cladirii Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange
 • zone de printare si cafea;
  Zone comune din cadrul cladirii Green Court, dezvoltata de Skanska pentru Orange
 • mobilier ergonomic.
Angajatii s-au mutat in cladirea Green Court din 4 sedii anterioare, in perioada 24 octombrie - 15 decembrie 2014. Conform reprezentantilor companiei, operatiunile companiei nu au fost afectate.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

2909

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Investitii sustenabile | Achizitii responsabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro