RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Orange: aplicatie care faciliteaza interventiile in cazuri medicale de urgenta

Orange: aplicatie care faciliteaza interventiile in cazuri medicale de urgenta

Aflati cum vor folosi aplicatia voluntarii Societatii de Salvare Bucuresti si medicii de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

(10 iun 2014)

Asociatia Societatea de Salvare Bucuresti si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, cu sprijinul companiei Orange Romania, au lansat o aplicatie de alertare a voluntarilor care pot interveni in situatii medicale de urgenta, pana la sosirea unui echipaj medical specializat.

Aplicatia va fi folosita in cadrul programului “Exista un erou in fiecare dintre voi”, program prin care cele doua institutii incearca sa scurteze timpul scurs pana la acordarea primului ajutor in cazul urgentelor de gradul 0 sau 1 (urgente care pun in pericol functiile vitale ale pacientilor sau care le afecteaza grav sanatatea daca nu sunt asistate prompt).

Rolul voluntarilor in salvarea de vieti


In situatii medicale de urgenta, actiunea din primele 7 minute de colaps face diferenta dintre viata si moarte sau intre viata normala si viata cu sechele. In cazul unui stop cardio-respirator, de exemplu, inima poate fi repornita si dupa 30 de minute, dar leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile.

Or, timpul mediu de ajungere la o situatie medicala de urgenta este, in Bucuresti, de aproape 11 minute pentru o ambulanta si 8 minute pentru SMURD. Iar misiunea de salvare de vieti este ingreunata si de deficitul de personal medical din capitala, care in acest moment ajunge la 48%.

In aceste conditii, cooptarea de voluntari este una dintre solutii. Este intocmai ceea ce incearca sa faca Societatea de Salvare Bucuresti si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, prin programul “Exista un erou in fiecare dintre voi”, in care instruieste voluntari dispusi sa intervina in situatii de urgenta.

Voluntarii urmeaza, timp de 2 zile, cursuri de prim ajutor si de protectie a muncii. Dupa finalizarea lor, dau un examen si primesc o certificare. Ulterior, comunica intervalul orar in care sunt disponibili pentru eventuale interventii si locatia lor in acel interval.

Pana acum, ei primeau printr-un mesaj pe telefon detalii cu referire la urgentele medicale de pe o raza de 1 kilometru fata de locatia inregistrata de ei si comunicau cu un medic coordonator prin telefon.

Cum ii va ajuta aplicatia pe voluntari si pe medici


Cu ajutorul aplicatiei dezvoltate de Orange Romania, comunicarea cu dispeceratul, cat si cu medicii sau alti voluntari va fi simplificata. Voluntarii situati in apropierea urgentei vor fi notificati printr-o alerta pe telefon. Alerta va contine detalii despre victima, locatia exacta si indicatii pentru a ajunge la ea. 

Meniul aplicatiei si simularea afisarii unor urgente medicale 

In cazul in care voluntarul apreciaza ca poate ajunge in maximum 5 minute, poate anunta dispeceratul ca preia cazul, prin apasarea unui buton. Odata ajuns la pacient, poate transmite detalii despre starea acestuia si poate solicita indicatii suplimentare de la medici.

In plus, Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov va avea acces, prin intermediul aplicatiei, la o harta in timp real a urgentelor si a pozitionarii voluntarilor. De asemenea, va putea obtine statistici referitoare la cazuri, la timpul de raspuns si la activitatea voluntarilor.

Urmariti in materialul video de mai jos o descriere a functiilor aplicatiei:


Reprezentantii Societatii de Salvare Bucuresti ne-au declarat ca, pana la sfarsitul anului 2015, isi propun sa coopteze in program 10.000 de voluntari. In acest moment, sunt in jur de 570.

Cum s-a implicat Orange Romania


Veronica Dogaru, Corporate Communications Manager la Orange Romania, ne-a declarat ca procesul de dezvoltare a aplicatiei a fost unul riguros, intocmai pentru ca este o aplicatie care salveaza vieti si a fost deci necesara verificarea functionarii corecte si eficiente.

Aplicatia a fost testata cu ajutorul a 40 de voluntari din companie. Aceasta poate fi descarcata gratuit din App Store si Google Play sau de pe site-ul www.existaunerou.ro.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

4148

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Inovatie sociala | Sanatate | Produse responsabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro