RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Omenirea a epuizat deja resursele Pamantului, pe 13 august

Omenirea a epuizat deja resursele Pamantului, pe 13 august

Pana la finalul lui 2015 vom consuma doar resursele generatiilor viitoare. La nivelul actual de consum am avea nevoie de 1,6 planete.

(19 aug 2015)

In mai putin de 8 luni, respectiv pana pe 13 august, omenirea a consumat toate resursele pe care Pamantul le poate genera intr-un an, a anuntat recent Global Footprint Network.

Global Footprint Network este un prestigios think tank international, care calculeaza in fiecare an asa-numita “Earth Overshoot Day”, respectiv ziua pana la care omenirea consuma toate resursele naturale pe care Pamantul le poate re-genera in anul respectiv. Sau, in termeni tehnici, ziua dintr-un an in care “amprenta ecologica” a omenirii depaseste "biocapacitatea" planetei.  

Astfel, datele publicate recent arata ca in 2015 vom consuma o cantitate de resurse pe care nu ar putea-o produce decat 1.6 planete.

Ziua epuizarii resurselor este marcata de la an la an, tot mai devreme. Anul trecut a survenit cu o saptamana mai tarziu, pe 19 august, iar acum 15 ani, cu 2 luni mai tarziu, in octombrie. In aceste conditii, datele arata ca in 2030 vom avea nevoie de resursele a 2 planete.

Pentru a avertiza publicul larg despre pericolul consumului excesiv, Global Footprint Network, impreuna cu un consortiu international de parteneri, organizeaza anual o ampla campanie de constientizare, denumita Earth Overshoot Day.

Va prezentam un scurt film de pe site-ul campaniei, din care puteti intelege mai bine conceptele explicate mai sus:

Efectele consumului excesiv de resurse si solutiile propuse


Costurile pe care trebuie sa le platim pentru consumul excesiv devin din ce in ce mai evidente: de la despaduriri, la secete, la saracirea surselor de apa, eroziunea solului, pierderi ale biodiversitatii sau cresterea volumului de gaze cu efect de sera din atmosfera.

De altfel, emisiile de CO2 reprezinta nu mai putin de 54% din “amprenta ecologica” a omenirii. Cresterea acestei componente (“amprenta de carbon”) este si cea care va amplifica in cea mai mare masura celelalte consecinte negative, mentionate mai sus.    

Consumul excesiv de resurse si efectele lui


Referitor la solutiile existente, Global Footprint Network reaminteste in primul rand responsabilitatea guvernelor in privinta reducerii risipei de resurse si mai ales in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.

In ciuda esecurilor care au existat pana acum, expertii think tank-ului isi exprima speranta ca, in decembrie anul acesta, in urma Conferintei ONU pe Teme Climatice (COP21) de la Paris, va fi adoptat in sfarsit un acord global, cu putere de lege, care sa reuseasca sa mentina incalzirea globala in limita de 2 grade Celsius, fata de nivelurile anterioare Revolutiei Industriale.

Pentru a intelege mai bine importanta acestui acord, ei demonstreaza ca o reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2030, ar face ca “Earth Overshoot Day” sa revina la o data mai rezonabila, respectiv 16 septembrie (in conditiile in care toate celelalte componente ale “amprentei ecologice” globale ar continua sa creasca in ritmul actual).

Pentru ilustrare, vezi graficul de mai jos, in care se observa ca, daca statele nu vor actiona cu viteza necesara, in 2030 vom avea nevoie de resursele a 2 planete, pe cand, daca o vor face, vom avea nevoie “doar” de resursele unei planete si jumatate.
Scenariul in care guvernele nu vor actiona suficient si scenariul in care o vor face

Totodata, dincolo de ce trebuie sa faca guvernele, pe site-ul campaniei “Earth Overshoot Day” pot fi gasite numeroase resurse pentru simplii cetateni care vor sa contribuie la reducerea propriei amprente ecologice sau a celor din jur.


Material realizat de Loredana Boghiu, colaboratoare ResponsabilitateSociala.ro


1334

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.