RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Muzeul Antipa a devenit accesibil nevazatorilor, cu sprijinul Fundatiei Orange

Muzeul Antipa a devenit accesibil nevazatorilor, cu sprijinul Fundatiei Orange

Fundatia Orange a finantat primul program din Romania care le ofera persoanelor cu deficiente vizuale acces la patrimoniul unui muzeu.

(04 nov 2013)

Georgiana este una dintre persoanele nevazatoare care au studiat exponatele din programul Georgiana nu este pentru prima data la Muzeul Antipa. A mai fost si in trecut. Este insa pentru prima data cand citeste singura explicatiile despre exponate. Cu degetele.

Georgiana are 15 ani si este nevazatoare. Datorita unui proiect de accesibilizare a patrimoniului Antipa, ea poate acum sa cunoasca lumea inconjuratoare prezentata in muzeu, pipaind-o si ascultand-o. 

Proiectul se numeste "Vizite senzoriale" si a constat in:
  • expunerea in muzeu a 6 cutii cu cochilii de moluste, pene si esantioane de blanuri, insotite de legende scrise in alfabetul Braille. Pentru a oferi varietate, colectiile vor fi schimbate anual;
  • instalarea unor covoare tactile care sa ajute persoanele cu deficiente de vaz sa se deplaseze de la o cutie la alta fara insotitor;
  • crearea a 2 cataloage cu blanuri si pene, cu explicatii in Braille;
  • realizarea de catre muzeologi si artisti plastici a primului ghid de prezentare al unui muzeu din Romania, special pentru persoane nevazatoare. Acesta cuprinde ilustratii in relief si explicatii in Braille, despre istoricul muzeului, despre modalitatea de organizare a exponatelor, dar si despre cele mai valoroase dintre acestea; 
  • introducerea unor sunete pentru 17 basoreliefuri dintre cele 21 existente deja in muzeu. Basoreliefurile prezinta peisaje din expozitia permanenta, cu specii de animale si pasari, la a caror atingere se declanseaza sunete specifice.
"Vizite senzoriale" este o continuare a unui proiect inceput in anul 2012. Acesta s-a numit "Antipa, Muzeul tuturor" si a avut acelasi scop: crearea de facilitati pentru persoane cu diverse deficiente. In prezent, Muzeul Antipa ofera mai multe facilitati pentru persoane cu deficiente de vaz, de auz sau locomotorii.
 

Sanse egale la cunoastere pentru 110.000 de persoane cu deficiente de vaz


Posterul programului Cele doua proiecte au fost dezvoltate de Muzeul “Grigore Antipa”, cu sprijinul Fundatiei Orange Romania. Cu o investitie de 70.000 de euro, Fundatia si-a propus sa le ofere sanse egale la cunoastere celor peste 110.000 de persoane cu deficiente de vaz din Romania (vezi statistici oficiale).


Prezent la evenimentul de lansare al programului, Mihai Dima, Seful Serviciului Cultural al Asociatiei Nevazatorilor din Romania (ANR) a explicat importanta programului pentru dezvoltarea persoanelor cu deficiente de vaz.
 
Conform spuselor lui, proiectul reprezinta un ajutor pe trei directii: 
  • directia informativa: nevazatorii pot in primul rand afla informatiile, citindu-le in Braille;
  • directia formativa: acestia isi pot forma reprezentari mentale prin pipait;
  • directia integrativa: li se ofera sansa de a accede la un spatiu cultural alminteri inabordabil.
“Vizite senzoriale” si “Antipa, Muzeul toturor” sunt primele programe culturale de acest tip in Romania. Accesul la expozitie este gratuit pentru persoanele cu deficiente senzoriale si pentru insotitorii lor.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro 


2962

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Produse responsabile | Incluziune si diversitate | Cultura

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro