RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


McKinsey: 9 din 10 manageri vad in filantropie si un mod de a atinge obiective de business

McKinsey: 9 din 10 manageri vad in filantropie si un mod de a atinge obiective de business

Managerii nu mai privesc programele filantropice doar ca pe un gest caritabil, ci si ca pe o tactica de business.

(11 mar 2008)

Celebra agentie de consultanta in management McKinsey&Company a publicat in februarie 2008 o cercetare globala despre cum privesc companiile actiunile de filantropie corporativa. Cercetarea a implicat 721 de manageri de top si si-a propus sa afle ce motiveaza generozitatea companiilor, catre cine se indreapta programele filantropice si care sunt strategiile cele mai eficiente.

Daca in trecut companiile priveau filantropia corporativa ca pe un gest de generozitate gratuita, la ora actuala, conform studiului, aproximativ 90% dintre respondenti urmaresc sa atinga si obiective de business atunci cand initiaza o astfel de activitate.

Atunci cand prin implicarea in actiuni filantropice, pe langa beneficiile sociale, companiile urmaresc si obiective de business, cel mai adesea, acestea sunt:
  • Imbunatatirea reputatiei- 70%
  • Perfectionarea angajatilor – 40%
  • Optimizarea sistemului de angajare si fidelizarea salariatilor-42%
  • Diferentierea fata de concurenta-38%
(Respondentii au putut alege mai mult de o optiune)

Actiunile filantropice vizeaza mai ales angajatii si comunitatea

Filantropia corporativa este indreptata de regula spre problemele locale. Angajatii si comunitatea sunt privilegiati ca urmare a rolului de ambasadori ai brandului pe care il joaca. In plus, ei pot influenta direct soarta companiei.

Domeniile vizate de actiunile filantropice:
Domeniile in care companiile deruleaza activitati filantropice

Cele mai multe actiuni caritabile vizeaza: educatia, comunitatea, dezvoltarea economica si abia pe locul al patrulea mediul.

Studiul arata insa o nepotrivire intre domeniile in care se implica companiile si domeniile care sunt percepute ca prezentand cele mai mari riscuri de business.

Astfel, companiile considera ca mediul, sanatatea, siguranta datelor si siguranta la locul de munca sunt cele mai serioase riscuri pe care le vor avea de infruntat in urmatorii 5 ani.

Aspectele sociale sau politice care sunt percepute ca prezentand cele mai mari riscuri pentru companii:

Domeniile pe care companiile le percep ca factori de risc

Europa si America au prioritati diferite

Companiile europene sunt mai ingrijorate din cauza mediului, pe cand cele americane acorda mai multa importanta sanatatii.

Daca vorbim de actiuni filantropice, companiile americane investesc considerabil mai mult in educatie decat cele din Europa. Europenii sunt insa mai activi decat americanii in ceea ce priveste abordarea problemelor de mediu.

Reteta eficientei in filantropia corporativa

Doar 15% dintre companii reusesc sa faca o legatura intre actiunile lor filantropice si aspectele sociale si politice care le ameninta afacerea. Aceleasi companii se declara multumite de eficienta actiunilor filantropice in atingerea obiectivelor de business.

Conform cercetarii, aceste companii si-au pastrat interesul pentru stakeholderii interni si au venit cu ceva in plus: au adaptat actiunile filantropice unor trenduri sociale si politice relevante domeniului lor de activitate. Managerii acestor companii sunt mai deschisi catre colaborari pe programe filantropice si cred ca acestea ar trebui sa se extinda la nivel global.

3893

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro